Τι τρέχει με την Τρόικα για τις απολύσεις του 2013 - Νέος γύρος με πολλά αγκάθια - Όλο το ρεπορτάζ

Τα περιβόητα “σχέδια στελέχωσης” των υπουργείων μπορούν να είναι έτοιμα, όχι όμως και οι ονομαστικές “λίστες” αυτών που ...περισσεύουν. 

Τα περιβόητα “σχέδια στελέχωσης” των υπουργείων μπορούν να είναι έτοιμα, όχι όμως και οι ονομαστικές “λίστες” αυτών που ...περισσεύουν.



του Γιάννη Αγγέλη



Στην δυσκολία αυτή έχουν σκοντάψει οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της τρόικα εν όψει της επίσκεψης αξιολόγησης η οποία έχει ως βασικό της προαπαιτούμενο την έναρξη της διαδικασίας μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατα 150 χιλ. θέσεις μέχρι και το 2015. 

Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε στο Capital.gr οτι τα σχέδια για την στελέχωση των υπουργείων, δηλαδή τα νέα οργανογράμματα που θα ξεκαθαρίζουν ποιες θέσεις  είναι αναγκαίες, αλλά όχι τα ονόματα αυτών που θα τις έχουν, μπορεί και θα είναι έτοιμο έγκαιρα. 

Με άλλα λόγια μπορεί να είναι έτοιμο το σχέδιο για το πόσοι “περισσεύουν” στην κάθε υπηρεσία. Θεωρούν όμως οτι αυτό δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα συμπληρωθεί και με τις ονομαστικές λίστες αυτών που θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, καθώς το κομμάτι αυτό της διαδικασίας προϋποθέτει την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Που θα επιτρέψει δηλαδή το ξεκαθάρισμα του ποιοι θα είναι αυτοί που μένουν και ποιοι αυτοί που φεύγουν...

Πράγμα βέβαια που είναι και το (πολιτικά) δυσκολότερο κομμάτι.

Στο ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι το κείμενο του μνημονίου δεν είναι ξεκάθαρο στο σημείο αυτό για τους χρόνους που θα απαιτηθούν για το πρώτο και το δεύτερο σκέλος και υποστηρίζουν οτι εν όψη της δόσης του Μαρτίου μόνο το πρώτο σκέλος της διαδικασίας είναι προϋπόθεση (δηλαδή τα σχέδια στελέχωσης). 

Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά θεωρεί οτι το κείμενο του μνημονίου δεν μπορεί να απαιτεί να είναι έτοιμες και οι ονομαστικές λίστες για τις αποχωρήσεις μέσα στο Α εξάμηνο, πολύ περισσότερο μέσα στο Α τρίμηνο...

Η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρέν φάνηκε να “αναγνωρίζει” από την μία μεριά οτι μέχρι τον Μάρτιο απαιτούνται τα “σχέδια στελέχωσης”, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και για αποχωρήσεις της τάξης των 12,5 χιλ. υπαλλήλων μέσα στο Α εξάμηνο (στο σύνολο των 25 χιλ. υπαλλήλων για ολόκληρο το 2013). 

Και ...ξαναμπέρδεψε έτσι τα πράγματα, γιατί φάνηκε να ταυτίζει τα σχέδια στελέχωσης με την επιλογή των υπαλλήλων προς αποχώρηση, που προϋποθέτει και την ονομαστική αξιολόγηση. 

Με άλλα λόγια το κουβάρι της ...ερμηνείας του κειμένου του μνημονίου παραμένει μπερδεμένο και παραπέμπεται να ξεκαθαριστεί στο Euroworking Group. 

Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο αυτό που σιωπηρά αναμένεται να δώσουν και θα δώσουν “λύση” (αναλυτικό ρεπορτάζ  το Σάββατο στο “Κεφάλαιο”) στο πρόβλημα, χωρίς “καυγάδες” τύπου 2012.        

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ