Στουρνάρας: Ορυκτός πλούτος, τουρισμός και ναυτιλία το μοντέλο ανάπτυξης που θα πιάσει τόπο!
Να καταλάβει η χώρα τη θέση που μπορεί και της αξίζει στο διεθνή «χάρτη» των επενδύσεων και της ενέργειας του κράτους, αμέσως αφού σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάστασή της, βάζει ως προτεραιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του τέως πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, ο κ.Στουρνάρας περιέγραψε ένα σχέδιο ανάπτυξης, όπου η αποκατάσταση της σταθερότητος και η εμπέδωση κράτους Δικαίου είναι τα πρώτα βήματα, ενώ έπεται η πλήρης παραγωγική κινητοποίηση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όπου το κράτος θα έχει κυρίως ρόλο-"διαιτητή", που θα διασφαλίζει πως τηρούνται οι κανόνες.
Σε αντιδιαστολή με το «χρεοκοπημένο» μοντέλο που ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε «στην οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα του αύριο. Την Ελλάδα που εγώ προσωπικά επιθυμώ να ζήσω στο μέλλον και για την οποία πιστεύω ότι μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να θεμελιώσει».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ.Στουρνάρας θέτει ως στόχους:
- η Ελλάδα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των ανεξάρτητων πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που θα δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων.
- η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Η πρωτιά μας σε χωρητικότητα στην παγκόσμια ναυτική αγορά δεν αρκεί. Η προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων μπορεί να έχει σημαντικότατες ωφέλειες, για τη χώρα και πολύ θετική επίδραση στην απασχόληση. Αποκάλυψε ότι «σήμερα διεξάγονται εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην Εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας», αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.
- η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών. Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ, είπε, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας. «Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα και ο Διεθνής Αερολιμένας μας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις».
- να γίνουν άλματα στην επισκεψιμότητα της χώρας μας, επιτρέποντας στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί. Η συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, όπως τόνισε. «Το παράδειγμα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία, μπορεί να επαναληφθεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως, π.χ. της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, αυξάνοντας την προσέλευση στη χώρα μας τουριστικής πελατείας υψηλής αγοραστικής δύναμης». Μέρος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση μικρών λιμανιών και μαρίνων μας που θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού αλλά και ναυταθλητικού- τουρισμού.
- το νέο και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή, να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.
- ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας να χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από εξωστρέφεια. Οι πλέον κερδισμένοι παραγωγοί και έμποροι θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι ταχείες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως σε συνδυασμό με τις δημογραφικές μεταβολές δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά τροφίμων και ποτών. Αν αφουγκραστούμε τις αλλαγές και προσαρμοστούμε στη διεθνή ζήτηση θα ωφεληθούμε πολύ.
- οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Κατά τον κύριο Στουρνάρα, η Ελλάδα στο μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο, μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων. Επεσήμανε ότι, μέσα στην κρίση, 100 μεγάλες επιχειρήσεις υλοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 12 δις. ευρώ. Πάνω από 200 καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες υποβλήθηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς καινοτομίας που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ με τη Eurobank, ενώ πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Γενικά, όπως παρατήρησε, η εικόνα της χώρας μας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.
Αλλά, τόνισε, όλα αυτά προϋποθέτουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου.
Γι' αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να θεμελιώνει ένα νέο και σύγχρονο κράτος, με ορθολογικά οργανογράμματα και δομές, με κωδικοποιημένη και ξεκάθαρη νομοθεσία και ταχείες διαδικασίες. Ένα κράτος που καταγράφει και γνωρίζει την περιουσία ώστε να μπορέσει να την αξιοποιήσει. Ένα κράτος που αναλαμβάνει ένα σοβαρό επιτελικό ρόλο.
Τόνισε όμως πως «δεν υπάρχει χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπου το κράτος που δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον επιτελικό σχεδιασμό, στη ρύθμιση και τη λειτουργία των αγορών, στην εποπτεία τους αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων».
«Αλλά αυτό γίνεται όχι με την άσκηση από το ίδιο το κράτος της παραγωγικής διαδικασίας» όπως υπογράμμισε. «Το κράτος - βιομήχανος, το κράτος -τραπεζίτης, το κράτος - επιχειρηματίας απέτυχε παταγωδώς και για αυτό πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε αυτά που οφείλει πρωτίστως να επιτελεί αποτελεσματικά».
Κατ’ αρχάς, ένα σύγχρονο κράτος θέτει καλούς κανόνες δικαίου και διασφαλίζει με όλα τα μέσα την τήρηση τους. Παράλληλα, ευνοεί και προσελκύει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Και αυτά μαζί με τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία και υγεία και στην εξασφάλιση δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr