«Καμμένος - Τσίπρας» - Ως το νέο τραγικό δίδυμο χαρακτηρίζει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο άρθρο του στην Καθημερινή‏

Φαντάζει, ίσως μόνον στα δικά μου μάτια, η πιο παράλογη και επικίνδυνη «συμμαχία»; Ισως! Ο εναγκαλισμός «Καμμένου -Τσίπρα» προσφέρει ζωντανό, πρακτικό και μετρήσιμο παράδειγμα διακυβέρνησης. Οσων δηλαδή θα έκαναν, αν ο ελληνικός λαός τους δώσει την ευκαιρία που καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις.

Φαντάζει, ίσως μόνον στα δικά μου μάτια, η πιο παράλογη και επικίνδυνη «συμμαχία»; Ισως! Ο εναγκαλισμός «Καμμένου -Τσίπρα» προσφέρει ζωντανό, πρακτικό και μετρήσιμο παράδειγμα διακυβέρνησης. Οσων δηλαδή θα έκαναν, αν ο ελληνικός λαός τους δώσει την ευκαιρία που καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις.


Τα γεγονότα της Κύπρου αποδεικνύουν πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων. Εκ παραλλήλου, αποδεικνύεται ότι η χαώδης και ιδεολογική προσέγγιση πολύ εύκολα οδηγεί σε γεωπολιτικό χάος, πληγώνει το κοινωνικό σώμα και διαλύει την οικονομική μηχανή.

Οι κ. Καμμένος - Τσίπρας θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το κυπριακό «όχι» για να καθιερώσουν ένα προηγούμενο μέσα στην Ευρωζώνη. Μας αποκαλύπτουν υπόδειγμα συμπεριφοράς για το πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν, ως συμμαχία, τον εθνικό κορμό. Η ανεπίτρεπτη παρέμβασή τους στην Κύπρο γίνεται επειδή αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους στη σύμπηξη κυβερνητικού συνασπισμού. Ηλπιζαν προφανώς ότι το αρχικό «όχι» της κυπριακής αντιπροσωπείας θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός Μνημονίου, ίσως και εκτός ευρώ.

Ηταν καλά γνωστό ότι οι δύο κυπριακές τράπεζες -και με οξύτερο τρόπο η «Λαϊκή»- δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν στους καταθέτες τους τα χρήματα που εκείνοι τους είχαν εμπιστευθεί. Για τον απλό λόγο ότι δεν τα είχαν στο θησαυροφυλάκιό τους. Από τη στιγμή που η κυπριακή οικονομία άρχισε να σωρεύει προβλήματα και αυξήθηκαν οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, η έλλειψη τρέχουσας ρευστότητας μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Το Ευρωσύστημα, μέσω του μηχανισμού διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης, γνωστού ως ELA, έδινε, όλους αυτούς τους μήνες, τη ρευστότητα που χρειάστηκαν οι τράπεζες. Το έκανε επειδή η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Χάρη στο ευρωσύστημα οι τράπεζες δεν κατέρρευσαν πριν από τις εκλογές. Χάρη στο ευρώ, η Κύπρος έμεινε όρθια. Το ρωσικό δάνειο ήταν πολύ μικρό και, κυρίως, ήταν η τελευταία βοήθεια που θα ερχόταν από εκείνη την πλευρά.

Το παράταιρο δίδυμο, έχοντας πλήρη αντίληψη των παραπάνω, έσπρωξε την Κύπρο στον απόλυτο όλεθρο. Ακριβώς όπως σκοπεύουν να κάνουν με την Ελλάδα, αν βρεθούν στη θέση διαχειριστή παρόμοιας δύσκολης τροπής των εξελίξεων της κρίσης. Από κανέναν δεν διαφεύγει πως καμία τράπεζα δεν θα ξανανοίξει, αν έκλεισε επειδή δεν διαθέτει τις καταθέσεις που της εμπιστεύτηκαν. Μόνον η κεντρική τράπεζα μπορεί να τη βοηθήσει και αυτό προϋποθέτει τη συμφωνία σε ένα Μνημόνιο. Το νέο τραγικό δίδυμο «Καμμένος - Τσίπρας» περίμενε από την Κύπρο να επιμείνει στο «όχι», να αρνηθεί το Μνημόνιο και, τελικά, να βγει από το ευρώ. Το ίδιο θέλει και για την Ελλάδα. Απλώς δεν τολμά, προσώρας, να το παραδεχτεί δημοσίως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr