200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ - δείτε μοναδικά βίντεο από τις διασημότερες όπερες του, Ιπτάμενος Ολλανδός και Τριστάνος & Ιζόλδη

Σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου 1883, πέθανε σε ηλικία 70 ετών στη Βενετία, ο μεγάλος γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, στις 13 Φεβρουαρίου 1883, πέθανε σε ηλικία 70 ετών στη Βενετία, ο μεγάλος γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ήταν το ένατο παιδί ενός γραφέα της Αστυνομίας, του Καρλ Φρίντριχ Βάγκνερ (Carl Friedrich Wagner) και της Γιοχάννα Ροσίνε Βάγκνερ, κόρης αρτοποιού. 


Έξι μήνες μετά τη γέννησή του, στις 23 Νοεμβρίου 1813 πεθαίνει ο πατέρας του από τύφο. Τον Αύγουστο του 1814 η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον ηθοποιό, ζωγράφο και ποιητή Λούντβιχ Γκάιερ (Ludwig Geyer) που θα νοιαστεί για τα παιδιά και που ο Βάγκνερ θα εκτιμήσει πολύ.


Ο Βάγκνερ παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με τη Μίνα Πλάνερ, και τη δεύτερη με την κόρη του Λιστ, Κόζιμα, η οποία εγκατέλειψε για τον Βάγκνερ τον πρώτο της σύζυγο, τον διάσημο πιανίστα Χανς φον Μπύλοφ ο οποίος ήταν παράλληλα και ένας από τους πλέον αφοσιωμένους οπαδούς του Βάγκνερ.


Ο Βάγκνερ ήταν αντισημίτης και ξενόφοβος και τα χαοτικά φυλλάδιά του ενθουσίασαν, κατά τον20ο αιώνα, τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα έργα του Βάγκνερ είναι τα πλέον κατάλληλα ακούσματα για τα αυτιά των γνήσιων Γερμανών. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες δέκα από τις δεκατρείς όπερες του κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνές ρεπερτόριο της Όπερας. Πέθανε το 1883, έχοντας ήδη αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά ως μυθική μουσική μορφή.

.

Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι οι όπερες «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός «(1840–1841).
«Τριστάνος και Ιζόλδη» (1856-1859), Βαλκυρία (1851–1856), τα μουσικά έργα «Αυτοκρατορικό Εμβατήριο, B-Dur» (1871), «Μέγα Εορταστικό Εμβατήριο, G-Dur» (1876), «Rule Britannia, D-Dur»(1837) και πολλά άλλα, καθώς σύμφωνα με τον κατάλογο
εγγραφής τα έργα του Βάγκνερ ανέρχονται σε 113. Η αριστουργηματική μουσική του άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας της μουσικής!


Lohengrin


Τριστάνος και Ιζόλδη


Βαλκυρίες

Ιπτάμενος Ολλανδός




 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr