Σε ριζότο ή στον φούρνο, η άπαικτη πρωταγωνίστρια κολοκύθα εγκαινιάζει με το πορτοκαλί χρώμα της τη σεζόν στο τραπέζι σας: 5 συνταγές για σούπα, ριζότο, πάστα ή σε μάφιν! (Φωτό)
Τη βλέπετε στον πάγκο της μαναβικής, στην εποχή της τώρα, και την προσπερνάτε. Όχι χωρίς να της ρίξετε κλεφτές ματιές θαυμασμού, ίσως μαζί με μια μικρή δόση ενοχής, γιατί την αφήνετε εκεί, όμορφη, καμαρωτή και μόνη να περιμένει την τολμηρή-έμπειρη-καπάτσα νοικοκυρά που θα τη μεταφέρει στην κουζίνα της.
Τη βλέπετε στον πάγκο της μαναβικής, στην εποχή της τώρα, και την προσπερνάτε. Όχι χωρίς να της ρίξετε κλεφτές ματιές θαυμασμού, ίσως μαζί με μια μικρή δόση ενοχής, γιατί την αφήνετε εκεί, όμορφη, καμαρωτή και μόνη να περιμένει την τολμηρή-έμπειρη-καπάτσα νοικοκυρά που θα τη μεταφέρει στην κουζίνα της.
Κι όμως, η κολοκύθα μπορεί να είναι εύκολη και να γίνει πολύ-πολύ νόστιμη για μικρούς και μεγάλους. Ας ξεχάσουμε, λοιπόν, περίπλοκες πίτες και φασαριόζικες παρασκευές κι ας τη δούμε απλά: σε σούπα των 20', σε σάλτσα για ζυμαρικά, σε νόστιμο ριζότο, απλά στο φούρνο, σε μάφιν. To κόψιμό της απαιτεί μια σταθερή βάση κι ένα μαχαίρι με μεγάλη, κοφτερή λάμα και αξιόπιστη λαβή. Την κόβετε σε φέτες, σαν το καρπούζι και κατόπιν αφαιρείτε από κάθε φέτα τους σπόρους και τις ίνες και κόβετε τη σκληρή φλούδα. Η κολοκύθα oλόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια. Της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το τζίντζερ.
Σούπα με κολοκύθα και τυρί
Υλικά για 6 άτομα 800 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
4 πατάτες
150 γρ. μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί
250 ml κρέμα γάλακτος
30 γρ. φρέσκο βούτυρο
μερικά φυλλαράκια ξερού φασκόμηλου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη καυτερή πάπρικα, προαιρετικά
Παρασκευή
Κόβουμε την καθαρισμένη κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λυώσει και σωτάρουμε κολοκύθα και πατάτες για 4'-5', ανακατεύοντας. Καλύπτουμε τα κομμάτια με νερό, βάζουμε το φασκόμηλο και αλατίζουμε. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει τελείως η κολοκύθα. Κόβουμε το έμμενταλ σε πολύ μικρά κυβάκια. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε στη σούπα την κρέμα γάλακτος. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να τρεμουλιάζει, για 2' περίπου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τα κυβάκια του τυριού στα πιάτα και βάζουμε από πάνω τη σούπα. Ρίχνουμε μ΄ένα κουταλάκι λίγη κρέμα και σχηματίζουμε κάτι σαν κύκλο. Πασπαλίζουμε γύρω το πιάτο με την πάπρικα και σερβίρουμε αμέσως.
Ριζότο με κολοκύθα και μανιτάρια πορτσίνι
Υλικά για 4 άτομα 250 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
200 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. αποξηραμένα πορτσίνι
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε τα πορτσίνι να μαλακώσουν σε ελαφρώς χλιαρό νερό. Όταν μαλακώσουν (περίπου στα 20') τα σωτάρουμε για 1' σε λίγο φρέσκο βούτυρο και τα κρατάμε στο πλάι. Βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί. Σε κατάλληλο σκεύος ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετάκια, για 1'. Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε 2'. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να ρουφήξει τα λιπαρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 3' να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζωμό και αφήνουμε να απορροφηθεί, ανακατεύοντας. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι να έχει μαλακώσει, χωρίς να έχει παραψηθεί και να έχει παραμείνει χυλωμένο και υγρό (μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό). Εν τω μεταξύ, έχουμε προσθέσει ανάλογο αλάτι. Λίγο πριν αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και την παρμεζάνα, ανακτεύουμε και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Ζυμαρικά με κολοκύθα και αβγοτάραχο
Υλικά για 4 άτομα 350 γρ. ριγκατόνι
650 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη)
2 σκ. σκόρδου
40 γρ. αβγοτάραχο σε λεπτά φετάκια ή τρίμμα
3 φυλλαράκια φασκόμηλου
5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τέλος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε την καθαρισμένη κολοκύθα σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με τα σκόρδα ολόκληρα, ακαθάριστα. Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα τα αποσύρουμε και ρίχνουμε την κολοκύθα. Τη γυρίζουμε λίγο να σωταριστεί 1'-2' και καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος, ανακατεύουμε να μισολυώσουν τα κομμάτια. Δεν πρέπει να έχει μείνει νερό, αλλά να έχει ενσωματωθεί σε μορφή παχύρευστης σάλτσας. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε al dente. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα της κολοκύθας και ανακατεύουμε 1' στη φωτιά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα και τοποθετούμε επάνω σε καθένα μερικά φετάκια αβγοτάραχο. Ρίχνουμε από πάνω λίγες σταγόνες εκλεκτό ελαιόλαδο.
Πατήστε εδώ για να δείτε κι άλλες συνταγές - athinorama.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr