Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ-Προανακριτική για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών

Με πολιτικό σεισμό μοιάζουν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων δείχνει ότι απεκρύβησαν στοιχεία κρίσιμης σημασίας. Εμπλέκονται και συγγενείς του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου. Το πράσινο φως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δίνει η πολιτική ηγεσία.

Με πολιτικό σεισμό μοιάζουν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων δείχνει ότι απεκρύβησαν στοιχεία κρίσιμης σημασίας. Εμπλέκονται και συγγενείς του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου. Το πράσινο φως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δίνει η πολιτική ηγεσία.


Πόρισμα-βόμβα -ως συμπληρωματική δικογραφία- διαβίβασαν χθες το απόγευμα στη Βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης που αφήνει εκτεθειμένο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος φέρεται να αφαίρεσε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ (που περιείχε 2.059 ονόματα) τρία αρχεία (η δεύτερη λίστα έχει 2.062) που αφορούν ονόματα τα οποία έχουν στενή συγγενική σχέση με τον ίδιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στη συμπληρωματική δικογραφία περιλαμβάνονται αντίγραφα τριών αρχείων που περιέχονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, τα οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό usb, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας.
Ειδικότερα τα τρία ονόματα που απαλείφθηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της κυρίας Μαρίνας Παπακωνσταντίνου η οποία είναι αδελφή της Ελένης.
Η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωσταντίνου είναι κόρες του πρώην υπουργού της ΝΔ επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος έχει αποβιώσει, και ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι Σ. Σικιαρίδης και Αν. Ρωσσώνης είναι σύζυγοι των δύο προαναφερθέντων κυριών.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων προέκυψε ότι στο αντίγραφο της λίστας που παρέδωσαν τις προηγούμενες μέρες οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται τα ονόματα 2.062 καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, ενώ στο περίφημο «στικάκι» αυτά ήταν 2.059, δηλαδή είχαν αφαιρεθεί τα τρία προαναφερθέντα ονόματα.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, εκτός από το αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (cd) με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, αποστέλλονται και «αντίγραφα τριών αρχείων τα οποία περιέχονται στον ως άνω ψηφιακό δίσκο και δεν περιέχονται στο αρχικό usb το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας».
Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές απέστειλαν στη Βουλή «έξι αντίγραφα εκ του συστήματος TAXIS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα των τριών επιπλέον αρχείων, για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω».

Προανακριτική για τον Παπακωνσταντίνου προτείνει η κυβέρνηση- Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, σε χρόνο ρεκόρ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα ελέγξει τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ προς όφελος συγγενικών του προσώπων τα οποία «εξαφανίστηκαν» από τον κατάλογο των Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.
 Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υποβάλλουν την κοινή πρότασή τους ενδεχομένως και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μία υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη.
 Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών. «Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί όπως και η ελληνική κοινωνία», τονίζει ο κ. Κουβέλης.
 
 Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σιβυλλικά ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό  Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
 
 Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

  
 
Με την ταχεία κατάθεση πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέλουν και να προλάβουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση.
 Ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να βάλουν στο κάδρο της απόδοσης πολιτικών ευθυνών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και γι' αυτό ενδεχομένως κινηθούν για να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση για προανακριτική, αν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η προανακριτική πρέπει να επικεντρωθεί στους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Δήλωση Παπανδρέου
 Από το Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε απάντηση ερωτήσεων δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:
«Ολα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».
 Aπάντηση Παπακωνσταντίνου
 Με μια αιχμηρή δήλωση απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. 
«Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της "λίστας Λαγκάρντ" σε εμένα προσωπικά.
»Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου».
Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη "λίστα Λαγκάρντ" από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ