Πόρτα στους τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα?
Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού απειλεί να βάλει η νέα πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να μην συνεχιστεί η απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων που ίσχυε τα τελευταία χρόνια για τους τουρίστες από χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας και ζητάει πλέον την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων Σένγκεν, δηλαδή χορήγηση βίζας σε επιβάτες αυτής της κατηγορίας.
Τα τελευταία χρόνια, η απλούστευση των διαδικασιών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί θεαματικά το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα τουριστών που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Κορέα και η Κίνα.
Τώρα το κλίμα… αλλάζει και το θέμα έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους φορείς του τουρισμού και της κρουαζιέρας οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύση πριν είναι πολύ αργά αφού ήδη μπήκαμε στο 2013.
«Η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη εάν δεν ισχύσουν οι διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση βίζας από τα κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία είναι και χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα και πολυδάπανη. Διαπιστώθηκε ότι το ρεύμα κυρίως των Τούρκων και Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα αυξανόταν χρόνο με το χρόνο, λόγω των απλουστευμένων διαδικασιών που ίσχυαν. Και πριν από τρία χρόνια, το 2010, η εταιρεία Majestic International Cruises ναύλωσε το κρουαζιερόπλοιό της Ocean Majesty στην τουρκική εταιρεία Apex-Cruise Holidays για εκτέλεση τριήμερων και τετραήμερων κρουαζιερών στα νησιά του Αιγαίου με επιβάτες κυρίως Τούρκους και με την διαδικασία του απλουστευμένου διαβατηριακού ελέγχου δηλαδή χωρίς την βίζα Σένγκεν», τονίζει στο «Θέμα» ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής Majestic International Cruises και Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
«Τα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατανόησαν πλήρως το νόημα αυτής της ναύλωσης και ενέκριναν με τους ίδιους όρους συνέχιση, εκτέλεση παρόμοιων κρουαζιερών για το Ocean Majesty και κατά τα έτη 2011 και 2012. Κατά τον ίδιο τρόπο ναυλώθηκε το 2012 και δεύτερο κρουαζιερόπλοιο Ελληνικών συμφερόντων, το Aegean Paradise, από άλλους Τούρκους tour operators με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας μέσω αυτών των δύο κρουαζιεροπλοίων πάνω από 80.000 τουρίστες, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.
Για το έτος 2013 έχουν ήδη γίνει κρατήσεις από Τούρκους tour operators ατα κρουαζιερόπλοια Ocean Countess και Aegean Paradise ενώ η εταιρεία Louis Cruises προγραμματίζει να δρομολογήσει πλοίο από την Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη για εκτέλεση παρόμοιων κρουαζιερών με απλουστευμένη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη βίζα» και προσθέτει:
«Ο συνολικός αριθμός Τούρκων και Ρώσων τουριστών που υπολογίζουμε ότι θα μεταφέρουν τα τρία αυτά κρουαζιερόπλοια στα νησιά μας για το έτος 2013 είναι της τάξεως των 75/80.000-. Δυστυχώς τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί τη συνέχιση της απλουστευμένης διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου που ίσχυε τα τρία τελευταία χρόνια και ζητούν πλήρη εφαρμογή των διατάξεων Σένγκεν, δηλαδή ζητούν χορήγηση βίζας σε επιβάτες αυτής της κατηγορίας. Η συγκεκριμένη βίζα κοστίζει στον κάθε τουρίστα από 80 έως 100 ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό για να πληρώσει κάποιος με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα χρειάζεται όπως είπαμε πιο πάνω χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοσή της».
Oι προτάσεις
Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας με επιστολές και παρεμβάσεις της προς τα υπουργεία προσπαθεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα για το 2013 η οποία να αποτελέσει υπόδειγμα εφαρμογής και για το μέλλον.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
Συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή της απλουστευμένης διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου χωρίς την έκδοση βίζας.
Την έκδοση βίζας με συνοπτικές διαδικασίες και ένα λογικό κόστος, κάτι που μπορεί να γίνεται στο πρώτο Ελληνικό λιμάνι αφίξεως του κρουαζιεροπλοίου με ένα κόστος 15 ή έστω 20 ευρώ ανά επιβάτη,
Γ. Εάν η πρόταση είναι δύσκολη ή χρονοβόρα τότε μια καλή και βιώσιμη λύση θα είναι να επιβιβάζεται στο κρουαζιερόπλοιο στο τουρκικό λιμάνι αναχωρήσεως αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος θεωρήσεων διαβατηρίων ο οποίος θα χορηγεί πάνω στο πλοίο την βίζα εισπράττοντας παράλληλα το ανάλογο κόστος και θα αποβιβάζεται στο πρώτο Ελληνικό λιμάνι αφίξεως του πλοίου. Αυτό γίνεται σήμερα με επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στην Αίγυπτο.
«Τα οφέλη από την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στο πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλα για την οικονομία της χώρας μας διότι σίγουρα θα μας επισκεφτούν το έτος 2013 πάνω από 80.000 επιβάτες κρουαζιέρας οι οποίοι βάσει στατιστικών ξοδεύουν σε μια τριήμερη ή τετραήμερη κρουαζιέρα εκτός από το κόστος του εισιτηρίου περίπου 100 με 120 ευρώ ανά επιβάτη για ξεναγήσεις, αγορές ειδών, δείπνα ή γεύματα σε παραδοσιακά Ελληνικά εστιατόρια κλπ.» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος:
«Αναγνωρίζομε τις θετικές προσπάθειες που καταβάλουν οι υπεύθυνοι των συναρμόδιων Υπουργείων για την εξεύρεση σωστής αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος όμως θα πρέπει να τονίσομε ότι οποιαδήποτε ευέλικτη λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την περίοδο του έτους 2013 θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν χρονικά να μπορέσουν τα ναυλωθέντα κρουαζιερόπλοια να δρομολογηθούν λόγω περιορισμένου χρόνου.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι Τούρκοι tour operators από τους οποίους προωθείται το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θεωρώντας ότι θα ισχύσει και κατά το έτος 2013 η διαδικασία του απλουστευμένου διαβατηριακού ελέγχου όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη προχωρήσει σε διαφημιστικές καμπάνιες στη χώρα τους και έχουν προπωλήσει μεγάλο αριθμό εισιτηρίων σε πελάτες τους για τις τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες προς τα Ελληνικά νησιά χωρίς την απαραίτητη βίζα εισόδου» και καταλήγει:
«Εάν δεν λυθεί το θέμα σύντομα, σίγουρα οι ναυλώτριες εταιρείες θα εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις έναντι των πλοιοκτητριών εταιρειών για αποζημιώσεις.
Περιμένουμε όλοι με αγωνία σωστές παρεμβάσεις έστω και την τελευταία στιγμή από τους υπεύθυνους των συναρμόδιων υπουργείων για να μην χαθούν 80.000 τουρίστες και το αντίστοιχο πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα μας. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην λήψη απόφασης για την επίλυση του προβλήματος θα είναι από επιζήμια έως καταστροφική. Εάν πράγματι θέλουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας οφείλουμε να το αποδείξουμε έμπρακτα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr