Ο Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και πόσο η Ελλάς Γαλλία Συμμαχία παραμένει ένα ισχυρό μήνυμα; Ένα άρθρο του Αθανάσιου Έλλις στην Καθημερινή

Ο Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και πόσο η Ελλάς Γαλλία Συμμαχία παραμένει ένα ισχυρό μήνυμα;Ένα άρθρο του Αθανάσιου Έλλις στην Καθημερινή


Η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα θα αναδείξει για άλλη μια φορά τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς των δύο λαών και, παράλληλα, σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία, θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ισχυρού φιλελληνικού πυλώνα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει «φίλος της Ελλάδας» και μόλις προχθές, στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει σωθεί, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει και η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι διασφαλισμένη». Η θετική στάση έναντι της Ελλάδος από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει εκ των πραγμάτων μείζονα σημασία. Η διαπίστωση του ηγέτη του έτερου πόλου του «γαλλογερμανικού άξονα», ότι κάποιοι «βιάστηκαν να ξεγράψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη», λειτουργεί σταθεροποιητικά για την προσπάθεια της χώρας. Η στήριξη του Παρισιού δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στο διπλωματικό πεδίο. Είναι νωπές οι μνήμες από τη σθεναρή και καθοριστική για την πορεία του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί υπέρ της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο προκάτοχος του κ. Ολάντ είχε ουσιαστικά επιβάλει στους ομολόγους του άλλων ισχυρών κρατών την ομόφωνη απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα η κοινά αποδεκτή λύση να αποτελεί μέχρι και σήμερα όρο για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Οπως, φυσικά, αποτελεί μέρος της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι στην Αθήνα το ’74 με το προσωπικό αεροσκάφος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν τους προηγούμενους κρίσιμους μήνες οι δηλώσεις και πράξεις τόσο του ιδίου όσο και του υπουργού του των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα το φθινόπωρο. Παράλληλα, βέβαια, ο Γάλλος πρόεδρος έχει ευθέως ζητήσει από τους Ελληνες, πολιτικούς και πολίτες, υπομονή, επιμονή, αξιοκρατία και παραγωγικότητα, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι η στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα προϋποθέτει την αποκατάσταση «σχέσης εμπιστοσύνης» που τα τελευταία χρόνια είχε πληγεί από τα στατιστικά στοιχεία της διακυβέρνησης Καραμανλή και τις παλινδρομήσεις της διετίας Παπανδρέου.

Ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αρχίζει να εκπέμπει ενθαρρυντικά σημάδια δημοσιονομικής προσαρμογής και να ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της ανάκαμψης.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ