Vintage Story: Όταν ο Γιώργος Σεφέρης σνομπάρισε εν πλω το Νίκο Καββαδία, τον "ποιητή της θάλασσας" & ραδιοτηλεγραφητή! (Φωτό - βίντεο)
Με αφορμή τον θάνατο του σαν σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου το eirinika.gr τιμάει σήμερα τον Νίκο Καββαδία. Τα μελοποιημένα ποιήματά του αναδείχτηκαν κυρίως από το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και έχουν ερμηνευτεί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Ελληνικού πενταγράμμου
Ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, παιδί από γονείς Κεφαλλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλλονιάς.
Η προτομή του ποιητή Νίκου Καββαδία στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Τα μελοποιημένα ποιήματά του αναδείχτηκαν κυρίως από το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και έχουν ερμηνευτεί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Ελληνικού πενταγράμμου
Ιδανικός Κι Ανάξιος Εραστής -Ποίηση: Νίκος Καββαδίας-Μουσική: Γιάννης Σπανός-Τραγουδά: Κώστας Καράλης
Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία. Σ’ αυτή τη μικρή Ρωσική πόλη, γεννιούνται και άλλα δυο παιδιά: η Τζένια (Ευγενία) κι ο Μήκιας (Δημήτρης).
Ο πατέρας Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.
Μαρίζα Κωχ - Το Πούσι (Νίκου Καββαδία) 1947- Μουσική/ Πρώτη εκτέλεση: Μαρίζα Κωχ
Το 1914, με την έκρηξη του Πολέμου, η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα κι εγκαθίσταται στο Αργοστόλι, ενώ ο πατέρας επιστρέφει στις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου καταστρέφεται οικονομικά.
Ένα μαχαίρι -Στίχοι: Νίκος Καββαδίας-Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος-Από τη συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου στην εκπομπή Έχει Γούστο της Μπήλιως Τσουκαλά την Κυριακή 18/11/2012
Το 1917, κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, φυλακίζεται. Γυρίζει και πάλι στην Ελλάδα το 1921, τσακισμένος και ανίκανος να προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα.
Μετά το Αργοστόλι, η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά. Ο Καββαδίας πηγαίνει στο Δημοτικό κι είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη.
Καραντί- Νταλάρας Γιώργος
Διαβάζει Ιούλιο Βερν και διάφορα βιβλία περιπέτειας. Στο Γυμνάσιο γνωρίζεται με το συγγραφέα και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού Παύλο Νιρβάνα.
Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής- Βασίλης Παπακωνσταντίνου-Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δεκαοκτώ ετών, αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας.
Οι Εφτά Νάνοι στο S/s Cyrenia
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο.
Thanos Mikroutsikos, Giannis Koutras - Armida (live)
Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά. Το Νοέμβριο του 1928, ο Καββαδίας βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρει ως "ναυτόπαις" τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος".
Το 1934, η οικογένεια μετακομίζει από τον Πειραιά στην Αθήνα.
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από την εκπομπή του Αlpha «Μηχανή του Χρόνου»-ΜΕΡΟΣ Α’
Το σπίτι της γίνεται τόπος συγκέντρωσης λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών.
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από την εκπομπή του Αlpha «Μηχανή του Χρόνου»-ΜΕΡΟΣ B’
Ο Καββαδίας την εποχή εκείνη περιγράφεται ως ένας λιγομίλητος απλός άνθρωπος, ατημέλητος, χαριτωμένος, εγκάρδιος, με ανεξάντλητο χιούμορ, αγαπητός στους πάντες.
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από την εκπομπή του Αlpha «Μηχανή του Χρόνου»-ΜΕΡΟΣ Γ’
Το 1938 στρατεύεται και υπηρετεί στην Ξάνθη με την ειδικότητα του ημιονηγού, ενώ το 1939 παίρνει το δίπλωμα του ραδιοτηλεγραφητή κατωτέρας τάξεως.
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από την εκπομπή του Αlpha «Μηχανή του Χρόνου»-ΜΕΡΟΣ Δ’
Στον πόλεμο του ’40 φεύγει για την Αλβανία, όπου υπηρετεί αρχικά ως ημιονηγός τραυματιοφορέας και αργότερα λόγω της ειδικότητάς που είχε ως ασυρματιστής χρησιμοποιείται στο σταθμό υποκλοπής της ΙΙΙ Μεραρχίας.
Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία από την εκπομπή του Αlpha «Μηχανή του Χρόνου»-ΜΕΡΟΣ Ε’
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ.
Μαραμπού (1933)-Το ποίημα του Νίκου Καββαδία σε μουσική της Μαρίζας Κωχ από τον Δημήτρη Μητσοτάκη και τους Ευδαίμονες Live στο "Δίπλα Στο Ποτάμι" την Παρασκευή 9 Απριλίου 2010.
Εντάσσεται, επιπλέον, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, παρά το γεγονός ότι είχε τυπώσει τότε μόνο ένα βιβλίο, το Μαραμπού, ενώ το όριο ήταν τα τρία βιβλία.
Είναι όμως ενεργός λογοτεχνικά, γράφοντας ποιήματα, ορισμένα εξ' αυτών Αντιστασιακά, με πιο χαρακτηριστικό το ποίημα "Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη".
Το 1945 δημοσίευσε το ποίημα «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα»
Στις αρχές του 1945 γίνεται επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση την οποία παραχωρεί στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στον Νικηφόρο Βρεττάκο, εξαιτίας της αναχώρησής του από την Ελλάδα με το πλοίο "Κορινθία".
Η ασφάλεια του έδωσε άδεια, καθώς θεωρείτο ανενεργός κομμουνιστής.
Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ποιητή αφορούν το θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, το θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Έλγκας.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, και συγκεκριμένα το 1954, συνέβη το εξής περιστατικό: Ενώ ο ποιητής εργαζόταν σε "ποστάλι" (καράβι μικρών αποστάσεων, επιβατηγό),ταξίδεψε με το καράβι του ο Γιώργος Σεφέρης.
Τόσο κατά την τυπική υποδοχή των ταξιδιωτών, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σεφέρης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να χαιρετίσει τον Καββαδία.
Το γεγονός πίκρανε ιδιαίτερα τον Καββαδία, που θεωρούσε ότι η λογοτεχνική γενιά του '30, στην οποία ανήκε και ο ίδιος, τον υποτιμούσε.
Το μικρό πεζό "Λι" γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1995 με τίτλο "Between the devil and the deep blue sea".
Between the devil and the deep blue sea -The beginning scene-
Το διήγημα του Νίκου Καββαδία "Του πολέμου", που εξιστορεί την φιλοξενία ενός Έλληνα στρατιώτη από έναν Αρβανίτη κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, γυρίστηκε σε ταινία και σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παληγιαννόπουλου.
Τηλεταινία της ΕΡΤ (1977) βασισμένη στο διήγημα του Νίκου Καββαδία "Του πολέμου" με θέμα την ιστορία ενός Έλληνα στρατιώτη την περίοδο του πολέμου του 1940
Στις 10 Φεβρουαρίου 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο με παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.
Πηγές: wikipedia.gr / Mηχανή του Χρόνου / nikoskabbadias.blogspot.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr