«Υπερόπτες οι Τούρκοι επιχειρηματίες, μας υποδέχτηκαν σαν επαίτες», λένε οι Έλληνες συνάδελφοι τους

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του Τούρκων επιχειρηματιών ήταν το γεγονός πως αν και αρχικά υπήρχαν στη λίστα συμμετοχών, τελικά δεν παραβρέθηκαν όμιλοι όπως αυτός του Koc ή ο γνωστός επιχειρηματικός οργανισμός Dogan.



Παρά το θερμό πολιτικά κλίμα και τις εκατέρωθεν κυβερνητικές προσπάθειες για κατανόηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξασφάλισε με την αναδυόμενη σε ισχύ Τουρκία, τα αποτελέσματα των διμερών επιχειρηματικών επαφών φαίνεται πως δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με το άρθρο του Δημήτρη Μαρκόπουλου στο newmoney.gr, η υπεροψία των Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι λόγω της αδυναμίας της χώρας μας κατατάσσουν στην κατηγορία «επαίτης», αλλά και μια σειρά αδυναμιών στη διοργάνωση των επαφών οδήγησαν τελικά σε χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα. Όπως δηλώνει ο επιχειρηματίας Νίκος Βασιλείου (διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος στην εταιρεία Bright) «πολλοί ήταν εκείνοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που μας αντιμετώπισαν σαν επαίτες». Τέτοια υπεροψία υπήρξε.

Μάλιστα πηγές μας αναφέρουν πως κυρίαρχα το ενδιαφέρον των Τούρκων στρέφεται όχι σε κοινές δουλειές ή επενδύσεις σε ελληνικές βιομηχανίες ή επιχειρήσεις αλλά στις αποκρατικοποιήσεις, τις πωλήσεις μαρίνων και ξενοδοχείων ακόμα και αεροδρομίων και στις διευθετήσεις των αδειών παραμονής για τους τουρίστες τους.

Koc και Dogan ακύρωσαν τις συναντήσεις

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του Τούρκων επιχειρηματιών ήταν το γεγονός πως αν και αρχικά υπήρχαν στη λίστα συμμετοχών, τελικά δεν παραβρέθηκαν όμιλοι όπως αυτός του Koc ή ο γνωστός επιχειρηματικός οργανισμός Dogan. Επιχειρήσεις που ήδη ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και δει τις μαρίνες και τα άλλα κρατικά assets, ακόμα και στον ΟΠΑΠ. Παράλληλα τα ραντεβού που κυρίως κλείστηκαν αφορούσαν επιμελητήρια και κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι είχαν θεσμικό καθήκον κυρίως να παραβρεθούν.

Μια απλή ματιά στη λίστα των συμμετεχόντων στις διμερείς συναντήσεις είναι αποκαλυπτική. Βλέπουμε λοιπόν πως συμμετείχαν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως το TUMSIAD, ενώσεις όπως η Turkish Tourism Investors Association, οικονομικά συμβούλια, το Επιμελητήριο Σμύρνης κ.ά.

Στα σχετικά αρχεία θα δείτε την πλήρη λίστα συμμετοχών, αν και θα πρέπει να πούμε πως πάνω από το 30% των δηλωμένων επιχειρήσεων δεν παραβρέθηκαν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ