Ντόκτορ Φούφουτος - Ένα άρθρο του Σπύρου Σεραφείμ

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκίνησε. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, οι γιατροί δυσκολεύτηκαν να συμπληρώσουν το όνομά τους, καθώς στη θέση εκείνη υπήρχε η κωδική ονομασία «foufoutos»…

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) θεώρησε πως η εν λόγω λέξη έχει αρνητικό περιεχόμενο και ότι δυσφημεί τους γιατρούς και το λειτούργημά τους.

Μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση: «Μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη η ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζετε τους γιατρούς και απορούμε με το θράσος αυτού που έκανε τη συγκεκριμένη καταχώριση και ο δόλος όσων την ανήρτησαν».


Συμφωνούμε, φαντάζομαι, πως η εν λόγω εφαρμογή πληροφορικής παραδόθηκε, ίσως, με κάποια βιασύνη στο Δημόσιο, δίχως να ελεγχθεί.

Μπορούμε να αναφερθούμε, επίσης, σε προχειρότητα και σε αβλεψία από την εταιρεία που έκανε την εν λόγω διαχείριση. 

Όμως, δεν μπορώ να διακρίνω ούτε θράσος, ούτε δόλο, ούτε ασέβεια εκ μέρους του προγραμματιστή της εταιρείας. Τα πράγματα θεωρώ ότι είναι πιο απλά: Κάποιος προγραμματιστής θα έβαλε για δοκιμή το «foufoutos» - ως default όνομα στην εφαρμογή που δούλευε - και, απλώς, ξέχασε να το βγάλει. Προσωπικά, ως διαχειριστής σε διάφορα sites, έχω παραλάβει εφαρμογές που, στη θέση που έπρεπε να βάζω το όνομά μου, υπήρχαν διάφορα nicknames, όπως «tsolias», «mallias», «kavligouras» κ.λπ.

Επίσης, βάσει της λογικής του Ι.Σ.Α., θα έπρεπε πολύς κόσμος να διαμαρτύρεται όταν σε διαφημίσεις για πιστωτικές κάρτες εμφανίζεται το όνομα «Παπαδόπουλος». Μπορεί να πιστεύουν ότι οι… θιγμένοι έπρεπε να βγάλουν και ανακοίνωση, τύπου «από πού κι ως πού το δικό μου επίθετο σε κάρτα; Τι πιστεύετε; Ότι οι Παπαδόπουλοι είμαστε τρυπιοχέρηδες» ή «δεν υπάρχει άλλο επίθετο στη χώρα;» κ.λπ.

Περνώντας στη ζώνη της λογικής λοιπόν, φρονώ ότι είναι πιο σημαντικό να αναφερθούμε στις συνεχείς διακοπές και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αποτελεί μείζον ζήτημα να μαθαίναμε πόσες ιατρικές επισκέψεις καταχωρήθηκαν, τελικά - παρά την καθυστέρηση - πόσα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις εκδόθηκαν, σε σχέση με το παρελθόν. Για να καταλήξουμε στο ότι οι όποιες δυσλειτουργίες στο σύστημα δεν οφείλονταν στην κωδική ονομασία «foufoutos».

Είναι δεδομένο, βλέπετε, πως η εφαρμογή «e-prescription» υπολειτουργούσε και δεν ανταποκρινόταν ικανοποιητικά, επί τέσσερα 25λεπτα! Πόσος χρόνος, άραγε, χάθηκε που αφορά, τόσο μια εργατοώρα, όσο και - το πιο σημαντικό – τη διαδικασία ίασης ενός ασθενούς;

Ο Ιατρικός Σύλλογος, λοιπόν, πρέπει να εστιάσει στο πραγματικό πρόβλημα που προέκυψε στη συνταγογράφηση και να εκδώσει, σχετικώς, μια αντίστοιχη ανακοίνωση. Το αναφέρω επειδή ήδη έχει μπει στη διαδικασία γνωστοποίησης ζητημάτων που άπτονται του κλάδου του – και καλά κάνει.

Άλλωστε, έχει να επιλύσει μια σειρά πραγματικών, σοβαρών προβλημάτων, βλέπε - για παράδειγμα - «φακελάκια» ή παράνομες συνταγογραφήσεις που λάμβαναν χώρα από τότε που ο Ιπποκράτης αποσύρθηκε από την Ιατρική.

Το λειτούργημα του ιατρού είμαι βέβαιος ότι δεν απειλείται από κανέναν φούφουτο, από καμία φόρμα συμπλήρωσης στοιχείων κι από κανέναν προγραμματιστή. Κινδυνεύει μόνο από την - άνευ λόγου - υπέρμετρη ευθιξία, για οποιοδήποτε ανούσιο θέμα.

Άλλωστε, παγκόσμιες ιατρικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι το χιούμορ βελτιώνει τη μακροβιότητα του ανθρώπου. Μπροστά στο αβίαστο γέλιο, ακόμα κι ο φερόμενος ως ντόκτορ Φούφουτος σηκώνει - μαζί με ολάκερη την επιστήμη - τα χέρια ψηλά…

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr