Μάχη σήμερα στις Βρυξέλλες για το ΕΣΠΑ

Μια δύσκολη Σύνοδος αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εθνικές αντιπροσωπίες θα προσπαθήσουν να κλείσουν και το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, 2014- 2020. Πρόκειται για ένα ακόμα «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων καθώς κανείς δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος με την κατανομή των κονδυλίων.

Μια δύσκολη Σύνοδος αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι εθνικές αντιπροσωπίες θα προσπαθήσουν να κλείσουν και το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, 2014- 2020.

Πρόκειται για ένα ακόμα «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων καθώς κανείς δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος με την κατανομή των κονδυλίων.

Στην πράξη οι 27 της ΕΕ σχεδιάζοντας τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν να λύσουν μια σειρά από εξισώσεις:

Πρώτα πρέπει να καθορίσουν το συνολικό μέγεθος της «πίτας», αμέσως μετά πρέπει να καθορίσουν τα κομμάτια της «πίτας» σε σχέση με τους στόχους -πολιτικές, στην συνέχεια να κατανείμουν τα ποσά των πολιτικών στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους και τέλος να προσδιορίσουν τα ποσά ανά περιφέρεια και κράτος μέλος.

Το τι λεφτά παίρνει μια χώρα χονδρικά προσδιορίζεται από τους «στόχους στους οποίους εμπίπτει». Η Ελλάδα στα πρώτα λεγόμενα ΚΠΣ, ενέπιπτε στον περίφημο «στόχο 1», της Συνοχής. Στη σημερινή κατανομή δεν είναι καθόλου δεδομένο ούτε ότι ο «στόχος 1» θα υπάρχει, ούτε ότι θα έχει επαρκή κονδύλια, ούτε αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε αυτόν.

Το ελληνικό στοίχημα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εταίρους πως πρέπει να υπολογίσουν όχι απλώς τα μαύρα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2011, αλλά και τις ακόμα πιο μαύρες προβλέψεις για την ύφεση του 2013 αν είναι δυνατόν. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να πείσει ότι το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα ποσά του ΕΣΠΑ του 2007 και να κουμπώσει στο μείγμα πολιτικής του μνημονίου 3 - άρα να πάρει τουλάχιστον 49 δισ. Το βασικότερο πολιτικό όμως πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι ότι η αρνητική βαθμολογία, το προφίλ της απορρόφησης και οι υποθέσεις κατασπατάλησης κοινοτικού χρήματος που φτάνουν στον OLAF.

Το παρασκήνιο της Συνόδου

Την περασμένη Τρίτη σε πρόγευμα εργασία των Χ.Βαν Ρόμπεη, Μ.Μπαρόζο, Μ.Σούλτς και του προέδρου Δ.Χριστόφια, η χώρα του οποίου έχει την ευθύνη της αρχικής πρότασης, δεν κατορθώθηκε ούτε να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η Κομισιόν διαφώνησε με τον Βαν Ρόμπεη και η Κυπριακή προεδρία, το Κοινοβούλιο διά του κ.Σούλτς αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε λίγες ώρες αργότερα στο επίπεδο των υπουργών οικονομικών. Οι 15 χώρες «φίλοι της Συνοχής» που συνεδρίαζαν σχεδόν ταυτόχρονα παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά διαφώνησαν με όλους ανεξαιρέτως τους παραπάνω διαπραγματευόμενους.

«Η τελική πρόταση Βαν Ρόμπεη, που έρχεται σε αντικατάσταση της πρότασης Χριστόφια προκαλεί αντιδράσεις διότι περικόπτει τα κονδύλια κατά 75 δισ. σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν και κατά 25 δισ. σε σχέση με την πρόταση Χριστόφια», σχολιάζει ανώτερη πηγή της κυπριακής προεδρίας. Το άσχημο όμως είναι πως η κατανομή των περικοπών πλήττει τις μικρές χώρες πολύ περισσότερο από τις μεγάλες (γνωστές και ως καθαροί πληρωτές - net contributors), οι δε περικοπές είτε των 75, είτε των 50 δισ. προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς τομείς.

Με βέτο απειλεί ο Κάμερον

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντ.Κάμερον, οπαδός του «new-deal» για του καθαρούς πληρωτές απειλεί ακόμα και με βέτο στη Σύνοδο αν δεν εισακουσθούν οι ιδέες του. Ένα βέτο βεβαίως μπορεί να τον ισχυροποιεί στο εσωτερικό της Βρετανίας όμως των καθιστά περιθωριακό στο εσωτερικό της ΕΕ, κάτι για το οποίο προφανώς δεν είναι έτοιμος, λένε οι διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr