Tα κόκκινα φανάρια - Aυτές τις γυναίκες ποιός θα τις αποζημιώσει? Ένα άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη

Η εξιδανικευμένη άποψη ότι η πορνεία είναι ένα επάγγελμα σαν όλα τα άλλα και ότι οι ιερόδουλες επιλέγουν έτσι να διαχειριστούν το σώμα τους είναι ένα ωραίο παραμύθι, που μας μεταλαμπάδευσαν οι μαμάδες μας στα σέβεντις. Εχει δε περίπου ίση φεμινιστική αξία με την ιστορία της Σταχτοπούτας. Θύματα trafficking στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απίστευτης εκμετάλλευσης από διακινητές και προαγωγούς, τοξικοεξαρτημένες και φορείς του έιτζ από πελάτες που πληρώνουν κάτι παραπάνω για «σεξ χωρίς προφύλαξη», οι σύγχρονες ιερόδουλες πόρρω απέχουν από τις σχετικές ταινίες του κακού ελληνικού κινηματογράφου.

Κατά τον περυσινό Απρίλιο, πολλές εξ αυτών είχαν την ατυχία να γίνουν αντικείμενο του προεκλογικού αγώνα προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κήρυξε ανένδοτο εναντίον τους, εισάγοντας στον δημόσιο διάλογο τον όρο «υγειονομική βόμβα» και εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο ιός HIV μεταδίδεται πλέον «από την παράνομη μετανάστρια στον Ελληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια».



Με τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεκάδες ιερόδουλες υποβλήθηκαν υποχρεωτικά σε εξετάσεις για έιτζ και στη συνέχεια διαπομπεύθηκαν μέσα από τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους. Οι γυναίκες που είχαν συλληφθεί τότε στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης και βάσει μιας υγειονομικής διάταξης του κ. Λοβέρδου ήταν 96. Συνελήφθησαν 27 και παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Ολες, εκτός από δύο, ήταν τοξικοεξαρτημένες. Δεκαέξι παρέμειναν στον Κορυδαλλό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, οπότε τρεις από αυτές αθωώθηκαν έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες προφυλάκισης. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται ότι θα εκδοθούν και για τις υπόλοιπες, αφού το κακούργημα για το οποίο διώκονται δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναρωτιούνται αν θα υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση ή έστω αποκατάσταση των γυναικών αυτών για την άδικη κράτησή τους και τον δημόσιο εξευτελισμό τους. Πολλή συζήτηση είχε γίνει την περασμένη άνοιξη για το κατά πόσον η προστασία του κοινωνικού συνόλου, την οποία επικαλούνταν οι υποστηρικτές της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών και ονομάτων τους, προέχει της διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών τους δεδομένων. Διατυπώθηκε, μάλιστα, η πρωτότυπη άποψη ότι αντίστοιχα θα πρέπει να μάθουμε και τα ονόματα των πελατών τους –φορέων του έιτζ– για να προστατευθούν οι σύζυγοι, ερωμένες κ.λπ. από εκείνους.

Χθες, ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπασε τη σιωπή του: προανήγγειλε τη δημιουργία του νέου κεντροαριστερού κόμματός του μέσα στο καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι «δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ νούμερο 2», έκανε προτάσεις για ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για την αθώωση των οροθετικών. Ισως επειδή, όπως εξήγησε, δεν του αρέσουν «οι γενικότητες και οι βερμπαλισμοί».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ