Και όμως: Ισόβια κάθειρξη για τους αρχαιοκάπηλους της Μακεδονίας
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν χρυσά, αρχαία αντικείμενα του 6ου π.Χ. αιώνα προερχόμενα από λαθρανασκαφή στη Μακεδονία.
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν χρυσά, αρχαία αντικείμενα του 6ου π.Χ. αιώνα προερχόμενα από λαθρανασκαφή στη Μακεδονία. Όπως αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ, διεθνή μέσα ενημέρωσης και αρχαιολογικές ιστοσελίδες αναφέρονται στην ισόβια κάθειρξη στην οποία καταδικάστηκαν δύο από τα μέλη της σπείρας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ενώ στους άλλους δύο επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 16 και 20 ετών αντίστοιχα, λόγω ειλικρινούς μεταμέλειας και πρότερου έντιμου βίου.
Οι μεγάλες ποινές πάντως δεν είναι παράξενες, καθώς προβλέπονται από τον Αρχαιολογικό νόμο, που στο σημείο αυτό βασίζεται στην αξία των αντικειμένων της αρχαιοκαπηλικής δράσης. Και πρέπει να σημειωθεί, ότι τα 70 περίπου χρυσά, κατά κύριο λόγο, αλλά και ασημένια, χάλκινα, κεραμικά και γυάλινα αντικείμενα, όλα προερχόμενα από τάφους αρχαίου νεκροταφείου κοστολογήθηκαν στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχαιοκάπηλοι ωστόσο παζάρευαν την αξία τους με αστυνομικούς (χωρίς να το γνωρίζουν φυσικά) στα 10 εκατομμύρια. Πρόκειται για χρυσές προσωπίδες, πλήθος από χρυσά επιστόμια και διακοσμητικά ενδυμάτων, χρυσό διάδημα, τέσσερα χάλκινα κράνη, ένα χάλκινο ξίφος με χρυσό έλασμα, κεραμικά ειδώλια, γυάλινο μυροδοχείο, μεγάλο αριθμό χρυσών ελασμάτων μεταξύ των οποίων και ορισμένα στο σχήμα πατούσας κτλ.
Υπενθυμίζουμε, ότι η σύλληψη των αρχαιοκαπήλων είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις και λόγω της περιπετειώδους καταδίωξής τους από άνδρες της Αστυνομίας αλλά και για το γεγονός, ότι τα αρχαία είχαν φθάσει στην Αθήνα μέσα σε συνθήκες άκρας μυστικότητας ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ανοίχθηκαν τα σακ βουαγιάζ παρών ήταν και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καθώς και άλλα δύο μέλη της κυβέρνησής του, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χρήστος Παπουτσής.
Η σύλληψη και η καταδίκη όμως των αρχαιοκαπήλων ως ένα βαθμό μόνον αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, καθώς η βλάβη, που έχει διαπραχθεί στο χώρο όπου έγινε η λαθρανασκαφή είναι τεράστια -μπορεί να φανταστεί κανείς τη σύληση των τάφων και την βίαιη αναμόχλευση χωμάτων και ευρημάτων - με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δια παντός πολύτιμες πληροφορίες από την αρχαιότητα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr