Όλο το σχέδιο για την ρύθμιση οφειλών 67 δισ. - ''Haircut'' στα δάνεια και «δεύτερη ευκαιρία» σε 180.000 εταιρείες!

Δεύτερη ευκαιρία... σε περίπου 180.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα δάνεια 40 δισ. ευρώ επιδιώκει να δώσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφή τουλάχιστον του 50% του κεφαλαίου και των τόκων τραπεζικών δανείων, καθώς και το «σβήσιμο» με μπόνους 20% προστίμων και προσαυξήσεων χρεών του Δημοσίου και την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις.

Δεύτερη ευκαιρία... σε περίπου 180.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα δάνεια 40 δισ. ευρώ επιδιώκει να δώσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφή τουλάχιστον του 50% του κεφαλαίου και των τόκων τραπεζικών δανείων, καθώς και το «σβήσιμο» με μπόνους 20% προστίμων και προσαυξήσεων χρεών του Δημοσίου και την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις.

http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2013/07/daneia-570.jpg

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες ρυθμίσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και για μεγαλύτερες.

Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών την 31η Δεκεμβρίου του 2013 έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Του Χρήστου Κολώνα - Ημερησία

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015. Για να υποβάλουν αιτήσεις διαγραφών απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο θα πρέπει να πληρούν σωρευτικώς τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να μην έχουν υποβάλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη.
  • Να μην έχουν λυθεί (οι εταιρείες) ούτε παύσει τις δραστηριότητές τους.
  • Να μην έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
  • Επιλέξιμες είναι οι διαγραφές απαιτήσεων και τόκων, εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου του 2014:
  • Είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή επίδικη ή ρυθμισμένη. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο ήταν 180 οι ημέρες.
  • Δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης.
  • Είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές θα πρέπει να ισούνται τουλάχιστον προς το 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας κατά του δανειολήπτη ή αν είναι μικρότερο από το ποσοστό αυτό το υπόλοιπο μετά τη διαγραφή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του.

Ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίας, για να διαγράψει απαίτησή του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και βεβαίωση προς την τράπεζα. Στη βεβαίωση αποτυπώνονται η καθαρή περιουσιακή του θέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας να λογίζεται η αντικειμενική.

Επίσης δίνει πλήρη στοιχεία τυχόν ομοειδούς επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 και την οποία ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη, καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και μετά.

Αν η τράπεζα διαγράψει απαίτηση του οφειλέτη, τότε του δίνει βεβαίωση. Με αυτήν ο επιχειρηματίας δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του προς το Δημόσιο σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που το βαρύνουν ίση προς 20%. Το ύψος της διαγραφής θα υπολογίζεται σε αντίστροφη χρονική σειρά. Δηλαδή, αν μία επιχείρηση ρυθμίσει τις οφειλές της σε 100 μηνιαίες δόσεις το ύψος της χρονικής διαγραφής θα μετράει από τις 100 δόσεις και πίσω. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν το ποσοστό αναλογεί σε έξι δόσεις, τότε αυτές θα σταματούν στις 94.

Αν ο οφειλέτης για τρεις συνολικά μήνες δεν είναι συνεπής στις ρυθμίσεις του, τότε αναβιώνουν οι παλιές οφειλές.

Ρύθμιση χρεών για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Ειδική διαδικασία ακολουθείται για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο, αφού πρώτα συμφωνήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης έστω και με την οριακή πλειοψηφία των πιστωτών τους. Μάλιστα η ρύθμιση είναι υποχρεωτική για όλους τους πιστωτές, έστω κι αν δεν συμφωνούν όλοι.

ύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου κάθε επιχειρηματίας ή εταιρία μπορεί να αιτείται τη ρύθμιση των υποχρεώσεων, εφόσον σε αυτή συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το 50,1% των εξασφαλισμένων απαιτήσεων (π.χ. προσημείωση υποθήκης). Αυτές θα πρέπει να έχουν γίνει από τουλάχιστον δύο τράπεζες με υποχρεώσεις του οφειλέτη περισσότερο από 20% των συνολικών του χρεών.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016 μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις ρύθμισης στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Μαζί με μία αίτηση κατατίθεται και η συμφωνία ρύθμισης. Αυτή μπορεί να προβλέπει μέτρα για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, όπως μείωση απαιτήσεων, παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους, μετοχοποίηση των απαιτήσεων ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Για τη συζήτηση της αίτησης ορίζεται δικάσιμος εντός διμήνου από την υποβολή της. Στην περίπτωση νομικών προσώπων, η αίτηση υποβάλλεται από το όργανο διοίκησης ή τον εξουσιοδοτημένο από αυτό εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η απόφαση επί της αίτησης εκδίδεται σε ένα μήνα από τη συζήτηση, ενώ κατά της απόφασης που απορρίπτει την αίτηση του οφειλέτη επιτρέπεται έφεση. Η άσκησή της γίνεται εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Για τη συζήτηση της έφεσης ορίζεται δικάσιμος εντός διμήνου από την υποβολή της.

Αν γίνει αποδεκτή η αίτηση από το δικαστήριο προβλέπεται η εξόφληση του χρέους προς τους εργαζόμενους σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που επικυρωθεί η συμφωνία ρύθμισης, ο οφειλέτης αυτόματα δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την εφορία ή τα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που το βαρύνουν ίση προς 20%.

Σε περίπτωση που λόγω ύψους της οφειλής προς το δημόσιο, αν αυτή ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ο οφειλέτης δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία τότε αυτός μπορεί να αιτηθεί τη διαγραφή ποσοστού 40% επί των προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που τον βαρύνουν και στην τμηματική εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής του σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση γίνεται δεκτή εκτός αν ληφθεί αιτιολογημένη αντίθετη απόφαση από πλευράς της αρμόδιας υπηρεσίας εντός δύο μηνών από τη δημοσίευσή της απόφασης.

Για 12 μήνες από την απόφαση δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία του πτωχευτικού δικαίου.

Η άποψη
Κακοπληρωτές

Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση διέρρεε ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και των οφειλών χιλιάδων ασφαλισμένων στα Ταμεία. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο να γεννηθούν πάνω από 850 χιλιάδες νέοι οφειλέτες.

Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της. Κατέθεσε χθες ο κ. Δένδιας τις θέσεις του για το πώς θα μπορούσαν να ρυθμιστούν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι: Γιατί να πληρώνουν στο εξής τις δόσεις τους στις τράπεζες, ακόμη και οι ενήμεροι δανειολήπτες, αν πρόκειται να υπάρξει κάποτε ένα τέτοιο σχέδιο;

Θα δημιουργηθεί νέα γενιά κακοπληρωτών, απλά και μόνο επειδή ένας υπουργός κατέθεσε τις σκέψεις του κι όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr