Taxibeat και Taxiplon: Δύο εφαρμογές - εφεύρεση νέων Ελλήνων που αγοράζονται πια στο εξωτερικό
Γκάζι για τις χώρες του εξωτερικού πατάνε οι δύο ελληνικές εφαρμογές ανεύρεσης ταξί μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Γκάζι για τις χώρες του εξωτερικού πατάνε οι δύο ελληνικές εφαρμογές ανεύρεσης ταξί μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.
«Πολλοί οδηγοί ταξί αγόρασαν smartphone μόνο και μόνο για να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί μας», λέει η ομάδα που σχεδίασε το Taxibeat
Το Taxibeat και το Τaxiplon, τα οποία δημιουργήθηκαν από Ελληνες, δίνουν τη δυνατότητα στον επιβάτη «κατεβάζοντας» μια εφαρμογή για smartphone να βρει ταξί εντοπίζοντας όλα τα διαθέσιμα οχήματα που είναι κοντά του ώστε να καλέσει όποιο προτιμά με ένα tap στην οθόνη του κινητού του και χωρίς πρόσθετη χρέωση.
Υστερα από περίπου 1,5 χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα, οι εφαρμογές αυτές αναπτύσσονται ραγδαία και στο εξωτερικό κάνοντας πλέον παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους και σε άλλες χώρες.
Πρεμιέρα στη γαλλική πρωτεύουσα έκανε αυτήν την εβδομάδα το Taxibeat έχοντας ήδη συμφωνία με 220 οδηγούς ταξί της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στους 300 έως την επόμενη εβδομάδα.
Το Παρίσι είναι η έβδομη πόλη στην οποία εισέρχεται η εφαρμογή μέσα σε διάστημα περίπου έξι μηνών, καθώς τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το Taxibeat Brasil, στο οποίο μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 600 οδηγοί.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του Taxibeet Romania στο Βουκουρέστι. Η αλλαγή στην επωνυμία μάλιστα κρίθηκε απαραίτητη καθώς beat στα ρουμανικά σημαίνει μεθυσμένος!
Tον περασμένο Οκτώβριο το Taxibeat επεκτάθηκε και σε δεύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάουλο, ενώ λανσαρίστηκε και το Taxibeat Norge στο Oσλο της Νορβηγίας.
«Η επέκταση της εφαρμογής στην Αυστραλία είναι πολύ σημαντική για μας, γιατί επετεύχθη ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις», λέει η ομάδα που σχεδίασε το Taxiplon
Στόχος των εμπνευστών του μάλιστα είναι από την καινούργια χρονιά να εξασφαλίσουν παρουσία σε κάθε... ήπειρο, όπως λέει στο «Εθνος» ο ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών του, Νίκος Δρανδάκης.
Ο ίδιος εμπνεύστηκε την ιδέα της εφαρμογής το καλοκαίρι του 2010 όταν βρέθηκε μεσάνυχτα σε απομακρυσμένη περιοχή αναζητώντας ταξί: «Μπορούσα μέσω κινητού να δω τους γύρω δρόμους και σκέφτηκα ότι μ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να βλέπω και ποια ταξί κινούνται κοντά μου» θυμάται.
Παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο του ταξί, οι ιδρυτές της εταιρείας θεωρούν ότι στην περίπτωσή τους λειτούργησε θετικά: «Οι οδηγοί βιώνοντας ήδη την πτώση της κίνησης πείστηκαν ευκολότερα να μας δοκιμάσουν. Αρκετοί μάλιστα -όπως μας είπαν- αγόρασαν smartphone μόνο και μόνο για να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί μας» τονίζει ο κ. Δρανδάκης.
Παρά το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, πάντως, το Taxibeat αναπτύσσεται ραγδαία, έχοντας συγκεντρώσει σε 18 μήνες χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Δρανδάκη άλλωστε, μια καλή ιδέα δεν φοβάται την κρίση: «Οι ιδέες για μια δική σου προσπάθεια έρχονται όταν είσαι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, όταν έχουν κλείσει όλες οι άλλες διέξοδοι» καταλήγει.
Taxiplon
«Το καλύτερο δώρο για τα πρώτα μας γενέθλια»
«Απόβαση» στην Αυστραλία, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, κάνει το Taxiplon, η δεύτερη ελληνική εφαρμογή για iPhone και Android κινητά, που διευκολύνει τον χρήστη να εντοπίσει ταξί, δηλώνοντας ταυτόχρονα στον οδηγό και τη θέση στην οποία θέλει να μεταφερθεί, ενώ μπορεί να παρακολουθεί μέσω του κινητού του την πορεία του ταξί και να λάβει sms όταν αυτό φτάσει δίπλα του.
«Το άνοιγμα των φτερών μας στην Αυστραλία ήταν το καλύτερο δώρο για τα πρώτα μας γενέθλια. Κανένας από εμάς δεν πίστευε έναν χρόνο πριν ότι φέτος θα ανακοινώναμε μια τόσο σημαντική επιχειρηματική συμφωνία: την είσοδό μας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της μακρινής Αυστραλίας» λέει στο «Εθνος» ο Αλέξανδρος Τζιράνης, ένας εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας.
Η εφαρμογή που βασίζεται σε ελληνικό software έχει ήδη ταξιδέψει εκτός από την Ελλάδα στη Ρουμανία και τη Βραζιλία, ενώ ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Μόσχα αλλά και στη Νέα Υόρκη.
«Η εξέλιξη της Αυστραλίας είναι πολύ σημαντική για μας, γιατί επετεύχθη ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις απέναντι σε δυνατότερους ανταγωνιστές, την τοπική ingogo και το γερμανικό κολοσσό myTaxi», τονίζει ο κ. Τζιράνης. Ο ίδιος προσθέτει ότι στην Αυστραλία συνεργάτες τους είναι πλέον οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες ταξί, που θα εντάξουν στον στόλο τους παραπάνω από 10.000 οχήματα, βάζοντας το taxiplon στα χέρια κάθε επιβάτη σε ολόκληρη την ήπειρο.
Εντός συνόρων η εταιρεία στον έναν χρόνο λειτουργίας της έχει ήδη εξυπηρετήσει περίπου 25.000 επιβάτες: «Τα σχόλια που ακούμε είναι απολύτως θετικά», τονίζει ο κ. Τζιράνης.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr