Συνταγή με κυδώνια στη γάστρα από τον Βαγγέλη Λιακόγκονα
Κόβουμε τα κυδώνια κάθετα, καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και τον σκληρό εσωτερικό πηρύνα τους και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Καρφώνουμε μισό ξυλαράκι κανέλλας σε κάθε μισό κυδώνι και τα βάζουμε στη γάστρα με την εσωτερική πλευρά να κοιτά προς τα πάνω.
Κυδώνια στη γάστρα
Υλικά
5 κυδώνια κομμένα στα 2
1 λεμόνι
νερό
3/4 του κιλού ζάχαρη
3 βανίλιες ή ένα κλωναράκι σχισμένο
10 ξυλαράκια κανέλλας
1 φλιτζ. καφέ κονιάκ (προαιρετικά)
σταφίδες (προαιρετικά)
καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κυδώνια κάθετα, καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και τον σκληρό εσωτερικό πηρύνα τους και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Καρφώνουμε μισό ξυλαράκι κανέλλας σε κάθε μισό κυδώνι και τα βάζουμε στη γάστρα με την εσωτερική πλευρά να κοιτά προς τα πάνω.
Γεμίζουμε με νερό μέχρις που να καλυφθούν τα κομμάτια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, και προαιρετικά το κονιάκ, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Κλείνουμε το καπάκι και τη βάζουμε στο φούρνο για 1μιση με 2 ώρες στους 180-200 βαθμούς.
Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι προς το τέλος, να είναι οπτικά και στην υφή σαν ώριμα ροδάκινα, ειδάλλως ψήνουμε για λίγο ακόμη. Σερβίρονται κρύα σκέτα ή με γιαούρτι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr