Γιατί δεν θα φύγουν οι Ρώσοι με τις καταθέσεις τους από την Κύπρο - Ένα άρθρο του Γιώργου Καισάριου

Όσον αφορά τις διάφορες θεωρίες που αναφέρουν ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα και ότι θα φύγουν όλα τα λεφτά από τον νότο και θα πάνε στον βορά αν κουρευτούν οι κυπριακές καταθέσεις, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.

Όσον αφορά τις διάφορες θεωρίες που αναφέρουν ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα και ότι θα φύγουν όλα τα λεφτά από τον νότο και θα πάνε στον βορά αν κουρευτούν οι κυπριακές καταθέσεις, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.



Κατ’ αρχάς ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κουρευτούν αδιακρίτως όλες οι καταθέσεις στην Κύπρο σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο (που μάλλον δεν θα γίνει τελικά), θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για απώλεια τόκων 18 μηνών και τίποτα παραπάνω. Οι τράπεζες στην Κύπρο πληρώνουν τόκο πολλαπλάσιο από ό,τι οι ελληνικές τράπεζες. Και τον πληρώνουν για να καλύψουν το έλλειμμα που είχαν και για κανέναν άλλον λόγο. Μακάρι όπως είπα και χτες να είχε γίνει το ίδιο και εδώ και να είχαμε γλιτώσει τα χαράτσια, τους έκτακτους φόρους και ένα σωρό άλλα. Το κόστος σε εμάς είναι πολλαπλάσιο από αυτό που έχουν κληθεί να πληρώσουν στην Κύπρο. 

Όσοι ανησυχούν ότι θα σηκώσουν οι Ρώσοι τις καταθέσεις που έχουν στην Κύπρο, να μην ανησυχούν διότι οι Ρώσοι δεν θα τις πάρουν, ό,τι και να λέει ο Πούτιν. Ο κυριότερος λόγος που οι Ρώσοι έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο είναι ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ίδια την μητέρα Ρωσία (και πολύ καλά κάνουν). Διότι οι παλιότεροι δεν ξεχνούν τι ζημιές είχαν υποστεί οι καταθέτες (κυρίως ξένοι) στην Ρωσία το 1998. Και για όποιον θυμάται εκείνη την περίοδο, σε πολλές τράπεζες στην Ρωσία χάθηκε το 100% των καταθέσεων, κυρίως των ξένων.

Ένας άλλος λόγος που οι Ρώσοι δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο είναι διότι εκεί κάνουν δουλειές και εκεί έχουν έδρα οι επιχειρήσεις τους. Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος έχει φορολογία 10% και αυτό δεν θα το βρουν πουθενά αλλού. Η Ιρλανδία είναι πολύ μακριά και έχει μια πολύ διαφορετική κουλτούρα για να φιλοξενήσει ρωσικές επιχειρήσεις.

Επίσης να δεχτώ ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είναι στην Κύπρο είναι μαύρα από παράνομες δραστηριότητες κτλ. Ακόμα και έτσι να είναι (που δεν το συμμερίζομαι), που θα μπορούσε να πάει αυτό το παράνομο χρήμα άραγε; Θα πάει στη Γερμανία, ή απλά θα θεωρήσει το κούρεμα σαν ένα έκτακτο κόστος της δουλειάς (the cost of doing business) και θα πουν ευχαριστώ; Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτοί που έχουν χρήματα στις κυπριακές τράπεζες, που είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας, δεν θα πουν απολύτως τίποτα και δεν θα κάνουν τίποτα. Ο Πούτιν έχει λυσσάξει διότι θέλει αυτές οι καταθέσεις να επιστρέψουν στη Ρωσία, όχι διότι του καίγεται καρφί αν υποστούν οι δικοί μια χασούρα 10%.

Αλλά όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να είναι ασφαλές και ατόφιο. Άσχετα αν το κούρεμα των καταθέσεων που καταψηφίστηκε χτες δεν με καλύπτει 100%, εντούτοις είναι μια πολύ καλύτερη λύση και επιλογή από το να συρθεί η Κύπρος σε μνημόνια κτλ.

Θα μου πει κάποιος, καλά και τι εγγύηση έχει ο καταθέτης ότι δεν θα συμβεί ξανά. Η απάντηση είναι καμία, αλλά νομίζει κανείς ότι οι τράπεζες σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ασφαλείς;

Η απάντηση είναι ότι δεν είναι. Και αυτό που έγινε στην Κύπρο μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Πουθενά σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις, ειδικά σε δικαιοδοσίες όπως της Γερμανίας, όπου η μόχλευση στο τραπεζικό σύστημα είναι στο 50. Μπορεί μεν να μην έχει γίνει τίποτα ακόμα στην Γερμανία την ίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.

Η αγορά το αντιλαμβάνεται αυτό και σαν πιο ψύχραιμη που είναι, δεν νομίζω ξαφνικά να φύγει από την Κύπρο και να πάει κάπου αλλού, ειδικά αν υποθέσουμε ότι πολλά από αυτά τα λεφτά είναι μαύρα.

Τέλος, επειδή ακριβώς ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου θα γίνει πιο δυνατός, θα κάνω μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη και να πω ότι σε 3-6 μήνες από σήμερα, οι καταθέσεις στην Κύπρο θα είναι αυξημένες συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν  η Κύπρος να εξακολουθεί και είναι στο ευρώ και να έχει ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα. Με την καταψήφιση χτες για το κούρεμα των καταθέσεων (επαναλαμβάνω ότι ούτε έμενα με καλύπτει 100%, αλλά από το τίποτα θα το δεχτώ), όλα αυτά είναι πλέον στο αέρα. Οι της Κύπρου παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκο και παίζουν με τη φωτιά. Και συνήθως όποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr