Η ορφανή κόρη του πρώην δικτάτορα της Νότιας Κορέας εξελέγη Πρόεδρος

Αγνοώντας το δριμύ ψύχος, οι πολίτες της Νότιας Κορέας προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες για να εκλέξουν την κόρη του πρώην δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας. Η συντηρητική Παρκ Γιουν Χε απέσπασε το 51,6% των ψήφων έναντι 48% του κεντροαριστερού υποψήφιου Μου Τζα Ιν για να επιστρέψει στον Γαλάζιο Οίκο έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.





























Αγνοώντας το δριμύ ψύχος, οι πολίτες της Νότιας Κορέας προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες για να εκλέξουν την κόρη του πρώην δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η συντηρητική Παρκ Γιουν Χε απέσπασε το 51,6% των ψήφων έναντι 48% του κεντροαριστερού υποψήφιου Μου Τζα Ιν για να επιστρέψει στον Γαλάζιο Οίκο έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.


Η Παρκ μεγάλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο της Νότιας Κορέας και μετά τη δολοφονία της μητέρας της το 1974 ανέλαβε χρέη πρώτης κυρίας στο πλευρό του πατέρα της. Η νίκη της στις χθεσινές εκλογές ήταν το επιστέγασμα εργώδους ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα μιας χώρας όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πολλές φορές σεξιστικά, το εισοδηματικό χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους είναι μεγάλο και οι ευκαιρίες ανέλιξης σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις και η πολιτική σχεδόν ανύπαρκτες.
Η γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τα δύο φύλα δεν είναι η μοναδική πρόκληση για την Παρκ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι ο διχασμός που προκάλεσε ο πατέρας της στα 18 χρόνια διακυβέρνησης. Για τις παλαιότερες γενιές, ο Παρκ είναι ένας ήρωας που απέτρεψε τον κομμουνιστικό κίνδυνο και θεμελίωσε ένα οικονομικό θαύμα. Είναι ο ηγέτης που οδήγησε τη χώρα από την καταστροφή του Πολέμου της Κορέας σε μια οικονομική δύναμη απαλλάσσοντας εκατομμύρια πολίτες από τον εφιάλτη της ανέχειας. Οι επικριτές του υπενθυμίζουν τη σιδηρά πυγμή με την οποία κυβέρνησε, την ωμότητα με την οποία αντιμετώπισε τους αντιπάλους του, τις καταγγελίες για βασανιστήρια, τις μαρτυρίες για εκτελέσεις και νοθεία στις εκλογές. Η Παρκ, επισημαίνει πολιτικός αναλυτής, πρέπει να αποδείξει ότι έλεγε αλήθεια όταν διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι θέλει να «επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος». Πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι συμπονά τα θύματα του πατέρας της και ότι αντιλαμβάνεται πως το καθεστώς του προκάλεσε πόνο.























«ΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΘΑΤΣΕΡ». Οποιαδήποτε προσπάθεια θα πέσει στο κενό, πάντως, εάν δεν κερδίσει η Πρόεδρος το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας. Η Παρκ δεν κέρδισε τις εκλογές μόνο ως κόρη του πατέρα της αλλά και ως «Ασιάτισσα Μάργκαρετ Θάτσερ ή Ανγκελα Μέρκελ», τις δύο ευρωπαίες πολιτικούς που θεωρεί πρότυπά της. Η ατζέντα της, πάντως, δεν θυμίζει σε πολλά τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας.  Η Παρκ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, ότι θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους οικονομικά ασθενέστερους οι οποίοι βλέπουν να διευρύνεται το χάσμα που τους χωρίζει από τους πλούσιους. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεσμεύσεις ότι θα περιορίσει τη δύναμη των βιομηχανικών κολοσσών που σε πολλές περιπτώσεις περιφρονούν τους νόμους της χώρας. «Είναι μια νίκη που έφερε η ελπίδα του λαού» δήλωσε χθες η νέα Πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Η ίδια καλείται να μην την διαψεύσει.

«Θα σώσει τη χώρα»
Η Παρκ Γιουν Χε δηλώνει ότι έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία της Νότιας Κορέας. «Την εμπιστεύομαι, θα σώσει τη χώρα μας» ανέφερε ένας οπαδός της. «Και ο πατέρας της είχε σώσει τη χώρα» σημείωνε ο ίδιος


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ