Ποια τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Αλλαγές έγιναν την Τετάρτη (16/1) στη διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών. Αφοροά όσους εισήχθησαν εφέτος στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να μετακινηθούν μεταξύ ομοειδών τμημάτων από ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε άλλο.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» η οποία ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη 17/1, στη Βουλή.



Συγκεκριμένα έπειτα από συζήτηση και πρόταση του ΠαΣοΚ της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν τεθεί στην αρχική μορφή του νόμου.
Όλοι οι επιτυχόντες του 2012 τεκμηριώνουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα της υπ' αριθμόν 67859/Β1/5-7-06 υπουργικής απόφασης με αντιστοιχίες πανεπιστημιακών τμημάτων εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά κεφαλήν είναι 7.500 ευρώ (αρχικά ήταν 6.000 ευρώ).
Στις μονογονεϊκές οικογένειες και στα άτομα που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες αναφέρονται στον συγκεκριμένο νόμο, δωρητές οργάνων ή αν ένας εκ των γονέων του ή και οι δύο είναι αποδεδειμένα άνεργοι εντός του 2012 το ποσό των 15.000 ετησίως.
Ο αριθμός των μετεγγραφομένων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων για την Αττική και το νομαρχιακό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε υπόλοιπες σχολές ή τμήματα της χώρας.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση του ΠαΣοΚ για υποτροφίες εκπαιδευτικής αλληλεγγύης των 500 ευρώ σε 10.000 φοιτητές όλων των ετών πανελλαδικά και ανέφερε ότι θα το φέρει στη Βουλή με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που θα κατατεθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ