«Κυνηγητό» ΣΔΟΕ σε 24.710 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού για 6,9 δις

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.


 
Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής τόνισε ότι «η διαδικασία που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό και κυρίως την είσπραξη των φόρων τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που εμφανίζονται σε μια σειρά λίστες που ελέγχει το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών»
 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του λίστα με περίπου 50.000 ονόματα φορολογουμένων που έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται για λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για απευθείας λίστες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που προέρχονται από στοιχεία τα οποία στέλνουν κάθε μήνα όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως.
 
Από τις ως τώρα διασταυρώσεις των τραπεζικών δεδομένων έχουν προκύψει ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων 6,9 δισ. ευρώ από 24.710 περιπτώσεις.
 
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο οικονομικών απέστειλε προς όλους αυτούς μια συστημένη επιστολή που παρουσιάζει «Το Βήμα» και με την οποία τους καλούσε να μπουν στην ειδική εφαρμογή του συστήματος Taxis και να καταχωρίσουν τα οικονομικά δεδομένα τους.
 
Ήδη περίπου 3.000 άτομα έχουν εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και έχουν καταχωρίσει κάποια στοιχεία για τα εισοδήματά τους ώστε να καλύψουν μέρος των καταθέσεων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Τα περισσότερα στοιχεία έχουν να κάνουν με αυτοτελή φορολογούμενα ποσά που δεν τα είχαν καταχωρίσει στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως είναι για παράδειγμα μερίσματα, τόκοι κτλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr