Ανδρέας Δρακόπουλος - Ίδρυμα Νιάρχου : Η κρίση έχει φτάσει στο αμήν - Ας βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί - Εμείς δώσαμε 100 εκ. ευρώ - ας ακολουθήσουν και άλλοι

Το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στην πρόληψη, στην ανακούφιση και στην ανάπτυξη σε τέσσερις τομείς: της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού.


Το πάνελ με όλους τους ομιλητές της εκδήλωσης- Από αριστερά προς δεξιά: Πάνος Κανέλλης (Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής), Δημήτρης Βεζυράκης (Διοικητής Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα»), Αφροδίτη Βελουδάκη (Υπεύθυνη προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στα σχολεία του ΜΚΟ Prolepsis), Τζανέτος Αντύπας (Πρόεδρος ΔΣ του ΜΚΟ PRAKSIS), Παναγιώτης Κουλουβάρης (Επιμελητής Α’ Ορθοπεδικός Χειρουργός, Υπεύθυνος Προγράμματος κινητής ιατρικής μονάδας– Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού), Robert Peck (Καναδός Πρέσβης), Γιάννης Τροχόπουλος (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»), Γιάννης Ζερβάκης (Λειτουργικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»), Ανδρέας Δρακόπουλος (Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»).

Έναν χρόνο πριν, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποφάσισε να διαθέσει με έκτακτες χορηγίες το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα. Σήμερα, το ήμισυ του ποσού να έχει διατεθεί από τις χορηγίες αυτές προς ανακούφιση ανθρώπων προερχόμενων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στην πρόληψη, στην ανακούφιση και στην ανάπτυξη σε τέσσερις τομείς: της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση» έχoυν διατεθεί 54 εκατομμύρια ευρώ μέσω 157 δωρεών σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Κέρδος. Οι περισσότερες δωρεές (73% του συνόλου) εγκρίθηκαν για τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, όπου διατέθηκαν 43,4 εκατομμύρια ευρώ σε 114 δωρεές. Στον τομέα της υγείας δόθηκαν 6,9 εκατομμύρια ευρώ μέσω 215 δωρεών, για την παιδεία δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε 14 δωρεές και για τις τέχνες έγιναν οκτώ δωρεές ύψους 860.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι από τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας θα ωφεληθούν περίπου 200.000 άνθρωποι, από τα προγράμματα υγείας 70.000 άτομα, από τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας 20.000 άτομα, από τα προγράμματα αναπηρίας 7.500 άτομα και από τα προγράμματα για τους ηλικιωμένους 2.600 άτομα.

«Η φοβερή κρίση της χώρας έχει φτάσει στο αμήν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον, ο καθένας πρέπει να βοηθήσει όπως μπορεί. Υπάρχει ανάγκη για μια κοινωνία πρόνοιας, μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. όλες οι δημιουργικές δυνάμεις οφείλουν να βοηθήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου», παρατήρησε σε σχετική ημερίδα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Στις δράσεις που υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος συγκαταλέγονται πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας σε μαθητές σχολείων από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», δύο κινητές μονάδες πρόληψης και προαγωγής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για πολίτες κοινωνικά και γεωγραφικά αποκλεισμένων και περιβαλλοντικά επιβαρυμένων περιοχών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, πρόγραμμα υποτροφιών για Έλληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια του Καναδά και δωρεά για έργα υποδομών και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα».

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εν μέσω κρίσης είναι η υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού, έργο που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2015.

Τη σημερινή ημερίδα χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος,ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι βουλευτές, κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Θανάσης Μπούρας, και οι δήμαρχοι Αθηναίων, κ.κ. Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.


Γιάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος

Ομιλία Γιάννη Τροχόπουλου:

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι

Σήμερα συμπλήρωνεται ένας χρόνος από την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετης βοήθειας ―πέραν της τακτικής φιλανθρωπικής του δράσης― για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Μιας κρίσης η οποία ξεκίνησε ως οικονομική κρίση αλλά σύντομα μετατράπηκε σε κρίση πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική. Είναι πλέον προφανές ότι η κρίση που ζούμε είναι πάνω απ’ όλα κρίση ταυτότητας, προσανατολισμού και αξιών.
Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες, το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε με αποφασιστικότητα στην αποστολή του ως κοινωφελούς θεσμού ταγμένου στην υπηρεσία της χώρας. Η σημερινή εκδήλωση το αποδεικνύει.

Παίρνω τον λόγο για να σας μιλήσω για μια άλλη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όπως γνωρίζετε το Ίδρυμα χρηματοδοτεί τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή ενός Κέντρου Πολιτισμού στον χώρο του παλιού ιπποδρόμου. Το έργο έχει πλέον μπει στη φάση της κατασκευής. Το μέγεθος της όλης επένδυσης ξεπερνά τα 560 εκατομμύρια ευρώ.
Τα οικονομικά οφέλη από την κατασκευή του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Επιτρέψτε μου, όμως να μην αναφερθώ σήμερα σε αυτά. Σήμερα, θέλω να σας μιλήσω για αυτό που κατά τη γνώμη μου σηματοδοτεί τη μεγάλη αξία του συγκεκριμένου έργου για τη χώρα μας, για την κοινωνία και για τις νέες γενιές.

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα ανέδειξε τις πολλές ατομικές και συλλογικές ανεπάρκειές μας. Φάνηκε σαν η Ελλάδα να μην μπορούσε πια να συμπορευτεί με τις προηγμένες χώρες. Φοβηθήκαμε. Είδαμε το πιο μορφωμένο και δυναμικό κομμάτι της νεολαίας μας να εγκαταλείπει την πατρίδα. Δημιουργήθηκε η αίσθηση πως αφήνουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα πιο φτωχή, πιο αδύναμη, πιο μίζερη από την Ελλάδα στην οποία ζήσαμε εμείς.
Ωστόσο, η κρίση μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε, βαθιά μέσα μας, πως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το βιωτικό μας επίπεδο, ο μόνος τρόπος για να σταθούμε με αυτοπεποίθηση μεταξύ των πρωτοπόρων είναι η ριζική βελτίωσή μας.
Σήμερα, ο σημαντικότερος παραγωγικός συντελεστής δεν είναι ούτε η γη, ούτε οι φυσικοί πόροι, ούτε τα εργοστάσια. Στον 21ο αιώνα, ο σημαντικότερος παραγωγικός συντελεστής είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα: αυτό είναι το στοιχείο που παράγει τον πλούτο, που ανοίγει το μέλλον, που δίνει σε μια κοινωνία τη δυνατότητα να πρωτοπορεί, να ευημερεί και να ανθίζει. Οι κοινωνίες όπου η δημιουργικότητα δεν βρίσκει το έδαφος για να ευδοκιμήσει είναι κοινωνίες καταδικασμένες σε μαρασμό, σε εξαθλίωση, σε ύφεση. Οι κοινωνίες του μέλλοντoς είναι οι δημιουργικές κοινωνίες και μόνον αυτές.

Κι αυτό με φέρνει στον στόχο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θέλω να είμαι σαφής όσον αφορά το όραμά μας: θεμελιώδης σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη του έμψυχου δυναμικού της Ελλάδας μέσα από την ολόπλευρη καλλιέργεια της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Το Κέντρο Πολιτισμού δεν είναι απλά το σύμβολο μιας νέας εποχής που ανοίγεται για τη χώρα, αλλά πάνω απ’ όλα ένα εργαλείο το οποίο θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες, προσφέροντας τρομακτικές δυνατότητες ― δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε.
Σας προσκαλώ σε μια περιήγηση στους χώρους του Κέντρου. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: α) την Εθνική Βιβλιοθήκη• β) τη Λυρική Σκηνή και γ) το Πάρκο.

Ας ξεκινήσουμε με τη Βιβλιοθήκη. Θα είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα: πρώτον, τη Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη και, δεύτερον, την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη θα απλώνεται σε ολόκληρο το ισόγειο του κτιρίου, σε έκταση 7000 τ.μ.Δεν θα πρόκειται απλά για ένα μέρος για δανεισμό βιβλίων ή για την εξεύρεση απαντήσεων σε ερωτήματα.Θα είναι πάνω από όλα ένας τόπος στον οποίο θα εξάπτεται η ανθρώπινη περιέργεια, αυτή η αρχέγονη δύναμη που κινεί την ανθρώπινη δημιουργία. Η Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη θα είναι ένα σημείο συνάντησης, όπου οι πολίτες θα επικοινωνούν, θα συνδιαλέγονται, θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα δημιουργούν.
Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη, οι στόχοι μας είναι εξίσου κατηγορηματικοί και φιλόδοξοι. Η Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη θα γίνει το προσωπικό εργαστήρι, ο βασικός χώρος δημιουργίας και εργασίας των ερευνητών και επιστημόνων της χώρας μας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο της γνώσης αλλά οφείλει να είναι και ένας χώρος ζωντανής μελέτης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα είναι σε θέση να προσφέρει σε όλους τους ερευνητές το βιβλιογραφικό υλικό που θα χρειάζονται για τις εργασίες τους.Η Ερευνητική Βιβλιοθήκη θα συνδεθεί με τα πανεπιστήμια και την ευρύτερη ακαδημαϊκή ζωή της χώρας.
Οι στόχοι μας πρέπει να ξεπερνούν τις τωρινές μας δυνατότητες. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την αριστεία. Πιο συγκεκριμένα: ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναπαγκόσμιο κέντρο ελληνικών σπουδών: διεθνούς ακτινοβολίας, με επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, με υποτροφίες, με διαρκή σεμινάρια, σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Το ίδιο πνεύμα πρωτοπορίας θα χαρακτηρίζει τη Λυρική Σκηνή. Ο στόχος πρέπει και εδώ να είναι υψηλός. Η Λυρική έχει ήδη πετύχει πολλά: σταθερό κοινό, πολλές παραστάσεις, υψηλές πληρότητες κι αυτό σε μια χώρα που βιώνει μία εξουθενωτική οικονομική κρίση. Η μετεγκατάστασή της προσφέρει, όμως, καινούργιες δυνατότητες.
Μετακινούμαστε από την ιδέα ένος οργανισμούπου παρέχει απλώς υπηρεσίες πολιτισμού ―με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις― σε έναν άλλο οργανισμό, που προσφέρει στον πολίτη τη δυνατότητα να συμπράττει στη διαδικασία του πολιτισμού.
Θέλουμε η Λυρική Σκηνή να έχει ένα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Να δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν γενιές ανθρώπων που θα είναι πιο περίεργοι και θα έχουν μεγαλύτερη σχέση με τη δημιουργική δραστηριοτητα.
Το Κέντρο Πολιτισμού φτιάχνεται πρώτα, κύρια και θεμελιακά για τους νέους. Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα υλοποιείται ο όλος σχεδιασμός μας. Στρέφουμε την προσοχή μας ακόμη περισσότερο στα νέα παιδιά, που είναι η ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή. Μέσα στη Λυρική Σκήνη, θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να παίξουν μουσική, να ηχογραφήσουν, να δώσουν παραστάσεις, να παρακολουθήσουν τις πρόβες της ορχήστρας και των μπαλέτων

Η ίδια δημιουργική πνοή θα συνεχίζεται στους εξωτερικούς χώρους.Στην Αττική του ήλιου και της καλοκαιρίας η ζωή κυλάει σε μεγάλο βαθμό έξω από τα κτίρια, στους ανοιχτούς χώρους.
Έτσι, οι δημιουργικές δραστηριότητες θα συνεχίζονται, πρώτον, στην Αγορά, που θα είναι το σημείο επαφής της Βιβλιοθήκης με την Όπερα και η κεντρική είσοδος του κτιριακού συγκροτήματος και, δεύτερον και κύριο, στο Πάρκο. Το Πάρκο δεν θα είναι απλώς ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου. Θα είναι συστατικό στοιχείο του Κέντρου Πολιτισμού.

Στον Κέντρο θα συνυπάρχουν οι νέοι με τις πιο ζωντανές και πρωτοπόρες δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σαν δείγμα της έμφασης που δίνουμε στους νέους θέλω να αναφέρω το ακόλουθο παράδειγμα. Σύντομα θα δημιουργηθεί στο εργοτάξιο ένα Κέντρο Επισκεπτών, που θα λειτουργεί ως χώρος παροχής πληροφοριών για το υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού. Για τη δημιουργία αυτής της ελαφριάς προσωρινής κατασκευής, απευθυνθήκαμεστους προπτυχιακούς φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας μας. Ήδη από το ξεκίνημα, οι νέοι είναι ενεργοί συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας.
Στόχος μας ειναι να γεμίσει ο χώρος με ζωή. Δεν θέλουμε απλώς επισκέπτες. Θέλουμε πολίτες που θα συμμετέχουν στη δημιουργία εμπειριών.

Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι το Ίδρυμα έχει παράλληλα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στον Φαληρικό Όρμο. Συγχρόνως, το ερχόμενο φθινόπωρο ολοκληρώνεται η κατασκευή του Δημοτικού Πάρκου της Καλλιθέας, επίσης μετά από δωρεά του Ιδρύματος.
Η Αθήνα αλλάζει δημιουργικά. Πραγματοποιείται ένα γιγάντιο βήμα για τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Το ειδικό βάρος του Κέντρου Πολιτισμού, που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο, είναι τέτοιο ώστε να «τραβήξει» την Αθήνα, να την τεντώσει ώστε να φτάσει μέχρι τη θάλασσα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι
Οι 157 φορείς και οργανισμοί που βρίσκονται σήμερα εδώ έχουν αναλάβει να επουλώσουν τις πληγές του τόπου. Με τη μεθοδικότητα και τον ενθουσιασμό τους μάς δίνουν δύναμη αλλά και μας επιτρέπουν να ενώσουμε το Κέντρο με ολόκληρη την επικράτεια.
Γιατί το Κέντρο Πολιτισμού δεν είναι μόνο η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Λυρική Σκηνή και το Πάρκο. Το Κέντρο Πολιτισμού είστε όλοι εσείς,όπως και όλοι οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, ικανοί, ταλαντούχοι που, με σεβασμό και με θάρρος, είναι πρόθυμοι να μάθουν, να μοιραστούν και ναδημιουργήσουν τη Νέα Ελλάδα. Το Κέντρο Πολιτισμού θα συμβάλει, ως καταλύτης, στη δημιουργία αυτής της Νέας Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ   


Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος

Ομιλία Ανδρέα Δρακόπουλου:

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,  Θεοφιλέστατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου, Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους των συναδέλφων μου στο Διοικητικό μας Συμβούλιο (εκ των οποίων ο κύριος Αγουρίδης παρευρίσκεται μαζί μας) και εκ μέρους όλων μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σας καλοσωρίζουμε στη σημερινή μας παρουσίαση και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με τη δική σας παρουσία.

Η φοβερή κρίση που περνάει η χώρα μας μας τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο αμήν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, ο καθένας μας όπως μπορεί. Δεν δικαιολογείταινα παραμένει κανείς απλά και μόνο παρατηρητής, τα λόγια είναι περιττά, η μόνη λύση είναι τα αποτελεσματικά έργα.

Ο AndersAslund, συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία στη
Ουάσινγκτον, σε πρόσφατο άρθρο του, αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργιας μιας Κοινωνίας Κοινωνικής Πρόνοιας, αντί ενός Κράτους Κοινωνικής Πρόνοιας.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον πολύπλοκο και συχνά διχασμένο κόσμο που ζούμε σήμερα
χρειαζόμαστε τη συμμετοχήόλων για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, και πριν ακόμα γίνουνοι προκλήσεις τόσο αλληλοσυνδεόμενες και ολοένα και πιο σύνθετες, το Κράτος και οιδιωτικός τομέας ανά τον κόσμο δεν καταφέραν, για διάφορους λόγους, να δημιουργήσουν από μόνοι τους το απαραίτητο και κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει στις κοινωνίες μας όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να ευδοκιμήσουν και να διαπρέψουν.

Ο JohnF. Kennedy, σχεδόν μισό αιώνα πριν, μας ενέπνευσε όλους με την αξέχαστηφράση: «Να μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας, να ρωτάτε τι μπορείτε νακάνετε εσείς για τη χώρα σας.” Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν ρωτάμε καν αυτή την ερώτηση, αλλά, αντίθετα, είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε κριτική,διατηρώντας μια συγκαταβατική στάση και βρίσκοντας δικαιολογίες για το γεγονός ότι ταπράγματα, απλά, «δε δουλεύουν».

Υπάρχει όντως η ανάγκη για μία Κοινωνία Πρόνοιας, η ανάγκη για μία δίκαιη,δυναμική και βιώσιμη κοινωνία, όπου όλα τα μέλη της, από όλους τους τομείς – δημόσιοι,ιδιωτικοί, μη κερδοσκοπικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί, και ανθρωπιστικές οργανώσεις –συμβάλλουν στη δημιουργία μίας υγιούς κοινωνίας, η οποία είναι σε θέση να ανταποκρίνεται
στις πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις του ‘σήμερα’. Μία κοινωνία που μπορεί να καλύψειτις βασικές ανάγκες των πολιτών της, που χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, αξιοπρέπεια καιευγένεια, και που, εν κατακλείδι, μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε,να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Όλες οιδημιουργικες δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ένας από τους πιο εποικοδομητικούς τρόπους να βοηθήσει κανείς είναι η Φιλανθρωπία, η
οποία μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η οικονομική βοήθεια είναι ένας πολύ αποτελεσματικόςτρόπος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ένας άλλος τρόπος είναι ο εθελοντισμός. Χωρίς τους πραγματικούς εθελοντές που επανδρώνουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι εξίσου αποτελεσματική. Ο Αριστοτέλης είχε πει «Η μόρφωσητου μυαλού χωρίς τη μόρφωση της καρδιάς δεν είναι καθόλου μόρφωση».

Η φιλανθρωπία αποτελεί, στις μέρες μας, έναν από τους λίγους τομείς που ενώνει ουσιαστικά, συνδέει συναισθηματικά, και δεσμεύει ηθικά, το κοινωνικό σύνολο. Τα Φιλανθρωπικα Ιδρύματα, η θεσμικήμορφήτης φιλανθρωπίας, αντλούν την ηθική ικανοποίηση η οποία πηγάζει από την ελπίδα ότιέχουν παίξει ενεργό ρόλο στη συμπλήρωση των προσπαθειών του Κράτους για τηνκαθιέρωση μίας καλύτερης κοινωνίας για όλους. Η φιλανθρωπία, ωστόσο, δε μπορεί και,ούτως ή άλλως, δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά το Κράτος. Πρέπει να συμπληρώνει βέβαια, όχι όμως να αναπληρώνει. Και η φιλανθρωπία δεν «γίνεται»από μόνη της, ούτε είναι «θεία» δύναμη του καλού. Απαιτεί χρόνο και οικονομικούς πόρους,απαιτεί δέσμευση και, εν τέλει, δε διαφέρει και τόσο από οποιαδήποτε άλλη επιτυχημένηεπιχείριση.Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα,αντί να εξετάζουν λογαριασμούς κερδών και ζημιών στο τέλος του έτους, εστιάζουν την προσοχή τους στην καθιέρωση μίας καλύτερης κοινωνίας για όλους. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι συχνά συγκλονιστικό, τοσο απόπρακτική αλλα και απο ψυχολογική άποψη.

Τα ξαδέλφια Ευαγγέλης και Κωνσταντίνος Ζάππας δούλεψαν σκληρά, πέτυχαν, και προσέφεραν πολλά στην πατριδα τους. Ο χώρος αυτός, στον οποίο βρισκόμαστε τώρα, το Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινιάστηκε εδώ και 125 χρονια, το 1988, και είναι μια από τις πολλές αγαθοεργίες τους. Οι Έλληνες έχουν ανέκαθεν διαπρέψει σε πολλούς τομείς, αλλάκαι στη φιλανθρωπία, μια λέξη ελληνική, καθοδηγούμενοι από αίσθημα ευθύνης αλλάκαι από το ελληνικό φιλότιμο, μια λέξη που δεν μεταφράζεται σε καμιά άλλη γλώσσα. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν έχει αφυπνίσει ακόμη το φιλανθρωπικό ελληνικό φιλότιμο όπως απλά θα έπρεπε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλάυποχρέωσης των ‘εχόντων’ να βάλουν  το χέρι στη τσέπη και να συνεισφέρουν στην ανακούφιση μιας πονεμένης κοινωνίας.

Εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςέχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να συνεισφέρουμε στην ανακούφιση της κοινωνίας μας, μια ανακούφιση που είναι απολύτως απαραίτητη. Το Ίδρυμα μας είναι ενεργό από το 1996 και έχειπαγκόσμια δραστηριοποίηση, έχοντας προσφέρει πάνω απόένα δισεκατομμύριο Ευρω σε φιλανθρωπικούς και μόνο σκοπούς σε 109 χώρες, εκ των οποίων πάνω από το 80 τοις εκατό έχει μοιραστεί στην Ελλάδα.

Στην αρχή του 2012 ξεκινήσαμε ένα επιπλέον Ειδικό Κοινωνικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο αποτελεί και την πιοπρόσφατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος για ανακούφιση ενάντια στις δυσμενείςκοινωνικοοικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα. Έχουμεδεσμεύσει για το σκοπό αυτό 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, 54 εκατομμύρια εκ των οποίων έχουνήδη διατεθεί σε 156 οργανισμούς. Σήμερα έχουμε καλέσει εκπροσώπους από όλους τους 156 αυτούς οργανισμούς με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί σε προγράμματα επισιτισμού, κοινωνικής κατοικίας και κέντρα αστέγων, προγράμματα στήριξης παιδικών σταθμών, ορφανοτροφείων, γηροκομείων, μονάδων υγείας, προγράμματα εμβολιασμών, κέντρων εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, προγράμματα στήριξης των συνανθρώπων μας ευαίσθητης ηλικίας ή με ειδικές ανάγκες, κοκ,  και σε λίγο θα σας παρουσιάσουν ενδεικτικάμερικές από αυτές τις υπερπροσπάθειες, οι οποίες συνεισφέρουν σε ενα αξιοπρεπές‘σήμερα’ και σε ενα καλύτερο ‘αύριο’. Ευχαριστούμε, και τους 156 φορείς-συνεργάτες μας, σε αυτή τηντόσο σημαντική προσπάθεια να ανακουφιστεί ο συνάνθρωπός μας.

Δεν ήρθαμε εδώ για να καυχηθούμε για τις δωρεές μας, γνωρίζουμε πόσο τυχεροί είμαστεπου ο Ιδρυτής μας, ο Σταύρος Νιάρχος, μας έδωσε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε θετικά στην κοινωνία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες και ιδέες, σε όλα τα επίπεδα και σεοτιδήποτε μπορεί να πολλαπλασιάσει και να ενισχύσει την προσφορά όλων μας στηνκοινωνία. Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Στην φιλανθρωπία χωράνε όλοι. Αυτόπου έχει σημασία είναι η συλλογική στήριξη που παρέχεται από τα Ιδρύματα και τιςκοινωφελείς δράσεις, εν γένει, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του εθελοντισμού, μεσκοπό τη βελτίωση των προσπαθειών όλων μας για την ανακούφιση του κοινωνικού πόνουκαι την αναβάθμιση, με κάθε δυνατό τρόπο, της ποιότητας της ζωής μας.

Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν δυνητικοί δωρεοδόχοι, ειδικά υπό συνθήκες κρίσης, όπως η
τρέχουσα. Ναι, η αποδοτική υλοποίηση μιας δωρεάς είναι ενίοτε αρκετά «απαιτητική», αλλάόλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση. Το σημείο εκκίνησής μας είναι απλούστατο: προσθέτει η προτεινομενη δωρεάαξία στην κοινωνία; Μπορεί, στο συγκεκριμένο περιβάλλον, να ανακουφίσει τον πόνο και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια;
Επιδεικνύουν τα αρμόδια άτομα των δωρεοδόχων οργανισμών τις σωστές ηθικές αξίες,
επαγγελματισμό, δέσμευση και την ικανότητα ναεκπληρώσουν την αποστολή του έργου τους;

Η Ελλάδα χρειάζεται όλους μας. Δεν είναι ώρα για κριτικήκαι συγκατάβαση, είναι ώρα να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Έχουμε όλοιπολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και, κάποιες φορές, χρειάζεται ναπροσαρμοστούμε σε νέες πραγματικότητες. Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμέλια της κοινωνίας και της δημοκρατίας εν γένει, να εξασφαλίσουμε πως θα διατηρήσουμε μια βασική δομήπάνω στην οποία θα χτίσουμε εκ νέου, όταν έρθει η ώρα. Και η ώρα είναι τώρα! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμενα υποβαθμιστούν τα πάντα και να περιμένουμε πως όλα θα βελτιωθούν απο μόνα τους.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βρισκόμαστε εντός του προϋπολογισμού (€566,000,000) και του χρονοδιαγράμματος για την παράδοσή του στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2015. Σύμφωνα με τα κύρια πορίσματα μελέτης της εταιρείας BostonConsultingGroup (BCG), η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:

•    Άμεσα θα αποφέρει περίπου €340.000.000 στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, ενώ η συνολική συνεισφορά (άμεσα, έμμεσα και επαγωγικά οφέλη) της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία θα είναι περίπου €1 δις.

•    Θα  στηρίξει τους σε ύφεση τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών, στους οποίους θα επικεντρωθεί περίπου το 80% των συνολικών οικονομικών ωφελών.

•    1.500-2.400 άτομα θα απασχολούνται ετησίως για να υποστηρίξουν την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, καθώς και όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται άμεσα ή έμεσα με την κατασκευή.

•    Το κράτος αναμένεται να έχει περίπου €40 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα κατά το στάδιο κατακευής.

Το Κέντρο ειναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, ένα έργο πουμπορεί να μας εμπνεύσει όλους να ονειρευτούμε μια νέα Ελλάδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν δικό μας άνθρωπο, τον Θόδωρο Μαραβέλια, για όλα αυτά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει  για την διεκπεραίωση του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Ο κύριος Τροχόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου ΠολιτισμούΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα μας πει μερικά λόγια για το όραμά μας, ένα όραμα εστιαζόμενο στη συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων με σκοπό και μόνο μια δίκαια και δυνατή κοινωνία, όπου η ελπίδα ενός καλύτερου αύριο είναι πάντα ζωντανή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιδρυτή μας, τον θείο μου, τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο, που μας έδωσετην ευκαιρία, μέσω του Ιδρύματός μας, να συμβάλλουμε ενεργά και αποτελεσματικά στηνπροσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του ‘σήμερα’ και για τη δημιουργία ενόςκαλύτερου ‘αύριο’. Είναι επίσης μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα η συνεργασία μου με τουςεξαιρετικούς συναδέλφους μου στα γραφεία του Ιδρύματος και στις δύο πλευρές τουΑτλαντικού, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται εδώ σήμερα. Η συνεργασία μαζί τους για τηνεκπλήρωση της αποστολής μας καθιστά την προσπάθειά μας μία βαθύτατα ικανοποιητικήεμπειρία.

Σας ευχαριστούμε!

Και τώρα θα παρακαλούσα τον Κύριο Πρωθυπουργό να μας απευθύνει έναν χαιρετισμό.


Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ανάπτυξη σημαίνει «ευκαιρία για εργασία σε όλους και ειδικά στα νέα παιδιά»

Την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να ανακουφιστούν οι κοινωνικές ομάδες που κυρίως πλήττονται από την κρίση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται μέρα νύχτα να σηκώσει ψηλά την πατρίδα μας, για να προχωρήσει η ανάκαμψη».

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα επισήμανε πως «για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στα νέα παιδιά για δουλειά», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή η οποία και έχει τραυματιστεί αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%. «Πιστεύω στο φιλότιμο και την καρδιά του Έλληνα και στον αγώνα που δίνουμε, είμαι σίγουρος πως όλοι οι Έλληνες θα νικήσουμε σε αυτό τον αγώνα με έμπνευση, δουλειά, φιλότιμο και με αγάπη», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τονίζοντας πως έχει πίστη στη θέληση και το φιλότιμο του Έλληνα ιδίως σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά, όπως είπε, η πατρίδα. «Το σπουδαίο έργο του Ιδρύματος πηγαίνει κόντρα στην κρίση και ήδη μεγαλώνει και μας δίνει κουράγιο», είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας και το έργο πολιτισμού που γίνεται στο Δέλτα του Φαλήρου και που θα δημιουργήσει, όπως τόνισε, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr