Σήμερα η πρόταση σύστασης Προανακριτικής κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Με διαδικασίες-εξπρές και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προχωρούν από κοινού σήμερα στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα κατηγορήσουν τον πρώην υπουργό για δύο αδικήματα: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Με διαδικασίες-εξπρές και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προχωρούν από κοινού σήμερα στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συμφωνήσει απόλυτα όχι μόνον στην κίνηση αυτή καθεαυτή, αλλά και στο κατηγορητήριο, το οποίο θα διατυπωθεί στο συνοδευτικό κείμενο που θα κατατεθεί σήμερα με τις υπογραφές βουλευτών και από τα τρία κόμματα.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα κατηγορήσουν τον πρώην υπουργό για δύο αδικήματα: της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ο αριθμός των υπογραφών θα είναι μεγαλύτερος από τις 30 που απαιτούνται βάσει του Κανονισμού της Βουλής για να συζητηθεί η αίτηση στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με πηγές και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θεωρείται -από τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ- αναγκαία προκειμένου να διερευνηθούν:
•Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
•Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την απώλεια της πρωτότυπης λίστας όταν αυτή του παρεδόθη από τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2010, με τη διαμεσολάβηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει (στην επιτροπή της Βουλής) ότι είχε δώσει για φύλαξη τη λίστα, η οποία στη συνέχεια χάθηκε.
•Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σε πράξεις που οδηγούν σε φοροαποφυγή, κάτι που εάν συμβαίνει θα αποδειχθεί από τον έλεγχο των ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των συγγενών του στην ελβετική τράπεζα.
Στην κυβέρνηση, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων, καθώς δεν μπορεί να λογιστεί ως κοινοβουλευτική σύνοδος το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή προεδρείου.
Στόχος των ηγετών και των τριών κομμάτων είναι να κινηθούν τάχιστα κι έτσι μετά την κατάθεση της πρότασης, που αναμένεται να γίνει σήμερα, προγραμματίζεται η συζήτησή της (και η σχετική ψηφοφορία) για την προσεχή Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα επανάληψης των εργασιών της Βουλής μετά την υποχρεωτική διακοπή για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ο κ. Σαμαράς, με την επιλογή του να κινηθεί άμεσα και να συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς του εταίρους προς την κατεύθυνση της άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης, θέλησε:
•Να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας ότι η περίοδος της ατιμωρησίας των πολιτικών έχει παρέλθει οριστικά. Στην κυβέρνηση μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την απαξία με την οποία η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την πολιτική και τους πολιτικούς και εκτιμούν ότι η «καθαρή» αντίδραση σε μια υπόθεση που -όπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού- έχει το «άρωμα» σκανδάλου απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στην καχυποψία και στις αιτιάσεις περί συγκάλυψης.
•Να προλάβει ανάλογες κινήσεις της αντιπολίτευσης και τις αιτιάσεις που πιθανώς να ακολουθούσαν περί σκόπιμης κωλυσιεργίας από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων. Αυτά τα επιχειρήματα θα προέβαλλαν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών της ΝΔ- τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, εάν καθυστερούσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Πηγή:ethnos.gr-Γιάννης Σαραντάκος
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr