Δημήτρης Νανόπουλος: Το Χιγκς είναι απλά η αρχή! Περιμένουμε πολλά από το CERN

«Ανοησίες και βλακείες» χαρακτήρισε ο διάσημος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος τις πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων και αναλυτών ότι η υπερσυμμετρία, η θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει τα πάντα στο σύμπαν, «πνέει τα λοίσθια», καθώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες έρευνες στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.


«Ανοησίες και βλακείες» χαρακτήρισε ο διάσημος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος τις πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων και αναλυτών ότι η υπερσυμμετρία, η θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει τα πάντα στο σύμπαν, «πνέει τα λοίσθια», καθώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες έρευνες στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.

O Έλληνας επιστήμονας μίλησε ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε εκδήλωση του επιστημονικού Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ (που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια του), με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος του Χιγκς: Από πού προέρχεται η μάζα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια θα πρέπει να αναμένονται νέες ανακαλύψεις στο CERN, ακόμα πιο σημαντικές και από το σωματίδιο του Χιγκς που βρέθηκε πρόσφατα.

O Δ. Νανόπουλος, ένας από τους θεωρητικούς πρωταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ανάπτυξη της θεωρίας της υπερσυμμετρίας, τόνισε: «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να πάει η υπερσυμμετρία στο νοσοκομείο. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας. Αναμείνατε στο ακουστικό σας».

Ο διακεκριμένος φυσικός και ακαδημαϊκός, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, υπογράμμισε ότι όπως το σωματίδιο του Χιγκς εξηγεί την προέλευση της μάζας, σύμφωνα με το «Καθιερωμένο Πρότυπο» της Φυσικής, έτσι και η ανακάλυψη των υπερσυμμετρικών σωματιδίων θα ανοίξει νέους δρόμους στη Φυσική και θα φέρει τους επιστήμονες, επιτέλους, στο κατώφλι μιας πραγματικά Ενοποιημένης Θεωρίας του Παντός.

«Το Χιγκς ήταν απλώς ένα ξεκίνημα. Περιμένουμε πολύ περισσότερα πράγματα από το CERN» είπε και επεσήμανε ότι για τον ίδιο και για πολλούς άλλους φυσικούς «μόλις τώρα αρχίζουν τα τούμπανα», εννοώντας ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις σωματιδίων, τα οποία, μεταξύ άλλων, πιθανώς θα ρίξουν φως και στη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη (ένα από τα υπερσυμμετρικά σωματίδια μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη σκοτεινή ύλη).

Η εν λόγω ανακάλυψη, αν γίνει, όπως σημείωσε, θα φέρει μια νέα ουσιαστική ώθηση στη Φυσική. «Ήμασταν εδώ και καιρό σίγουροι ότι θα ανακαλυπτόταν το Χιγκς, αλλιώς μια γενιά φυσικών θα είχε χαραμίσει τη ζωή της» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε εξίσου σίγουροι πως θα δούμε σύντομα και τα υπερσυμμετρικά σωματίδια στον επιταχυντή του CERN».

Είναι ενθαρρυντικό, όπως ανέφερε, ότι τελικά η μάζα του σωματιδίου του Χιγκς (126 GeV) είναι περίπου αυτή που προέβλεπαν ορισμένα θεωρητικά μοντέλα της υπερσυμμετρίας, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον, με βάση την υπερσυμμετρία, θα πρέπει να αναμένεται η ανακάλυψη και άλλων σωματιδίων τύπου Χιγκς (έως πέντε συνολικά).

Τέλος, ο κ. Νανόπουλος δεν παρέλειψε, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, να επαναλάβει ότι το σύμπαν μας δεν είναι το μοναδικό, αλλά, με βάση τις μαθηματικές εκτιμήσεις, είναι ένα μόνο ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα οποία θεωρητικά συνυπάρχουν με το δικό μας, κάτι που φυσικά απέχει πολύ ακόμα από το να αποδειχτεί.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr