Σκληρή κριτική Ρουπακιώτη σε επιλογές της κυβέρνησης: ''Η Τρόικα μας πάτησε στο λαιμό''

Σκληρή κριτική άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε βασικές κυβερνητικές επιλογές, κρατώντας αποστάσεις από τη νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Ραγκούση.

Σκληρή κριτική άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε βασικές κυβερνητικές επιλογές, κρατώντας αποστάσεις από τη νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Ραγκούση.

«Όσο σκληραίνουμε», είπε ο κ. Ρουπακιώτης. «τη νομοθεσία μας για την ιθαγένεια, τόσο ενισχύουμε τη ΧΑ, που αντί να την αποδυναμώνουμε την τροφοδοτούμε» .

Η πολιτεία, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, πρέπει να δει άλλες δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού στη ρίζα του.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο υπουργός. αναφερόμενος, όπως είπε ο ίδιος, στους δανειστές μας, για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση- της δικής του αρμοδιότητας- στο πλαίσιο του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν την απαγόρευση ουσιαστικά της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια και την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις δικηγορικές αμοιβές.


Για τις ρυθμίσεις αυτές ο υπουργός εξέφρασε πλήρη διαφωνία και αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα στην ψήφισή τους λέγοντας, μεταξύ άλλων, «μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κρατώντας αποστάσεις από την κυβέρνηση στην οποία μετέχει. «Μας επιβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. «Αδιαφορώ», πρόσθεσε, «αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων» .

Ο κ. Ρουπακιώτης, πέραν της κριτικής και της αντίθεσής του στα πρόσφατα μέτρα, που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου για τους δικηγόρους, προχώρησε σήμερα σε εξαγγελία νέων ρυθμίσεων, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για νέο κώδικα περί δικηγόρων περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια για τους αγοραστές είναι υποχρεωτική σε συμβόλαια πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και 20.000 για την επαρχία. Σε ό,τι δε αφορά τον πωλητή, προβλέπεται υποχρεωτική υποβολή έκθεσης τίτλου ιδιοκτησίας από δικηγόρο πριν την υπογραφή οποιουδήποτε συμβολαίου μεταβίβασης.

Προκειμένου ο υπουργός Δικαιοσύνης να αιτιολογήσει την επιμονή ή την αντίθεσή του στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «όπου δεν υπάρχει κτηματολόγιο, όπως δεν υπάρχει στη χώρα μας, η παράσταση των δικηγόρων είναι υποχρεωτική» και πρόσθεσε ότι «ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με προτάσεις που έχουν κατά καιρούς δημόσια υποβληθεί για να τεθεί η Χ.Α εκτός νόμου απάντησε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή αυγή, λέγοντας ότι τα πολιτικά προβλήματα επιλύονται με άλλους τρόπους. Σχολίασε πάντως ότι η δράση της ΧΑ είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία και απέδωσε την ύπαρξή της στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος, που αποδείχτηκε αναξιόπιστο, όπως είπε, στο να αντιμετωπίσει εγκαίρως το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα» για το σωφρονιστικό σύστημα

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, εξαγγέλλοντας σήμερα τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα, την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης υποδίκων και καταδίκων. «Διαθέτουμε», είπε ο κ. Ρουπακιώτης, «την προοδευτικότερη και καλύτερη νομοθεσία στην Ευρώπη και το χειρότερο σωφρονιστικό σύστημα» . Με τη φράση «ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα» ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία σε πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές των Χανίων, τις οποίες χαρακτήρισε «ποντικότρυπα» και ανέφερε ότι ιδίοις όμμασι είδε κελί με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στις τουαλέτες.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, εξήγγειλε νέες διατάξεις:

Α) για τη δυνατότητα ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα,

Β) την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα μας – στην Ευρώπη ισχύει από χρόνια- ειδικού χώρου μέσα στις φυλακές για να μπορούν οι κρατούμενοι να συναντώνται με τις οικογένειές τους (παιδιά- συζύγους- συγγενείς) αλλά και να μπορούν να συνευρίσκονται οι σύζυγοι.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr