Βάλτε δυνατά Lambada: Οι Λατινοαμερικάνοι είναι οι πιο χαρούμενοι στον κόσμο, κι ας έχουν χρεοκοπήσει μερικές φορές κι αυτοί)
Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Οι πιο πλούσιοι; Όσοι εργάζονται τις λιγότερες ώρες και μπορούν να διαθέσουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για την προσωπική τους ευχαρίστηση;
Ποιοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Οι πιο πλούσιοι; Όσοι εργάζονται τις λιγότερες ώρες και μπορούν να διαθέσουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για την προσωπική τους ευχαρίστηση; Άνθρωποι που ζουν σε τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες, όπου η ζωή τους γίνεται ολοένα και πιο εύκολη; Μήπως τελικά αυτές οι προφανείς διαπιστώσεις δεν περιγράφουν με επάρκεια ό, τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αισθάνεται ικανοποιημένος από την καθημερινότητα του;
Εκτενής και ενδιαφέρουσα έρευνα της Gallup, την εγκυρότητα της οποίας ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει ως δείγμα τις απαντήσεις 150.000 ανθρώπων, αποκαλύπτει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αισθάνονται ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι στη ζωή τους κατοικεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου παραδόξως υπάρχουν και μεγάλα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας, ενώ ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία και υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.
Στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης με τις χώρες όπου οι κάτοικοι της αισθάνονται θετικά συναισθήματα αναφορικά με την ποιότητα της ζωής τους ανήκουν 7 χώρες απ’ τη συγκεκριμένη περιοχή! Η Παραγουάη και ο Παναμάς μοιράζονται την πρώτη θέση, με το 85% των κατοίκων τους να δηλώνουν ευδιάθετοι και χαρούμενοι με την καθημερινότητα τους.
Η Gallup. Inc ρώτησε περίπου 1000 ανθρώπους από 148 χώρες, εξασφαλίζοντας ένα αρκετά μεγάλο δείγμα που προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα. Τα βασικά ερωτήματα τα οποία τους υπέβαλλε είναι το αν αισθάνονται ξεκούραστοι σωματικά και ψυχικά, αν υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα τους, αν γελούν ή χαμογελούν αρκετά, μαθαίνουν ή κάνουν κάτι ενδιαφέρον στη ζωή τους και βίωσαν στιγμές ευτυχίας και χαράς την προηγούμενη ακριβώς μέρα.
Την δεκάδα συμπληρώνουν το Ελ Σαλβαδόρ, η Βενεζουέλα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Ταϊλάνδη, η Γουατεμάλα, οι Φιλιππίνες, η Κόστα Ρίκα και το Εκουαδόρ (Ισημερινός). Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες που έχουν τα πρωτεία λαμβάνουν δυσανάλογα μέτριες ή κακές θέσεις σε έρευνες που αφορούν την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αν λειτουργεί η δημοκρατία ή υπάρχουν παρακρατικές υπηρεσίες που παίζουν ρόλο στη διακυβέρνηση τους.
Η έρευνα παρουσιάζει το ενδιαφέρον στοιχείο ότι δεν κατατάσσονται σε υψηλή θέση η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, το Κατάρ, η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (Ιαπωνία), η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εκπαίδευσης των πολιτών της (Καναδάς), αλλά ούτε και ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι πως η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται την 47η θέση με την ταπεινή και ταλαιπωρημένη από πολέμους και ασταθέστατη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ειρήνη Σομαλία.
«Στη Γουατεμάλα υπάρχει γενικά μια κυρίαρχη κουλτούρα που θέλει τους ανθρώπους να είναι φιλικοί και να χαμογελούν συνεχώς», λέει ο Λουίζ Καστίγιο, ένας 30χρονος δάσκαλος ιστιοσανίδας στη Γουατεμάλα. «Παρά τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά, ζούμε σε ένα περιβάλλον που βρίθει φυσικής ομορφιάς που μας βοηθάει να ξεχνιόμαστε από όλα», προσθέτει.
Ο Κάρλος Μαρτίνεζ, εργάτης σε οικοδομή, καταγόμενος από τον Παναμά, δίνει το στίγμα του αναφορικά με την ευτυχισμένη και πλήρη από θετικά συναισθήματα ζωή: «Είμαι χαρούμενος γιατί η χώρα μου είναι πλούσια σε πηγές πλούτου, μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διεθνώς», είπε. «Είμαστε στην Καραϊβική, μας αρέσει να γιορτάζουμε, να τρώμε καλά και να ζούμε όσο πιο ποιοτικά και ξέγνοιαστα μπορούμε. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που έχουν εδώ οι άνθρωποι, απλά πρέπει να θυσιάσεις κάτι παραπάνω για να ζήσεις εδώ», προσθέτει, εμφανώς ικανοποιημένος που ακολουθεί αυτόν τον τρόπο ζωής.
Οι Η.Π.Α καταλαμβάνουν την 33η θέση παγκοσμίως, ενώ η Βραζιλία και το Μεξικό, οι ισχυρότερες και συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται 20 θέσεις παρακάτω. Στις χώρες όπου, χωρίς καμία έκπληξη, οι κάτοικοι τους δηλώνουν απογοητευμένοι ή δυστυχισμένοι στη ζωή τους κατατάσσονται το Ιράκ, η Αρμενία, η Λιθουανία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Αϊτή και η Γεωργία. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr