Όσοι δεν έχετε την τύχη να ζείτε με ένα αιλουροειδές, απλά χάνετε - Δείτε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει όταν αυτές οι μικρές κυρίες είναι στα κέφια τους !

“Απλώς δεν μου αρέσουν οι γάτες”, λένε πολλοί άνθρωποι. ”Είναι εγωίστριες, μοναχικές, κάνουν ό,τι θέλουν και κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους.”

Όταν εμείς που ζούμε με γάτες τα ακούμε αυτά, αναρωτιόμαστε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει ποτέ με γάτα. Αν έχουν έρθει κάποιες φορές σε επαφή με μία γάτα.

Τα στερεότυπα για τις γάτες είναι αμέτρητα. Και η ιστορία τους επίσης μεγάλη. 

Η σχέση της γάτας με τον άνθρωπο άρχισε στην Αρχαία Αίγυπτο. 

Οι Αιγύπτιοι τις λάτρευαν, ήταν για αυτούς ιερά ζώα. Η πιο σημαντική ήταν η Θεά Μπαστέτ, η οποία είχε τη μορφή γάτας και αντιπροσώπευε τη γονιμότητα και την προστασία. 

Όταν στην Αρχαία Αίγυπτο πέθαινε κάποιος, ταριχευόταν με τη γάτα του, κάτι που έδειχνε τη θέση της στην κοινωνία.

Στον Μεσαίωνα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι γάτες μισήθηκαν και κυνηγήθηκαν σαν μάγισσες. 

Οι μαύρες δε γάτες ήταν κατάρα, ήταν κάτι σκοτεινό και διαβολικό. Οι γάτες στα τωρινά χρόνια διέπρεψαν και διαπρέπουν στην ποπ κουλτούρα, στον κινηματογράφο, στη μόδα.

Το ότι το ζώο αυτό έχει μια τέτοια ιστορία με τόσο διαφορετική αντιμετώπιση δείχνει ότι σε καμία περίοδο δεν περνούσε απαρατήρητο. Και πώς να περάσει άλλωστε;

Οι γάτες για εμάς που ζούμε μαζί τους είναι μοναδικές. Είναι υπέροχες. Ανεξάρτητες και εξαρτημένες. Αστείες και σοβαρές. Παιχνιδιάρες και τεμπέλες. Κοινωνικές και απόμακρες. Ήρεμες και νευριασμένες. Καλές και κακές. Οι γάτες μπορούν να είναι τα πάντα.

Δεν θα πούμε άλλα. Όσοι δεν έχετε την τύχη να ζείτε με ένα αιλουροειδές, απλά χάνετε. Δείτε λοιπόν τι πραγματικά χάνετε όταν αυτές οι μικρές κυρίες είναι στα κέφια τους.

1. Οι γάτες είναι αστείες

Υπάρχει λόγος που οι γάτες κυριαρχούν στο Διαδίκτυο. 

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα βιντεάκι με μια γάτα να παίζει με μια χάρτινη σακούλα; Να μπαινοβγαίνει και να κρύβεται δήθεν μέσα σε ένα κουτί; Να τρέχει πίσω από κάτι που κουνιέται; Να κυνηγάει μια μύγα κάνοντας πιρουέτες; Είναι απλά ξεκαρδιστικό.

Οι γάτες ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Τρέχουν στο διάδρομο, σταματούν, γυρίζουν, τρέχουν πίσω προς την κατεύθυνση από την οποία ήρθαν, επίσης φαινομενικά χωρίς λόγο.

Βρίσκουν τις πιο αστείες θέσεις για να καθίσουν ή να ξαπλώσουν και παίρνουν τις πιο χαριτωμένες (και παράξενες!) στάσεις. Και ποζάρουν συνέχεια.

Και όταν μας ξυπνούν το πρωί; 

Έχουν ένα ρεπερτόριο στρατηγικών που χρησιμοποιούν όταν είναι έτοιμες για πρωινό. Μερικές φορές, τοποθετούν απαλά το πόδι τους στην κόγχη του ματιού μας και περιμένουν. Μερικές φορές κάθονται πάνω στο στήθος μας και μας κοιτάζουν. 

Άλλες φορές, τοποθετούν στρατηγικά την υγρή, μικρή τους μυτούλα στο αυτί μας. Φαίνονται οι πονηρές ότι χρησιμοποιούν μια διαφορετική τακτική κάθε μέρα, ίσως για να μας κρατήσουν σε εγρήγορση ή απλά για να διασκεδάσουν οι ίδιες.

2. Οι γάτες είναι παιχνιδιάρες

Για τις γάτες, το παιχνίδι είναι φυσικό. Είναι η ζωή τους. 

Τους αρέσει να χτυπάνε διάφορα πράγματα, να πηδάνε, να κάθονται σε ψηλά σημεία και να παίζουν, να πατάνε πάνω στα πάντα, να ρίχνουν πράγματα κάτω και να ορμάνε σε ό,τι τους τραβήξει την προσοχή. 

Θα μπορούσαμε να τις βλέπουμε να παίζουν για ώρες. Δεν υπάρχει καλύτερη διασκέδαση από το να βλέπεις μια γάτα να κάνει τα δικά της. 

Ποπ κορν και το θέαμα ξεκινάει.

3. Οι γάτες είναι έξυπνες

Εμείς που έχουμε γάτες πιστεύουμε ότι ξέρουν πολύ περισσότερα από όσα δείχνουν. Όταν φαίνεται να κοιμούνται, οι κυρίες αυτές ”απορροφούν” πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν τις χρειαστούν.

Ακούνε το όνομά τους, καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας, ξέρουν πάντα τι πάμε να κάνουμε. 

Και όταν μάλιστα έρχονται φίλοι στο σπίτι και η κουβέντα αρχίζει, εκείνες στρογγυλοκάθονται στην καλύτερη θέση και συμμετέχουν με τον τρόπο τους. 

Σαν να μη θέλουν να τους ξεφύγει τίποτα. Και, εδώ που τα λέμε, δεν τους ξεφεύγει.

4. Οι γάτες θέλουν να είναι κοντά μας

Ενώ μερικές γάτες προτιμούν τη μοναξιά, πολλές θέλουν να είναι κοντά στους ανθρώπους τους. 

Και, όπως και οι άνθρωποι, έχουν και εκείνες διαφορετικό βαθμό ανοχής στους εναγκαλισμούς

Κάποιες μπορεί να μη θέλουν να τις σηκώνουμε από εκεί που κάθονται αλλά θέλουν να μας αγγίζουν συνέχεια όταν είμαστε στον καναπέ. 

Αν δεν είναι στριμωγμένες στα πόδια μας, είναι εκατοστά μακριά με το ένα πόδι τεντωμένο, αγγίζοντας το χέρι μας. Και συνήθως γουργουρίζουν. Αυτό το υπέροχο γουργουρητό που είναι τόσο χαλαρωτικό. Συχνά μάλιστα μας παίρνει και ύπνος δίπλα σε μια γάτα που γουργουρίζει.

Και αν η γάτα της ζωής μας δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αγκαλιές, να ξέρετε ότι εκτιμά την παρουσία μας και τη θέλει (ίσως περισσότερο από όσο νομίζουμε). 

Ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα είναι να βλέπουμε τη γάτα μας να αράζει στην πλάτη του καναπέ και να βλέπει τον κόσμο να περνάει έξω από το παράθυρο. 

Τη βλέπουμε να παρατηρεί τα αυτοκίνητα, τα πουλιά και τους ανθρώπους. 

Και εμείς ετοιμαζόμαστε για τη δουλειά. Και μόλις φτάσουμε στην πόρτα για να βγούμε από το σπίτι έχοντας πάρει τα κλειδιά, έχει ήδη φτάσει στην πόρτα και μας χαιρετάει νιαουρίζοντας. Είναι ό,τι καλύτερο.

5. Οι γάτες είναι παρηγορητικές

Μια γάτα που γουργουρίζει δίπλα σας φαίνεται να ξέρει σε τι κατάσταση είστε. 

Όταν κάποιος είναι άρρωστος, οι γάτες φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και συνήθως πάνε να κάτσουν δίπλα του. 

Όταν είμαστε στενοχωρημένοι, το μυρίζουν από μακριά. Μας κοιτούν και διστακτικά προχωρούν προς το μέρος μας. Αρκεί ένα βλέμμα μας για να έρθουν τρέχοντας κοντά μας και να μην ξεκολλάνε από εμάς, παρηγορώντας μας με τον καλύτερο τρόπο.

Όταν είμαστε ξύπνιοι στον υπολογιστή μέχρι αργά το βράδυ, είναι δίπλα μας. Και όταν σηκωνόμαστε για λίγο, επιστρέφοντας, τις βρίσκουμε να κάθονται πάνω στο πληκτρολόγιο. Σαν να μας λένε τέρμα η δουλειά για σήμερα.

Δείτε ακόμη:Αποφασίσατε να γίνετε γατογονείς και δε μπορείτε να διαλέξετε ; Για να δούμε ποια σας ταιριάζει σύμφωνα με το ζώδιό σας !

6. Οι γάτες είναι συναρπαστικές

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά πράγματα για τις γάτες. Η γάτα έχει απίστευτη ακοή

Μπορεί να ακούσει ήχους μέχρι και 60 kHz. Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να ακούσουμε μόνο μέχρι τα 20 kHz. Μπορούν να ακούσουν το ανοιχτήρι της κονσέρβας από οπουδήποτε μέσα στο σπίτι και να τρέξουν σαν τρελές.

Ακόμα και όταν ροχαλίζουν, ξέρουμε ότι προσέχουν, γιατί βλέπουμε τα αυτιά τους να κινούνται ελαφρώς για να βεβαιωθούν ότι παρακολουθούν τι συμβαίνει γύρω τους.

Και τα μουστάκια – μην αρχίσουμε για τα μουστάκια! Οι γάτες έχουν υπερευαίσθητα μουστάκια στο μέτωπο, στο πρόσωπο και κοντά στις μπροστινές τους πατούσες, τα οποία τις βοηθούν να πλοηγούνται και να αισθάνονται την κίνηση. 

Τα μουστάκια τους είναι σαν κεραίες, που συλλέγουν πάντα πληροφορίες. Είναι το GPS τους.

Πόσα έχουμε να πούμε για τις γάτες…

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσουν οι γάτες, ρωτήστε τον αν έχει ζήσει ποτέ με ένα από αυτά τα συναρπαστικά, αστεία αιλουροειδή. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν έχει ιδέα τι χάνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ