«Πώς θα φτάσουμε τα 20 εκατομμύρια τουρίστες» - Ένα άρθρο του Γιώργου Δρακόπουλου
Με βάση τη μελέτη της McKinsey «Greece 10 years ahead», ο ελληνικός τουρισμός μπορεί την επόμενη δεκαετία να συνεισφέρει σχεδόν το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας.Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να γίνονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τη μελέτη της McKinsey «Greece 10 years ahead», ο ελληνικός τουρισμός μπορεί την επόμενη δεκαετία να συνεισφέρει σχεδόν το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας.Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να γίνονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η άποψη του ΣΕΤΕ είναι ότι το ποσό αυτό είναι απολύτως εφικτό και πιθανόν υποτιμημένο. Ήδη τα πρώτα 11 σημαντικά επενδυτικά σχέδια βρίσκονται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς.
Παράλληλα, σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσουν η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η πώληση ή μίσθωση αδρανών τουριστικών ακινήτων από τις τράπεζες. Μεγάλης σημασίας είναι ακόμα η παραχώρηση του management στρατηγικών υποδομών, όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, που θα δώσει μεγάλη ώθηση και στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.
Ταυτόχρονα, απαιτούνται η κατάρτιση και η υλοποίηση, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερείς και εξειδικευμένους στόχους, ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, μέσα πολιτικής και πρωτοβουλίες, χρονοδιάγραμμα και κατανομή ευθυνών.
Στόχος πρέπει να είναι η μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό, από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας στους διεθνώς εμπορεύσιμους. Από την ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση, στις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις και στις εξωστρεφείς οικονομικές δραστηριότητες. Από τις εγχώριες μη ανταγωνιστικές υπηρεσίες, στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στον αγροτικό τομέα και στις καινοτόμες εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Επίσης, απαιτούνται πρωτοβουλίες για να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό συνθήκες υγιούς ρευστότητας στην αγορά, να μειωθεί το απαγορευτικό σήμερα κόστος χρήματος και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μακροχρόνιας ρύθμισης των δανείων των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς εξωστρεφείς τομείς όπως ο τουρισμός.
Να ολοκληρωθεί τέλος ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο, με σταθερούς και ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές για μία πενταετία, καθώς και να προχωρήσει η άμεση και ολική πληρωμή των χρεών που έχει το Δημόσιο προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εάν τα παραπάνω προχωρήσουν, σε συνδυασμό με το νέο επενδυτικό πλαίσιο, αναμένεται σημαντική αύξηση των επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί σε ορίζοντα 2-3 ετών να φτάσει στα 20 εκατ. διεθνείς αφίξεις, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο πρόεδρος της Ε.Ε. Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και έγκυρα μελετητικά γραφεία και οργανισμοί επισημαίνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τουρισμού τόσο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση όσο και για την αναπτυξιακή της προοπτική.
Ήδη ο στόχος του 2013 τέθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων.
* Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Πηγή: euro2day.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr