O αχόρταγος ταμίας 'τρώει' και τον Ραχόι - όλο το story της επιχείρησης διαφθοράς που αγγίζει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας

Είκοσι δύο εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα σε ελβετικούς λογαριασμούς, «αλληλογραφία» προς υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP) με φακελάκια τα οποία περιείχαν έως και 10.000 ευρώ τη φορά με αποστολείς μεγάλες εταιρείες που ήθελαν να εκφράσουν μ' αυτό τον τρόπο τις... ευχαριστίες τους για τα έργα που έπαιρναν και ο πρώην ταμίας που φρόντιζε να γεμίζει τα δικά του ταμεία.



Είκοσι δύο εκατομμύρια ευρώ αδήλωτα σε ελβετικούς λογαριασμούς, «αλληλογραφία» προς υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP) με φακελάκια τα οποία περιείχαν έως και 10.000 ευρώ τη φορά με αποστολείς μεγάλες εταιρείες που ήθελαν να εκφράσουν μ' αυτό τον τρόπο τις... ευχαριστίες τους για τα έργα που έπαιρναν και ο πρώην ταμίας που φρόντιζε να γεμίζει τα δικά του ταμεία, αναφέρει σε δημοσίεμά της η εφημερίδα το Έθνος. Αυτό είναι το σκηνικό στην ισπανική βερσιόν του κλασικού έργου «Ο κλέψας του κλέψαντος».

Μεταξύ των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος που έλαβαν φακελάκια ήταν και ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος φέρεται να λάμβανε 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, ενώ ο Λουίς Μπάρθενας έπαιρνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως μεσάζων.

Το κουβάρι της διαφθοράς άρχισε να ξετυλίγεται όταν Ελβετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως εντόπισαν λογαριασμούς 22 εκατ. ευρώ στο όνομα του Λουίς Μπάρθενας, τον οποίο είχε διορίσει ταμία του κόμματος ο Μαριάνο Ραχόι το 2008 κι ο οποίος εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί έναν χρόνο αργότερα για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Γκιουρτέλ, που αφορούσε την κρυφή χρηματοδότηση μεγαλοστελεχών του ΡΡ από επιχειρηματίες με στόχο την εξαγορά υπηρεσιών. Τα λεφτά που... βρέθηκαν στην Ελβετία συσχετίστηκαν μ' εκείνο το σκάνδαλο, ωστόσο, ο Μπάρθενας ισχυρίστηκε πως προέρχονται από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, οι οποίες εδρεύουν στον Παναμά.

«Δωράκια» 10.000 ευρώ
Στις 21 Ιανουαρίου, ο Χόρχε Τρίας, πρώην βουλευτής του PP δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα, El Pais, με το οποίο κατηγορούσε τον Μπάρθενας ότι έδινε τακτικά ως και 10.000 ευρώ μέσα σε φακέλους στα ηγετικά στελέχη του κόμματος, από τα μαύρα ταμεία του PP.

Λίγες ημέρες μετά, η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ισχυριζόταν ότι όσοι έπαιρναν το μαύρο χρήμα, έπαιρναν και αποδείξεις και ότι οι συναλλαγές καταγράφονταν σε «κρυφά βιβλία». Τη σκυτάλη των αποκαλύψεων πήρε η El Pais, που δημοσίευσε στοιχεία και φωτογραφίες των χειρόγραφων των «κρυφών βιβλίων» του Λαϊκού Κόμματος τα έτη μεταξύ 1990 και 2009. Μεταξύ αυτών που έλαβαν φακελάκια ήταν και ο Μαριάνο Ραχόι - φέρεται να λάμβανε 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011. Μετά από τρεις ημέρες σιωπής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μιλήσει και να απειλήσει με «μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση για πλαστογραφία και προσπάθεια σπίλωσης του κόμματος».
O αχόρταγος ταμίας 'τρώει' και τον Ραχόι

Ομως ο ασκός του Αιόλου είχε ήδη ανοίξει και η Δικαιοσύνη αποφάσισε με ανανεωμένο ενδιαφέρον να εξετάσει την υπόθεση, ξεκινώντας από την αρχή και το σκάνδαλο Γκιουρτέλ το οποίο ξέσπασε το 2009 μετά από καταγγελίες ενός δημοτικού συμβούλου του PP, του Χοσέ Λούις Πένιας. Αποκαλύφθηκε ότι 20 τουλάχιστον στελέχη του κόμματος δωροδοκούνταν από επιχειρηματίες και κυρίως από τον Φρανσίσκο Κορέα (βρίσκεται φυλακή), προκειμένου να αναθέτουν έργα στις εταιρείες του, εννοείται χωρίς διαγωνισμούς.



Τον... συντονισμό των προμηθειών είχε αναλάβει ο Μπάρθενας και ενώ γύρω του «έπεφταν κεφάλια», αποφάσισε να μην το διακινδυνεύσει κι απομάκρυνε από το γραφείο του εννιά κούτες με ενοχοποιητικά στοιχεία. Εκείνη την εποχή πάντως, ο Ραχόι τον υποστήριζε πλήρως, παρόλο που στελέχη της δίωξης οικονομικού εγκλήματος πίστευαν ακράδαντα ότι ήταν ο κεντρικός άξονας του δικτύου Γκιουρτέλ, ο άνθρωπος που αναφερόταν στα έγγραφα ως LB ή και «Λούις ο Μπάσταρδος», αυτός που έπαιρνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως μεσάζων.

Τελικά τον Ιούλιο του 2009, κλητεύθηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, παραιτείται από ταμίας κι οκτώ μήνες αργότερα, παραιτείται κι από βουλευτής για να επικεντρωθεί στην υπεράσπισή του, όπως δήλωσε ο ίδιος. Κι ενώ η έρευνα την οποία είχε αναλάβει ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν συνεχιζόταν, αποκαλύφθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα για τον πρώην ταμία: ότι είχε ξοδέψει πακτωλούς για να αγοράσει έργα τέχνης, τα οποία είπε ότι ήταν «δάνειο» από φίλο του επιχειρηματία, που είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος. Επίσης εντοπίστηκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό της γυναίκας του, η οποία ως νοικοκυρά δεν δήλωνε εισόδημα...

Το κόμμα δεν τον είχε εγκαταλείψει εντελώς, καθώς τον άφησε να χρησιμοποιεί κομματικό αυτοκίνητο, τα γραφεία του κόμματος και να έχει πρόσβαση σε κομματικά έγγραφα. Ωστόσο, ο Μπάρθενας είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σε συναδέλφους του τα τεφτέρια του στα οποία κατέγραφε τις συναλλαγές, ως έμμεση απειλή ότι αν έπεφτε δεν θα έπεφτε μόνος.

Τον Δεκέμβριο
Ανοιξε και πάλι η υπόθεση

Το 2011 η τύχη του Μπάρθενας άλλαξε, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του κι έκλεισαν την υπόθεση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, η Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να κλείσει την υπόθεση, δικαιώθηκε και ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ ανέκρινε τον Μπάρθενας για την αγορά των έργων τέχνης και για τους λογαριασμούς του στην Ελβετία.

Ο Τύπος πληροφορήθηκε την υπόθεση στις αρχές του χρόνου, όταν ο Ρουθ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τα 22 εκατ. και στο μεταξύ διέρρευσε στον Τύπο μέρος των στοιχείων από τις... κούτες του Μπάρθενας.Το Λαϊκό Κόμμα, πλέον, ταρακουνιέται συθέμελα και δεν ξεπερνάει το 23,9%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την παράταξη, που στις εκλογές του 2011 είχε εκλεγεί με 44,6%. Επιπλέον, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό «από λίγο έως καθόλου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ