Επιστρέφουν οι καταθέσεις, πλέον και από το εξωτερικό - Ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Του Κωνσταντίνου ΜαριόληΜε... συγκρατημένα χαμόγελα ξεκίνησε το νέο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσα στο Δεκέμβριο συνεχίστηκε η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων, που άρχισε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της τον περασμένο Νοέμβριο.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με... συγκρατημένα χαμόγελα ξεκίνησε το νέο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσα στο Δεκέμβριο συνεχίστηκε η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων, που άρχισε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επιστροφή των καταθέσεων έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, ωστόσο αφορούσε ποσά που είχαν “κρυφτεί” σε θυρίδες, ή ακόμη και σε σεντούκια και αποθήκες. Τους τελευταίους μήνες, όσο η κατάσταση στην Κύπρο... έμοιαζε με όσα ζήσαμε στην Ελλάδα λίγο πριν το μνημόνιο, οι καταθέσεις άρχισαν να επιστρέφουν και από το νησί της Αφροδίτης. Σήμερα πλέον, επαναπατρίζονται κεφάλαια και από άλλες χώρες, καθώς οι καταθέτες θέλουν να εκμεταλλευτούν την αλλαγή κλίματος και τα ακόμη υψηλά επιτόκια.

«Κι όμως γυρίζουν χρήματα από το εξωτερικό», δηλώνει στο Capital.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, για να προσθέσει: «Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης των συνθηκών. Τα ποσά είναι μικρά όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μίας τάσης που όλοι αναμέναμε για να αποκτήσουμε αισιοδοξία».

Η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρχίζει να αποκαθίσταται, μετά τις ακραίες συνθήκες αβεβαιότητας του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο ο δρόμος παραμένει μακρύς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τον Δεκέμβριο επέστρεψαν... στα πάτρια τραπεζικά ταμεία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Όλες οι τράπεζες βλέπουν όλο και περισσότερα χρήματα που προέρχονται από καταθέσεις στο εξωτερικό, να μπαίνουν στα ταμεία τους», σημειώνει ο ίδιος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταθέσεις που επέστρεψαν τον Δεκέμβριο που ίσως φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από περίπου έξι η φυγή κεφαλαίων αποκτούσε μαζικό χαρακτήρα.

«Οι καταθέτες πλέον εκτιμούν ότι η χώρα ξεπέρασε τον κίνδυνο και προτιμούν να εκμεταλλευτούν τα ακόμη υψηλά επιτόκια των εγχώριων προθεσμιακών, καθώς στις χώρες από τις οποίες έρχονται τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά», συμπληρώνει.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, τον Νοέμβριο κατά 644 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενες συνολικά στα 155,9 δισ. ευρώ, από 155,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ευελπιστούν να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό η τάση επαναπατρισμού, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλότερη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.

Βέβαια, η επιστροφή καταθέσεων αναμένεται να φέρει και πτώση των «υπερβολικά υψηλών» επιτοκίων στις προθεσμιακές, οι οποίες στην ουσία έχουν μεταλλαχθεί σε καταθέσεις ταμιευτηρίου με πολύ υψηλά επιτόκια. Το κόστος για τις τράπεζες είναι δυσβάσταχτο, συνεπώς μόλις σταθεροποιηθεί η τάση, αλλά και ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, οι κεφαλαιακά ενισχυμένες τράπεζες θα μπορούν να δώσουν πιο «λογικά» επιτόκια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή και αναμένεται να έχει «ολοκληρωθεί» έως τον ερχόμενο Ιούνιο. «Αν, λοιπόν, όλα κυλήσουν ομαλά, θα δούμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο τα προθεσμιακά επιτόκια να υποχωρούν στο 3%, από 5% που πολύ εύκολα βρίσκουμε σήμερα», εκτιμά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Το γεγονός ότι θα πάψουν οι υπερβολές στις προθεσμιακές θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία των τραπεζών, ενώ εκτιμάται πως θα οδηγήσει και σε μείωση, όχι ανάλογη αλλά ουσιαστική, στα επιτόκια των επιχειρηματικών χορηγήσεων. «Έστω και μία μονάδα μείωσης των επιτοκίων στις επιχειρηματικές χορηγήσεις είναι μία ‘ανάσα’ για τις εταιρείες, δεδομένων μάλιστα και των ακραίων συνθηκών που βιώνουμε», εξηγεί ο ίδιος. «Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η επανεκκίνηση της σχέσης τραπεζών-πραγματικής οικονομίας», υποστηρίζει.


Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ