Αποκλειστικό: Ο καλύτερος Έλληνας bartender και στο top 50 παγκοσμίως, Θοδωρής Πύριλλος μιλά στο eirinika: «Τα cocktail δεν θα 'πρεπε να χωρίζονται σε ανδρικά & γυναικεία» - Ποιο είναι το καλύτερό του
Ισορροπεί ανάμεσα στο μέτρο και την αρμονία, συνδυάζει αρώματα, γεύσεις και χρώματα και δημιουργεί τα πιο ευφάνταστα κοκτέιλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Είναι αναμφιβολα ο κορυφαίος bartender της Ελλάδος και ανήκει στο τοπ 50 παγκοσμίω
Ισορροπεί ανάμεσα στο μέτρο και την αρμονία, συνδυάζει αρώματα, γεύσεις και χρώματα και δημιουργεί τα πιο ευφάνταστα κοκτέιλ που έχετε δοκιμάσει ποτέ! Είναι αναμφιβολα ο κορυφαίος bartender της Ελλάδος και ανήκει στο τοπ 50 παγκοσμίως! Ο λόγος, για τον Θοδωρή Πύριλλο, τον head bartender του «A for Athens», ενός από τα πιο «in» μαγαζιά της Αθήνας, ο οποίος μάλιστα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εδραίωσή του στην ελίτ.
Το eirinika.gr συνάντησε τον νικητή του ελληνικού World Class 2013, ο οποίος μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε τη Νομική Αθηνών για την εστίαση, μας ανέλυσε το μέλλον αλλά και τις δυνατότητες του bartending στην Ελλάδα, ενώ μας έδωσε και τη συνταγή για ένα γευστικό και ασυναγώνιστο κοκτέιλ! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
Κύρια σημεία:
- Στην αρχή είδα το bartending ως έναν καλό τρόπο για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου ως φοιτητής, να εκφράζω την κοινωνικότητα μου και να γνωρίζω όμορφα κορίτσια!
- Θέλω το επάγγελμά μου να πάψει να αντιμετωπίζεται με κοινωνική απαξίωση.
- Αυτό που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει είναι το πάθος και η αφοσίωση σε αυτό που κάνει, τι είσαι διατεθειμένος να υπομείνεις για να πετύχεις τα όνειρα σου.
- Προσωπικά δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω τα ποτά σε ανδρικά και γυναικεία.
- Το μέλλον του bartending βρίσκεται και στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ δημιουργικοί και υπάρχει πλούτος από εξαιρετικής ποιότητας υλικά για να δουλέψουμε.
- Αν και θαυμαστής του «ωραίου φύλου», αποδέχομαι τους gay και στηρίζω με όλο μου το «είναι» τη διαφορετικότητα. Κανείς εν έτει 2014 δεν πρέπει να στιγματίζεται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις
******
Χάρης Αποστολόπουλος: Από πού ξεκινήσατε και πού καταλήξατε; Ποια ήταν τα 5 σημεία σταθμοί στην καριέρα σας;
Θοδωρής Πύριλλος: Ξεκίνησα από το μπαρ «Φοίνικας» στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του '98. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου ως φοιτητής, να εκφράζω την κοινωνικότητα μου και να γνωρίσω όμορφα κορίτσια!
Από το 2003 μέχρι το 2005 βρέθηκα στο «Μessiah» στο Κολωνάκι ως βοηθός στο μπαρ και μετά ως μπάρμαν. Σε αυτό το διάστημα αποφασίζω ότι η Νομική δεν μου ταιριάζει και στρέφω τις σπουδές μου στον τομέα της εστίασης.
Επόμενος μεγάλος σταθμός το θορυβώδες και πάντα γεμάτο «Perfect Ten» από το 2006 μέχρι το 2009. Σκληρές βάρδιες με δυνατή μουσική, όπου έπρεπε να διαχειρίζεσαι μαεστρικά το καθημερινό party. Tο έκανα με επιτυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρχισα να χάνω τον Θοδωρή, ήθελα να είμαι δημιουργικός, ήθελα ο ρόλος μου στο μπαρ να είναι διαφορετικός. Η σχέση μου με τους εργοδότες ήταν πάντα πολύ καλή, όμως η φύση της δουλειάς κάποια στιγμή έπαψε να με γεμίζει, έχασα το χαμόγελο μου και η ρήξη ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο.
Ακολούθησε μια περίοδος που μου δημιουργήθηκαν έντονες αμφιβολίες για τις επαγγελματικές αποφάσεις που είχα πάρει στη ζωή μου. Δεν το έβαλα κάτω... όλα αυτά τα χρόνια διάβαζα εγχειρίδια, ενημερωνόμουν στο διαδίκτυο για το μεγάλο μου πάθος, την τέχνη του κοκτέηλ... Διάβαζα και δοκίμαζα, διάβαζα και δοκίμαζα. Χρειαζόμουν ένα χώρο για να στεγάσει το μεράκι μου και βρήκα το καταφύγιο μου στο «Α for Athens» όπου εργάζομαι από τον Απρίλη του 2012. Η μεγαλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μου ήρθε με την νίκη στην Ελλάδα για το WORLDCLASS του 2013. Μια διάκριση σαν τους σκούφους Michellen για τους chef, το Champions League για εμάς τους bartenders. Πλέον είμαι σίγουρος για τις επαγγελματικές μου επιλογές, ταξιδεύω σε όλο το κόσμο δοκιμάζοντας νέες γεύσεις, αντλώ έμπνευση από αυτά που με συναρπάζουν στους ανθρώπους και φτιάχνω ποτά, ζω το όνειρό μου.
Νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου καριέρα τα "Barflies", μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σχετιζόμενες με το μπαρ σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα "Barflies", μια αδελφότητα που ιδρύθηκε το 1924 στο Παρίσι από μερικούς λάτρεις των καλών bars. Τα μέλη αυξάνονταν και χαρτογραφούσαν αυτά στα οποία άξιζε να συχνάζουν, χαρακτηρίζοντάς τα “bar-traps”. Όταν, λοιπόν, με τους συνεταίρους καθίσαμε να συζητήσουμε την ιδέα μας, το κοινό μας σημείο ήταν ότι σε όλους μας άρεσε να συχνάζουμε σε ωραία bars . Έτσι διαλέξαμε το όνομα και έχουμε σαν στόχο να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από τα καλύτερα bars του κόσμου με τους συνεργάτες μας.
ΧΑ: Μιλήστε μας για το A for Athens στο οποίο είστε head bartender. Πού οφείλεται η τεράστια επιτυχία του καταστήματος;
ΘΠ: Στο Α for Athens βρήκα το καταφύγιό μου, μπορώ να είμαι δημιουργικός και μου παρέχεται ό,τι χρειάζομαι για να το κάνω. Η επιτυχία μπορεί κάποιος εύκολα να πει ότι οφείλεται στο ωραιότερο δημιούργημα που βρίσκεται απέναντι μας, την Ακρόπολη. Εγώ θα συμπληρώσω σε αυτό και το τρίπτυχο: ανοιχτόμυαλοι και διορατικοί επενδυτές - ανθρωποκεντρικό management - όραμα για διάκριση.
ΧΑ: Ανήκετε στην ελίτ των bartenders παγκοσμίως και αν δεν κάνω λάθος είστε μέσα στο top 50! Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε;
ΘΠ: Δεν γνωρίζω αν ανήκω στην ελίτ... Η θέση που πήρα στον παγκόσμιο τελικό του WORLDCLASS ήταν 22ος και κόπηκα από τη 16άδα. Δεν το λες και άσχημα, τουλάχιστον έχεις κίνητρο να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο. Αυτό που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει είναι το πάθος και η αφοσίωση σε αυτό που κάνει, τι είσαι διατεθειμένος να υπομείνεις για να πετύχεις τα όνειρα σου. Εγώ θέλω το όνομά μου να είναι συνυφασμένο με την τέχνη του κοκτέηλ, θέλω το επάγγελμα μου να πάψει να αντιμετωπίζεται με κοινωνική απαξίωση.
Τα κοκτέιλ του Θοδωρή Πυρίλλου στο Bartender, bar chef challenge. Μεταξύ αυτών και το «Remy goes above the clouds»
ΧΑ: Ποιον θεωρείτε ως τον καλύτερο ξένο αλλά και Έλληνα bartender; Γιατί;
ΘΠ: Θα μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Εl sexto sentido del barman" του Κουβανού Hector Argueta.
"Diplomatic, polyglot, like skilled ambassadors... discreet and reserved... They have a good feel for psychology, and a deep understanding of human nature. They are father-confessors, competent advisors on a multitude of complex and delicate issues. They are stoic, capable of enduring with unlimited comprehension and courtesy, all the incoherence of the mad world that sometimes condenses in a bar.
They have the elegance of a symphony conductor, the precision and calm of a surgeon ready to operate. They are the chemists of today, the botanists of the eighteenth century, and the alchemists of the middle ages, capable of willing the creation of cool, shining gold.
They are experts in the topics of sport and international politics, but they never give into passionate discourse. They are philosophers, and when need be, telepaths. and to top it off; they need the memory of an elephant."
Ο καλύτερος για μένα είναι αυτός που συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία... αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Ο καλύτερος είναι διαφορετικός για τον καθένα μας, είναι αυτός που ακούει τις ανάγκες μας, μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση προς το καλύτερο, μας κάνει να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας...
ΧΑ: Με τι υλικά σας αρέσει να «παίζετε» στα cocktails; Ποιες «βάσεις» προτιμάτε; Θα μπορούσατε να μας δώσετε τη συνταγή για ένα εντυπωσιακό cocktail;
ΘΠ: Τα υλικά, τα διαφορετικά αποστάγματα και τα λικέρ είναι για τον bartender μια βάση δεδομένων που οφείλει συνεχώς να ανανεώνει. Αυτή την περίοδο έχω μια εμμονή με τη λεβάντα και με τον συνδυασμό της σε τζιν και σε ιρλανδέζικο ουίσκι. Θα σας πρότεινα λοιπόν να έλθετε να δοκιμάσετε στο μπαρ ένα Cosmo & Tonic. Ένα cocktail που βασίζεται στο Cosmopolitan του 1934, όπου δεν παίζει βότκα, αλλά τζίν, δεν παίζει cranberry, αλλά raspberry, δεν παίζει lime, αλλά λεμόνι. Το ποτό είναι εμπνευσμένο από την αγορά του St.Tropez , όπου είχα τη τύχη να βρεθώ το προηγούμενο καλοκαίρι για τον παγκόσμιο τελικό του World Class.
Cosmo & Tonic
50 ml Tζιν αρωματισμένο με λεβάντα
15 ml λικέρ πορτοκαλιού
15 ml χυμός λεμονιού
3-4 raspberries
30 ml tonic water
Εκτέλεση: Χτυπάμε στο shaker όλα τα υλικά εκτός από το tonic. Σουρώνουμε σε ποτήρι κρασιού με πολύ πάγο, απογεμίζουμε με tonic και γαρνίρουμε με αποξηραμένη λεβάντα και raspberries.
ΧΑ: Ποια είναι η δική σας αγαπημένη συνταγή κοκτέιλ;
ΘΠ: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κοκτέηλ, αναλόγα με τη στιγμή και τη διάθεση η επιλογή είναι διαφορετική. Αν όμως θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα, αυτό είναι το Daiquiri, μια κλασσική επιλογή. Κουβανέζικο ρούμι, λάιμ και ζάχαρη (σε σιρόπι - 1 μέρος νερό/ 1 μέρος ζάχαρη) χτυπημένα στο shaker με πάγο και σουρωμένα σε ένα παγωμένο coupe ποτήρι. Η αγαπημένη φόρμουλα σε ml 60-25-20.
ΧΑ: Τι cocktail προτιμούν οι άνδρες και τι οι γυναίκες;
ΘΠ: Συνήθως οι άνδρες, εν αντιθέσει με τις γυναίκες, προτιμούν cocktails χωρίς φρούτα και χυμούς, ποτά που κυρίαρχο είναι το εκάστοτε απόσταγμα και που αδίκως χαρακτηρίζουμε ως "gentleman's drinks". Προσωπικά δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω τα ποτά σε ανδρικά και γυναικεία.
ΧΑ: Τι ενδιαφέρον προτείνετε για τις γυναίκες που θέλουν virgin;
ΘΠ: Θα πρότεινα σπιτικές λεμονάδες αρωματισμένες με τζίντζερ ή αγγούρι ή πράσινο μήλο. Επίσης στο A for Athens φτιάχνουμε ένα πολύ νόστιμο Virgin Mary με χυμό από ντομάτα Σαντορίνης, δυόσμο και πιπεριά Φλωρίνης. Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις το γεύμα σου.
ΧΑ: Σας έχουν φλερτάρει γυναίκες αλλά και άνδρες κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας;
ΘΠ: Δουλεύουμε σε περιβάλλον που ο κόσμος έρχεται για να χαλαρώσει από την καθημερινότητά του, αυτό βοηθάει στο να αναπτυχθεί φλερτ. Εμείς έχουμε ρόλο δημιουργικό και διεκπεραιωτικό, οπότε τραβάμε τη προσοχή. Πιστεύω πως γι' αυτό οι bartenders φαντάζουν γοητευτικοί. Θεωρώ το φλερτ κολακευτικό όταν γίνεται με ωραίο τρόπο. Όταν με φλερτάρουν άνδρες το αντιμετωπίζω με κατανόηση. Ευτυχώς η κοινωνία μας εξελίσσεται, αποδέχομαι τους gay και στηρίζω με όλο μου το «είναι» τη διαφορετικότητα. Κανείς εν έτει 2014 δεν πρέπει να στιγματίζεται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι δικές μου είναι ξεκάθαρες, είμαι θαυμαστής του γυναικείου φύλου.
ΧΑ: Πώς απωθείτε έναν μεθυσμένο θαμώνα;
ΘΠ: Η διαχείριση ενός μεθυσμένου είναι από τα δυσκολότερα θέματα. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρώπινη και διακριτική.
Όταν συμβαίνει τέτοιο περιστατικό, καλύτερα να μιλήσεις σε κάποιον από την παρέα που έχει συναίσθηση, εξηγώντας ευγενικά ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν λόγω της κατάστασης, αλλά πάντα θα είναι ευπρόσδεκτοι υπό νορμάλ συνθήκες.
ΧΑ: Κρίνοντας από τον τουρισμό που έχει η χώρα μας όλο τον χρόνο αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή, θεωρείτε πως το μέλλον του bartending βρίσκεται στην Ελλάδα;
ΘΠ: To bartending ανθίζει κυρίως στις μητροπόλεις του σύγχρονου κόσμου, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο... Αλλά και όπου συνυπάρχουν και συναντιούνται διάφορες εθνικότητες, γλώσσες και πολιτισμοί, σε τόπους όπου ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης φέρουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις τους, τα όνειρά τους, πολύ αυθόρμητα και φυσικά δίνουν χώρο να γεννηθεί το πάθος γι αυτό το μείγμα γεύσεων και αρωμάτων που καλείται cocktail. Θεωρώ πως το μέλλον του bartending βρίσκεται και στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω στην ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πολύ δημιουργικοί και υπάρχει πλούτος από εξαιρετικής ποιότητας υλικά για να δουλέψουμε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr