Με νέο μηχανογραφικό οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2013
Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και τους προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Kύριο θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες σχολών και τμημάτων.
Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και τους προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Kύριο θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες σχολών και τμημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επισήμανε στους προέδρους των ΤΕΙ ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει διά της συμμετοχής και όχι διά της επιβολής.
Συγχρόνως, τους ενημέρωσε για τα κριτήρια που τίθενται και τα οποία θα είναι αριθμητικά (ανάλογα με το μέγεθος κάθε ιδρύματος, τον αριθμό σπουδαστών και την αναλογία των εκπαιδευτικών). Θα είναι αναπτυξιακά, δηλαδή οι αλλαγές θα είναι σε συνάρτηση με την τοπική ανάπτυξη και το κατά πόσο είναι σχετικά με την αγορά τα γνωστικά αντικείμενα.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν εξαρχής ότι είναι απαραίτητος ο ακαδημαϊκός, επιστημονικός και αναπτυξιακός εξορθολογισμός των ιδρυμάτων.
Οι πρόεδροι προσήλθαν στο διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις.
Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΤΕΙ που μίλησαν μετά τη συνάντηση επισήμαναν το γόνιμο κλίμα που έγιναν οι συζητήσεις, μίλησαν για «έντιμο διάλογο» και κριτήρια προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, ορισμένοι θεωρούν απαραίτητο να γνωρίζουν πόσες σχολές ή τμήματα χρειάζεται η χώρα για κάθε γνωστικό αντικείμενο έτσι ώστε να διευκολυνθούν, όπως είπαν, στις επιμέρους προτάσεις τους όσον αφορά στις συντμήσεις τμημάτων.
Τις προσεχείς ημέρες, ο υπουργός θα έχει μαραθώνιους συνεδριάσεων με τους εκπροσώπους των ιδρυμάτων χωριστά, τόσο όσον αφορά στα ΤΕΙ, όπως άλλωστε είπε σήμερα στους προέδρους, όσο και με τα πανεπιστήμια, όπως είπε χθες στους πρυτάνεις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης, και ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, Γ. Τσάκνης, επισήμαναν τα ασφυκτικά, όπως είπαν, χρονικά περιθώρια που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταλήξει στο νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα αποτυπώνεται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-14.
Ζήτησαν την επαναφορά της βάσης του 10
Την επαναφορά της βάσης του δέκα πρότειναν στον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, αλλά και αρκετοί πρόεδροι άλλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο κ. Βρυζίδης, «η άμεση επαναφορά της βάσης του δέκα θα λύσει πολλά προβλήματα. Εξέφρασα την άποψη ότι η κατανομή των υποψηφίων στις σχολές θα πρέπει να γίνεται αφού ο υποψήφιος θα γνωρίζει ότι έχει "πιάσει" τη βάση του δέκα. » Σήμερα υπάρχουν εισακτέοι που έχουν επιτύχει σε σχολές, όχι μόνο στα ΤΕΙ ακόμη και σε Πανεπιστημιακές Σχολές, με βαθμό 4 και 5. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών. Εμείς στο ΤΕΙ Πειραιά, για παράδειγμα, έχουμε μέσον όρο βαθμολογίας των εισακτέων 14,5, φαντάζεσθε τι γίνεται και σε άλλα ιδρύματα. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σπουδαστές που μας έρχονται με μετεγγραφές, με τόσο χαμηλή βαθμολογία, γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. » Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, αν υπήρχε ήδη η βάση του δέκα, δεν θα είμαστε τώρα σ' αυτή τη θέση να συζητάμε το σχέδιο "Αθηνά" για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών. Πολύ απλά, θα κλείνανε τα τμήματα που δεν θα είχαν σπουδαστές και δεν θα βασανιζόμαστε σήμερα». Όπως πρόσθεσε ο κ. Βρυζίδης, ο υπουργός άκουσε το αίτημα αυτό των προέδρων ΤΕΙ και απάντησε, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και πρόσφατα σε συνέντευξη του, ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που μελετά το υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση της Παιδείας.
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr