Η τηλεόραση βλάπτει το σπέρμα!
Οι άνδρες που δεν ακολουθούν κανένα πρόγραμμα άσκησης και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά σε μια τηλεοπτική οθόνη, σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σχέση με πιο δραστήριους άνδρες.
Οι άνδρες που δεν ακολουθούν κανένα πρόγραμμα άσκησης και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά σε μια τηλεοπτική οθόνη, σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σχέση με πιο δραστήριους άνδρες.
Ο χρόνος τηλεθέασης που ξεπερνά τις 20 ώρες εβδομαδιαίως, φαίνεται να είναι επιβλαβής, αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας από το Harvard, στο Βρετανικό περιοδικό Sports Medicine.
Ωστόσο, οι 15 ή και περισσότερες ώρες άσκησης την εβδομάδα, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ οι ερευνητές επεσήμαναν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές αιτίες που συμβαίνουν τα παραπάνω.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το είδος της άσκησης που θα ακολουθήσει ένας άνδρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και όταν θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με το άθλημα που θα επιλέξουν, μια και κάποια αθλήματα μπορεί να έχουν ακριβώς τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Εκτός όμως από την άσκηση και την τηλεθέαση, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα εσώρουχα που φορά ένας άνδρας, αφού μελέτες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι τα στενά εσώρουχα και όχι τα μποξεράκια, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα σπέρματος.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ζήτησαν από 189 νεαρούς άνδρες, ηλικίας 18-22 ετών, να καταγράψουν πόσες ώρες ξόδευαν για σωματικές δραστηριότητες και πόσες βλέποντας τηλεόραση μέσα σε μια τυπική εβδομάδα, ενώ τους ζητήθηκε και δείγμα σπέρματος.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα, διαπίστωσαν πως υπάρχει όντως σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του χαμηλού αριθμού των σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, κάνοντας πάνω από 15 ώρες άσκησης την εβδομάδα, μέτριας ή και έντονης, π.χ παίζοντας ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ ή μπάσκετ, είχαν κατά 73% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο. Ενώ, όσοι περνούσαν πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση –τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα- είχαν 44% λιγότερο σπέρμα.
Παρόλα αυτά κανένας δεν διαπιστώθηκε πως είχε τόσο λιγότερο σπέρμα ώστε να χαρακτηριστεί υπογόνιμος, ενώ δεν βρέθηκαν κινητικές ή σχηματικές αλλοιώσεις του.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί, μια και υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Περισσότερες μελέτες θα μπορέσουν να δώσουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά έως τότε οι ερευνητές σημειώνουν ότι, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο και στην τηλεθέαση, αλλά και στην άσκηση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr