Λαχανοντολμάδες με κουκουνάρια και σταφίδες από την Εύη Βουτσινά - Ρουαγιάλ φαγητό, εξαιρετικής νοστιμιάς, ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι!
gastronomos.gr
Υλικά
- 1 αφράτο μέτριο λάχανο
- χυμός από 2 λεμόνια
- αλάτι
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 8 - 9 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 νεροπότηρο άσπρο ρύζι (Καρολίνα, νυχάκι κ.λπ.), πλυμένο και στραγγισμένο
- τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 ώρα Μαγείρεμα 1 ώρα
ΔιαδικασίαΑφαιρούμε τα σκληρά και «ταλαιπωρημένα» εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι κυκλικά, σε βάθος, και το αφαιρούμε. Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το λάχανο, το χυμό λεμονιού και 1½ κουτ. σούπας αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 - 15 λεπτά (αναλόγως του πόσο τρυφερό είναι το λάχανο), ώσπου τα φύλλα του να μαλακώσουν και να γίνουν εύκαμπτα για να μπορούμε να τα τυλίξουμε. Μεταφέρουμε το λάχανο σε ένα ταψάκι και, όταν κρυώσει, ξεχωρίζουμε τα φύλλα του ένα-ένα. Κρατάμε στην άκρη τα χοντρά εξωτερικά φύλλα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να έχουν και τα στρώνουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και 1 νεροπότηρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 - 20 λεπτά τουλάχιστον, σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώσπου το κρεμμύδι να μαλακώσει τόσο που να μοιάζει σχεδόν με πολτό. Ρίχνουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ρύζι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος, σκεπασμένο, για να κρυώσει το μείγμα και να απορροφήσει τα υγρά του. Τότε, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.
Γέμισμα: Απλώνουμε ένα κομμάτι από φύλλο λάχανου σε ένα ξύλο κοπής, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολάκι, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να μην αδειάσει η γέμιση. Προσέχουμε να μη σφίξουμε πολύ το ρολάκι, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί στο μαγείρεμα και μπορεί να σκίσει το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές (χωρίς να τα στριμώξουμε) στην κατσαρόλα όπου έχουμε στρώσει τα χοντρά φύλλα του λάχανου. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το χυμό λεμονιού, τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και 1 νεροπότηρο βραστό νερό. Καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο -γυρισμένο ανάποδα-, για να τους συγκρατεί στη θέση τους ώστε να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο, και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να κοχλάσει, για 1 - 2 λεπτά, περιχύνουμε το πιάτο με άλλο ένα νεροπότηρο βραστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μη φαίνεται καθόλου νερό πάνω στο πιάτο (ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας και επομένως με τις στρώσεις ντολμάδων που χωράει). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, τουλάχιστον, πριν σερβίρουμε τους ντολμάδες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr