Είμαστε στο πρώτο λεπτό του αγώνα - Ένα άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου

του Μιχάλη ΙγνατίουΗ εκταμίευση της δόσης-μαμούθ από τους Ευρωπαίους προκάλεσε ευφορία σε πολλούς ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδος, που επιβεβαιώθηκε από την αιφνίδια αναβάθμιση της S&P, η οποία στο παρελθόν είχε ηγηθεί της προσπάθειας απαξίωσης της χώρας μας. Η κίνηση της αναβάθμισης ως αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης ενίσχυσε όσους πιστεύουν πως «το οικονομικό παιχνίδι είναι σικέ».

του Μιχάλη Ιγνατίου

Η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ από τους Ευρωπαίους προκάλεσε ευφορία σε πολλούς ανθρώπους εντός και εκτός Ελλάδος, που επιβεβαιώθηκε από την αιφνίδια αναβάθμιση της S&P, η οποία στο παρελθόν είχε ηγηθεί της προσπάθειας απαξίωσης της χώρας μας. Η κίνηση της αναβάθμισης ως αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης ενίσχυσε όσους πιστεύουν πως «το οικονομικό παιχνίδι είναι σικέ».

Οι απόψεις διίστανται, αλλά γεγονός είναι ότι οι «πανηγυρισμοί» είναι αδικαιολόγητοι, διότι βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα. Τα 34 δισ. ευρώ που έστειλαν οι Βρυξέλλες θα ήταν μάννα εξ ουρανού εάν δεν επρόκειτο για δάνειο που πρέπει κάποτε να αποπληρώσουμε, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον. Βεβαίως απετράπη την υστάτη στιγμή η χρεοκοπία, η οποία -και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία- θα τίναζε στον αέρα την Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα «Financial Times» ότι το 2013 θα είναι «όλα ή τίποτα». Είναι μία μεγάλη αλήθεια που άκουσα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στην Ουάσιγκτον, όπου και η έδρα του ΔΝΤ. Εχει επικρατήσει στους οικονομικούς κύκλους η θεωρία (αν θέλετε) πως την επόμενη χρονιά θα παιχτεί το πραγματικό και μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Σε μία σύναξη οικονομολόγων άκουσα έκπληκτος ότι «η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ χρωστάνε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον υπουργό Οικονομικών». Και η φράση ειπώθηκε με μία δόση «ενοχής» που υποτίθεται πως έχουν οι δύο κυρίες έναντι των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Βασικά, αυτό που λέγεται στην Ουάσιγκτον είναι ότι εάν τηρηθεί η υλοποίηση και εφαρμογή του «Ελληνικού Προγράμματος», το στοίχημα θα κερδηθεί. Ομως, βάζοντας κάτω τους αριθμούς και τις δυνατότητες της Ελλάδας μετά την οικονομική καταστροφή της, η αισιοδοξία εύκολα αντικαθίσταται από την απαισιοδοξία.

Για να εξέλθει η χώρα αλώβητη από την κρίση, η υλοποίηση του Προγράμματος πρέπει να συνοδευθεί από το «κούρεμα» του υπόλοιπου χρέους. Στο ΔΝΤ θεωρούν την αναδιάρθρωση «συμφωνημένη λύση», απομένει να το χωνέψει και η κ. Μέρκελ για να μπορέσει να εμφανιστεί στη σκηνή η «χονδρή τραγουδίστρια»...

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ