Η Ελευθερία Αυγουστάκη είναι η πρώτη καλλιεργήτρια φρέσκων Godji Berries - «Με 25.100 αντιοξειδωτικά μακράν το top superfood της μακροζωίας»
Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «hot» και περιζήτητους καρπούς σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης φήμης και των μύθων που το συνοδεύουν! Ο λόγος, για το «Μούρο της Ευτυχίας», το περίφημο Godji Berry, το «superfood» που θεωρείται «Ελιξήριο της μακροζωίας» και είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλές και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο!
Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «hot» και περιζήτητους καρπούς σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης φήμης και των μύθων που το συνοδεύουν! Ο λόγος, για το «Μούρο της Ευτυχίας», το περίφημο Godji Berry, το «superfood» που θεωρείται «Ελιξήριο της μακροζωίας» και είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλές και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο!
Το Goji Berry είναι ένα φυτό γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ που πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται και στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες, όταν το βατόμουρο (το αμέσως επόμενο στη λίστα) έχει μόλις 2.400!
Η καλλιέργεια του Godji Berry, δεν θα μπορούσε να λείψει από την Ελλάδα και τα πρόσφορα και γόνιμα εδάφη της κι έτσι, το eirinika, έψαξε να βρει την Ελευθερία Αυγουστάκη, την Κρητικιά παραγωγό του Godji, η οποία καλλιεργεί και πουλάει τον καλύτερο καρπό σε όλη τη χώρα! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
*****
Χάρης Αποστολόπουλος: Πότε ξεκίνησε το εγχείρημα της καλλιέργειας των ελληνικών godji berries; Σε τι είδους έκταση;
Αυγουστάκη Ελευθερία: Ξεκίνησα την καλλιέργεια πριν από 2 χρόνια και είμαι από τους λίγους καλλιεργητές εδώ στην Κρήτη του godji berry το οποίο και το εμπορεύομαι τόσο εδώ στο Ηράκλειο, όσο και στην Αθήνα. Έχω μια έκταση 5 στρεμμάτων στο Ηράκλειο, στο οποίο και καλλιεργώ τα godji berries.
ΧΑ: Πώς πηγαίνουν οι πωλήσεις; Έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και οι κόποι σας ανταμείβονται;
ΑΕ: Αχ, «ο κόπος του γεωργού δεν ξεπληρώνεται με τίποτα»! (γέλια) Βέβαια, πρόκειται για ένα νέο προϊόν καθώς ο πολύς ο κόσμος δεν το ξέρει, ούτε αυτό ούτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όσοι όμως το γνωρίζουν, μένουν υπερικανοποιημένοι από την ποιότητα του δικού μας.
Το godji berry, ανήκει στα superfoods και είναι ένα προϊόν η καλλιέργεια του οποίου ξεκίνησε από την Κίνα και το Θιβέτ. Αυτό που το έχει κάνει τόσο ανάρπαστο, είναι οι πολλές θεραπευτικές & ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων.
ΧΑ: Τι άλλο προσφέρει; Γιατί να αρχίσει να το καταναλώνει κάποιος;
ΕΑ: Γιατί βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο ενώ προσφέρει ενέργεια. Περιέχει βιταμίνες C, B1, B2, B-καροτίνη, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.
Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά, προάγει την κυκλοφορία του και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη βελτίωση της όρασης και στην καλή διατήρησή της, στην πέψη και στην καταπολέμηση των δυσλειτουργιών του στομάχου και του εντέρου. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Τέλος, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Αναλυτικότερα, ο καρπός περιέχει:
* 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών 8 που θεωρούνται απαραίτητα
* 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
* βιταμίνες του συμπλέγματός B, όπως B1, B2 και B6
* περισσότερη B-καροτίνη κι από το καρότο
* περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή
* περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
* βιταμίνη E, η οποία σπανίζει στα φρούτα
* 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
* φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη B-σιτοστερόλη
* «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ
ΧΑ: Να φανταστώ πως και εσείς η ίδια το καταναλώνετε. Τι διαφορές έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας από τότε που το εντάξατε στη διατροφή σας;
ΑΕ: Φυσικά και το χρησιμοποιούμε και εγώ και η οικογένειά μου. Έχω παρατηρήσει, χωρίς υπερβολή, πως από τότε που ξεκίνησα να το εντάσσω στη διατροφή μου, μου έχει δώσει πάρα πολλή ενέργεια καθώς όπως είπαμε περιέχει πολλά αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
ΧΑ: Αλήθεια, επειδή εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, η γεύση του πώς μοιάζει;
ΑΕ: Η γεύση του είναι πολύ γλυκιά. Τουλάχιστον ο δικός μου, είναι ένας πολύ γλυκός καρπός, καθώς κυκλοφορούν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι πικροί. Ο καρπός του είναι πορτοκαλί και μικρός και είναι πολύ νόστιμος.
ΧΑ: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε είδους έδαφος;
ΑΕ: Όχι. Χρειάζεται εδάφη με χαμηλό pH, το πολύ μέχρι 7. Να σας πω την αλήθεια, εγώ στην αρχή δεν έκανα καμία ανάλυση αλλά ξεκίνησα αν θέλετε λίγο στα… τυφλά! Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
ΧΑ: Σε ποια τιμή πρέπει να τα αγοράζουμε;
ΑΕ: Καταρχάς εμένα η καλλιέργειά μου, είναι βιολογική, οπότε όπως ξέρετε, η τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι πάντα λίγο πιο «τσιμπημένη» λόγω της ποιότητάς και της θρεπτικής τους αξίας. Για όλους όμως το μάζεμα του καρπού είναι μια δύσκολη διαδικασία και κοστολογείται στα 5 ευρώ τα 100 γραμμάρια, η οποία για εμένα είναι μια λογική τιμή.
ΧΑ: Στο εξωτερικό τι ισχύει;
ΑΕ: Εκεί το πουλάνε ανά 50 γραμμάρια, όχι ανά 100 όπως εδώ και νομίζω πως κυμαίνεται στα 8 ευρώ! Με λίγα λόγια έξω είναι πανάκριβο! Ελπίζω να κάποια στιγμή να «ανοίξω τα φτερά μου» και για το εξωτερικό και να μπορώ να σας κατατοπίσω ακόμα πιο καλά!
ΧΑ: Όποιος θέλει να προμηθευτεί το Cretan Godji, πώς μπορεί να το βρει;
ΑΕ: Έχω κάποια συγκεκριμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Ηράκλειο τα οποία μπορεί να βρει στο site μου (http://www.cretangoji.com/931951956949943945960974955951963951962.html), αλλά μπορεί κάλλιστα κάποιος να με καλέσει στο κινητό μου (6949 464 249 )για να συνεννοηθούμε να του στείλω την ποσότητα που θέλει, όπου τη θέλει.
Συνταγές με Godji Berries
Ριζότο με godji berries και σέλινο
Υλικά για 4 μερίδες 250 gr καστανό ρύζι 550 gr νερό 4 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλάκι γκότζι 1 τεμάχιο σέλινο 1 τεμάχιο φρέσκο κρεμμυδάκι αλάτι πιπέρι Εκτέλεση Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, το σέλινο (ψιλοκομμένα) και το γκότζι (goji berries) μαζί με το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. |
Σαλάτα με αντράκλα και σως φράουλας και goji berries Υλικάκλωναράκια αντράκλας, ψιλοκομμένα50 γρ. γραβιέρα, σε φλούδες λίγα καρύδια, τριμμένα Εκτέλεση
|
Γιαούρτι με goji berries, κεράσια και μπανάνες Υλικά
1 γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση Αναποδογυρίζουμε το γιαούρτι σε πιάτο και βάζουμε περιμετρικά και πάνω στο γιαούρτι τα φρούτα. Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Σερβίρουμε σαν πρωϊνό, απογευματινό ή επιδόρπιο.
|
Μους γιαούρτι με δημητριακά και goji berries λικά για 6 ποτήριαδημητριακά ολικής αλέσεως με σοκολάταΓια τη μους γιαούρτι:600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό¼ κούπας μέλι (87 γρ. περίπου)1 κουτί (250 ml) κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύσπόρους από 1 φυσική βανίλιαΓια τη σάλτσα γκότζι μπέρι :1 κούπα (240 ml) αποξηραμένους καρπούς γκότζι μπέρις¾ κούπας καστανή ζάχαρη2 κουταλιές λεμόνι1 ½ κουταλιάς κορν φλάουρ2 κουταλιές μπράντι |
Κέικ με goji berries και ξηρούς καρπούς Υλικά 200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 390 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 βανίλια 300 γραμμάρια ζάχαρη 4 αυγά χυμό από 1 πορτοκάλι ξύσμα από ένα πορτοκάλι 100 γραμμάρια Goji Berry 80 γραμμάρια φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης μαζί τα οποία τα έχουμε σπάσει στο μπλέντερ (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά με το ξύσμα πορτοκαλιού και επίσης χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε τώρα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δύο δόσεις χτυπώντας ενδιάμεσα. Κατόπιν ρίχνουμε και το χυμό του πορτοκαλιού. Σταματάμε το μίξερ και βγάζουμε τον κάδο από τη βάση του. Ρίχνουμε μέσα τα Goji Berry και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε το μίγμα με μία σπάτουλα απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο περίπου 22 εκατοστά. Ρίχνουμε μέσα το χυλό του κέικ και τον στρώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού.
|
Muffins πορτοκαλιού με goji berries Υλικά για 12 muffins κλασσικού μεγέθους Εκτέλεση |
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr