«Κερδίζει τον πόλεμο ο Πούτιν»: Η πτώση του ηθικού και η απροθυμία του να πολεμήσουν βασική αιτία, στην ανάλυση του Politico - 31.000 νεκρούς μετράει η Ουκρανία

Το χειρότερο πρόβλημα για την Ουκρανία είναι το γεγονός ότι οι νέοι δεν θέλουν να πολεμήσουν και προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα

Περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πλέον σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC., την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 31.000 έχουν πεθάνει στο πεδίο της μάχης.

Μάλιστα ο αριθμός των νεκρών το δεύτερο έτος του πολέμου είναι υψηλότερος κατά 25% κάτι που σημαίνει ότι οι μάχες είναι σφοδρές αν και το θέμα δεν είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ειδικά μετά το μακελειό της Χαμάς στον Ισραήλ και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η έρευνα έγινε από το ρωσικό BBC, την ανεξάρτητη ομάδα μέσων ενημέρωσης mediazona και εθελοντές, που μέτρησαν τους θανάτους από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι νέοι τάφοι στα νεκροταφεία βοήθησαν στην παροχή των ονομάτων πολλών στρατιωτών, ενώ έγινε έρευνα σε δεδομένα μέσω ανοιχτών πηγών από επισημες αναφορές, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από 27.300 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τον 2ο χρόνο της μάχης

Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από 27.300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τον δεύτερο χρόνο του πολέμου, γεγονός που δείχνει ότι τα κέρδη σε επίπεδο εδαφών είχαν τεράστιο ανθρώπινο κόστος.

Ο όρος «κρεατομηχανή» είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα στέλνει κύματα στρατιωτών αμείλικτα, για να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να εκθέσουν τις θέσεις τους στο ρωσικό πυροβολικό.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών -περισσότεροι από 50.000- είναι οκτώ φορές υψηλότερος από τη μόνη επίσημη δημόσια αναγνώριση του αριθμού των νεκρών που δόθηκε ποτέ από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει τους θανάτους των πολιτοφυλάκων στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - στην ανατολική Ουκρανία. Εάν προστεθούν, ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική πλευρά θα ήταν ακόμη υψηλότερος.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο σπάνια αναφέρεται στον αριθμό των θανάτων στα πεδία των μαχών. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις, με βάση και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποδηλώνουν μεγαλύτερες απώλειες.

Δείτε ακόμα: Νυχτερινή ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας - 16 πυραύλους και 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι εικόνες των Ουκρανών νεαρών να συλλαμβάνονται την ώρα που επιχειρούν να διαφύγουν τα σύνορα για να αποφύγουν να πολεμήσουν έκαναν προ ημερών τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ. Όπως φαίνεται από την συχνότητα του φαινομένου, δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως, η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο πληθυσμό ο οποίος μάχεται επί σχεδόν 2,5 χρόνια.

Τις αιτίες αυτής της κατάστασης επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Politico σε μακροσκελή ανάλυση που υπογράφει ο Jamie Dettmer, ανταποκριτής του ευρωπαϊκού Μέσου στο Κίεβο. 

Ο Dettmer παραθέτει όλες τις παραμέτρους που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα να τιτλοφορήσει το άρθρο του ως «Η Ουκρανία οδεύει προς τον πόλεμο» και είναι, όπως σημειώνει, κάτι πολύ παραπάνω από την κόπωση.

politico-oukrania-55

Ο αρθρογράφος του Politico σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του αφού τους τελευταίους μήνες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοένα και περισσότερα κέρδη στα πεδία των μαχών την ώρα μάλιστα που off the record, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι περιμένουν νέες απώλειες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο διεθνής παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, αφού οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και ειδικά επιθετικού εξοπλισμού καθιστά το έργο του ουκρανικού στρατού ακόμη πιο δύσκολο. 

Διαβάστε ακόμα: 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Χρειαζόμαστε όπλα, πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι - Στο επίκεντρο του συνεδρίου η «Μεγάλη Μετάβαση» (βίντεο)

Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα περιγράφει την πτώση του ηθικού στον ουκρανικό πληθυσμό, αφού όπως λέει, από εκεί που σχηματίζονταν μεγάλες ουρές για την εθελοντική στρατολόγηση, πλέον αυτές εξαφανίστηκαν και οι νεαροί άνδρες επιχειρούν είτε να φύγουν από τη χώρα, ή ζουν μία απόλεμη ζωή πηγαίνοντας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ