Με το Νο2 του ΔΝΤ - άνθρωπο της Λαγκάρντ - συναντάται ο Τσίπρας στην Νέα Υόρκη

Το κατώφλι των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ, στη Νέα Υόρκη, θα περάσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συναντηθεί με τον Νο2 του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.

Το κατώφλι των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ, στη Νέα Υόρκη, θα περάσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συναντηθεί με τον Νο2 του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ «άναψε το πράσινο φως» για τη συνάντηση λίγες μέρες πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.


Το ραντεβού θα γίνει στην έδρα του ΔΝΤ και ο Αλ. Τσίπρας θα συναντήσει τον στενό συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ και Νο2 του Ταμείου. Ντέιβιντ Λίπτον. Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς η διευθύντρια του ΔΝΤ θα μεταβεί στο Νταβός.

Η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: ο πρώτος, γιατί θα αποσαφηνιστούν διά ζώσης οι απόψεις για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους και ο δεύτερος, και ίσως πιο σημαντικός, γιατί η συνάντηση θα διεξαχθεί λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ η οποία, μεταξύ άλλων, θεωρεί ως έναν από τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος την αυξανόμενη επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολύ δε περισσότερο, όταν τόσο ο αρμόδιος επί των οικονομικών βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και το γραφείο Τύπου του κόμματος καυτηρίασαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δύο μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον. Η ομιλία του κ. Τσίπρα στη γνωστή «δεξαμενή σκέψης» είχε κλειστεί εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. Το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα ταξίδι του κ. Τσίπρα στη λεγόμενη κοιτίδα του καπιταλισμού, μετά τη Γερμανία, εντάσσεται στον σχεδιασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τον διεθνή παράγοντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Γ. Σταθάκη, Γ. Μηλιό, Ρ. Δούρου και Ν. Παππά, θα συμμετάσχει και σε δημόσια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy.

Λεπτομέρειες για τις υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει ανακοινωθεί, πλην ότι στο περιθώριο των δύο ομιλιών θα γίνουν συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, ενώ ανοιχτό είναι εάν θα πραγματοποιηθεί ραντεβού και με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής της Γερουσίας κ. Μενέντες.

Η «διεθνής» ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται πλέον πιο «ευέλικτη» - μετά και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε-, την ίδια χρονική στιγμή που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ανησυχία για τη λεγόμενη «ρεάλ πολιτίκ» που εφαρμόζεται από την Κουμουνδούρου.

Στη τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υψώθηκαν οι τόνοι, αλλά τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και στελέχη που πρόσκεινται στη λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και από στελέχη της πλειοψηφίας για τα ταξίδια του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό, αλλά και για σημεία της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος, όπως το «άνοιγμα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

ΣΥΡΙΖΑ για έκθεση ΔΝΤ


Παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

Οι αναφορές της έκθεσης του ΔΝΤ για τους κινδύνους που περικλείει η αυξανόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν από την Κουμουνδούρου ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. «Δεν αποτελεί έκπληξη η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία περιγράφονται, από τη μία οι φόβοι τους για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα απαλλάξει τη χώρα από την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας, και από την άλλη νέα σκληρά μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονες απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Οσες παρεμβάσεις και να γίνουν στα εσωτερικά της χώρας, με διάφορες υποδείξεις, το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία δεν χειραγωγείται και θα αγωνιστεί με αξιοπρέπεια για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, έθεσε το ερώτημα προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ πως «αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;», καταλήγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο».

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ