Ποιος είναι ο τουρκικός κολοσσός Dogus, που θέλει να αγοράσει τις ελληνικές μαρίνες;
«Κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία» σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Χουσνού Ακάν, το Νο 2 του, ίσως, πιο ισχυρού τουρκικού ομίλου Doğuş. Ο Ακάν παραμένει άγνωστος στο πλατύ κοινό, όμως είναι ένα πολύ «βαρύ» χαρτί για τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στη γειτονική χώρα και όχι μόνο.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
«Κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία» σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Χουσνού Ακάν, το Νο 2 του, ίσως, πιο ισχυρού τουρκικού ομίλου Doğuş. Ο Ακάν παραμένει άγνωστος στο πλατύ κοινό, όμως είναι ένα πολύ «βαρύ» χαρτί για τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στη γειτονική χώρα και όχι μόνο.
Όπως φανερώνει η συμφωνία -ανακοινώθηκε την Παρασκευή- για στρατηγική συμμαχία της Doğuş με την Lamda, οι συζητήσεις, που μαίνονταν τον τελευταίο καιρό, μεταξύ του Ακάν και του ομολόγου του, του Οδυσσέα Αθανασίου στέφθηκαν με επιτυχία.
Ο Ακάν τουλάχιστον τους τελευταίους 15 μήνες βολιδοσκοπεί ευκαιρίες στις ελληνικές μαρίνες, με την D-investments, θυγατρική της Doğuş, να έχει καταθέσει προσφορά για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο σε κοινοπραξία με της Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες και την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Σύμης.
Ο κ. Αθανασίου από το 2010 έχει δηλώσει ότι αναζητά στρατηγικό εταίρο στην Τουρκία, με στόχο την υλοποίηση στη χώρα νέων έργων.
Και όπως φαίνεται, το σχετικά κοινό πρίσμα συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών οδήγησε στη δημιουργία της στρατηγικής συνεργασίας Lamda – Doğuş.
Συμμαχία
Αν και προσώρας, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Doğuş θα είναι το όχημα της Lamda για νέες επενδύσεις στην Τουρκία, είναι βέβαιο ότι η εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Λάτση απέκτησε έναν κραταιό σύμμαχο.
Η Doğuş, που θα αποκτήσει το 50% της Μαρίνας Φλοίσβου, αποτελεί έναν πολυεθνικό τουρκικό όμιλο-μαμούθ, με έσοδα 4,3 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 1,18 δισ. ευρώ το 2011.
Ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης όμιλος διαθέτει μία ιδιαίτερα διαφοροποιημένη δραστηριότητα στους κλάδους:
- των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ελέγχει την Garanti Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας που διαθέτει assets συνολική αξίας 70 δισ. ευρώ. Η Garanti διαθέτει θυγατρικές σε Ρουμανία και Μόσχα και εμφανίζει ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο αντικείμενο υπηρεσιών (Garanti Asset Management, Garanti Leasing, Garanti Factory, Garanti Pension κτλ).
- του αυτοκινήτου, μέσω της Garanti Otomotiv που είναι η αντιπρόσωπος τουλάχιστον 80 μοντέλων αυτοκινήτων και 14 brands, μεταξύ των οποίων Volkswagen, Audi, Porche, Bentley, Lamborghini.
- των κατασκευών, όπου διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του Μετρό στη Σόφια, συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο, ενώ μέσω της Ayson αναλαμβάνει δύσκολα γεωτεχνικά έργα.
-των μέσων ενημέρωσης. Η Doğuş Media Group ελέγχει ορισμένους από τους μεγαλύτερους τουρκικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το NTV, το Star, το CNBC-e, το Kral tv και fm. Εκδίδει επίσης, το τουρκικό National Geographic και το Vogue
-του τουρισμού και του retail. Ελέγχει και διαχειρίζεται μεγάλα ξενοδοχεία, όπως τα Grand Hyatt και Park Hyatt,
-των αερομεταφορών, εκτελώντας εμπορικές πτήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό.
-στην αγορά ακινήτων, μέσω της Doğuş Reit. Διαθέτει συμμετοχές σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ διαθέτει υπό εκτέλεση, συγκροτήματα γραφείων και κτηρίων
-της ενέργειας, μέσω της D. Energy, υλοποιεί μεγάλα έργα ΑΠΕ, των οποίων η συνολική ισχύς θα αγγίξει προσεχώς τα 2GW, όπως προβλέπει η Doğuş.
-της διαχείρισης μαρίνων, όπου ο κολοσσός μέσω της D-Marin, δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί αναδυόμενη επένδυση. Η επένδυση της Doğuş στις ελληνικές μαρίνες, ήδη είχε προαναγγελθεί από το Χουσνού Ακάν, στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης για τη χρήση του 2011. Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης, την πιο μαρίνα Dalmacija, που είναι η πιο μεγάλη στην Κροατία.
Τα πρόσωπα-κλειδιά της Doğuş
Ο 60χρονος Ακάν, διευθύνων σύμβουλος, της Doğuş είναι πρώην τραπεζίτης, έχοντας διατελέσει στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας. Πρόκειται για τον άνθρωπο με την καλύτερη γνώση για την οικονομική κατάσταση του πολυεθνικού ομίλου, καθώς υπήρξε οικονομικός διευθυντής της Doğuş το διάστημα 2001-2005. Ο διευθύνων σύμβολος της Doğuş κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου στη D-Marinas και στη θυγατρική στο real estate.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο κλάδος της διαχείρισης μαρίνων εμφανίζει σοβαρές προοπτικές και θέτει ως στόχο η Doğuş να μετατραπεί σε υπολογίσιμη δύναμη της Μεσογείου στο συγκεκριμένο κλάδο.
Πρόεδρος του ομίλου με παρουσία σε Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ντουμπάι, Ουκρανία και κατεχόμενη Κύπρο, είναι ο Φερίτ Σαχένκ.
Ο 49χρονος Σαχένκ είναι o τέταρτος πλουσιότερος Τούρκος επιχειρηματίας με περιουσία συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Κατατάσσεται στη θέση 464 στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Είναι μέλος της παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ και μέλος του δ.σ. του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT).
Ας σημειωθεί ότι μία ακόμη τουρκικών συμφερόντων εταιρεία-μικρότερου μεγέθους, σε σχέση με την Doğuş- η Setur Servis Turistik, επενδύει στις ελληνικές μαρίνες. Τον περασμένο Μάιο σε κοινοπραξία με τη Folli Follie του Γ. Κουτσολιούτσου υπέγραψε με το Δημόσιο σύμβαση 40ετούς μίσθωσης του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης, με ετήσιο μίσθωμα 250 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr