Παρίσι 2, η συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος Κυβέρνησης - Τρόικας: Η Πόλη του Φωτός θα φέρει διέξοδο;

Σήμερα στις 14:00 ξεκινά στο γνωστό από τον Σεπτέμβριο μέρος, στη  Villa Said, έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, ένα διήμερο διαπραγματεύσεων σε «ουδέτερο έδαφος» με στόχο να δοθεί μία διέξοδος στο... αδιέξοδο που δημιουργεί η έλλειψη επαρκούς προόδου στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, αλλά και…  χρόνου...

Τελειώνει το μνημόνιο στο τέλος του έτους από πλευράς ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τραπεζική ρευστότητα - και όχι μόνο- με την κυβέρνηση να θεωρεί ως μόνη επιλογή την πιστοληπτική γραμμή, συνδέοντας πλέον την έκβαση των διαπραγματεύσεων και με πολιτικές εξελίξεις.

Μόνο που οι πλευρές ταξιδεύουν σήμερα το πρωί για την Πόλη του Φωτός από άλλη αφετηρία:
·         Κυβέρνηση: Συγκρατημένες παραμένουν οι προσδοκίες της Αθήνας, που επιμένει στο εφικτό της συμφωνίας για νέα χρηματοδοτική «γραμμή» έστω και με χρονική απόκλιση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι «όλα είναι ανοικτά, τόσο η δυνατότητα μίας συμφωνίας όσο και το αντίθετο», εκτιμώντας ότι τα περιθώρια  για μία ρεαλιστική λύση « δεν έχουν εξαντληθεί».

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

"Πάμε να κλείσουμε την αναθεώρηση του μνημονίου, να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα» αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει σενάριο παράτασης» του μνημονίου στο τραπέζι. Κάνουν λόγο για "ένα θετικό βήμα μπροστά", συμπληρώνοντας ωστόσο πως "δεν σηκώνουμε τον πήχη των προσδοκιών".

·          Τρόικα: Οι  δανειστές, με την παρουσία τους σε «ουδέτερο» έδαφος κάνουν μία  «κίνηση καλής πρόθεσης», εξηγούν αρμόδιες πηγές. Δείχνουν ότι παραμένουν  στη διαπραγμάτευση, ότι δεν έχει αυτή διακοπεί. Κάνουν όμως και σαφές ότι η πρόοδος δεν είναι επαρκής  για την επιστροφή στην Αθήνα και ότι για αυτό επιλέχθηκε το Παρίσι.  Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν χθες ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία απαιτεί και φυσική επιστροφή στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πηγές της Κομισιόν κάνουν σαφές ότι επιμένουν για το «δημοσιονομικό κενό» του 2015 των 2-3 δισ. ευρώ, για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (αλλά όχι τέτοιες που να μειώνουν άμεσα συντάξεις) και στην υλοποίηση του μνημονίου. Προσάπτουν μάλιστα στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους της τρόικας, ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα μετά το τελευταίο Eurogroup του Οκτωβρίου σε αυτά που συμφωνήθηκαν…

«Είναι μία  εξέλιξη που ξεμπλοκάρει τα πράγματα, υπάρχει βούληση για συμφωνία» αναφέρει κοινοτική πηγή, για να προσθέσει ότι  η επιλογή του Παρισιού τηρεί και τα προσχήματα: οι μεν δανειστές δεν υποχωρούν για να έρθουν Αθήνα πριν υπάρξει επαρκής πρόοδος η δε κυβέρνηση δείχνει ότι υπάρχουν βήματα. Προσθέτουν όμως ότι για να υπάρξει η επιθυμητή κατάληξη, πρέπει να «δώσει» και η Αθήνα….

Ασφαλιστικό – πλειστηριασμοί

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για το μεν συνταξιοδοτικό δεν ζητείται από πλευράς ΕΕ παρέμβαση που να κόβει άμεσα συντάξεις (αναφερόμενοι στην δήλωση Κουτρουμάνη για περικοπές 1 δισ. ευρώ, αλλά «πρέπει να υπάρξει βιωσιμότητα και το συνταξιοδοτικό έχει πρόβλημα». Δεν απέκλεισαν πάντως σκληρότερη θέση από πλευράς ΔΝΤ.

Αλλά και  στους πλειστηριασμούς ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν άρση αναστολής σε όσους έχουν πρόβλημα αλλά για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ότι αδυνατούν να πληρώσουν. Δεν θέλουν – επισημαίνουν – οριζόντια αναστολή ή άρση αλλά να υπάρχει έλεγχος οικονομικός για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Διαπραγμάτευση και… εντός της τρόικας

Οι συζητήσεις όμως χθες με «πλευρές» της τρόικας κάνει σαφές ότι υπάρχουν και παραμένουν μεγάλες εσωτερικές αποκλίσεις.  Κοινοτικές πηγές κάνουν λόγο και για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ΔΝΤ. Άλλες πηγές εξηγούν και  την ανάγκη να κάνει η Αθήνα επαρκή βήματα για να αντιμετωπίσει την Πέμπτη στο EuroWorkingGroup κράτη μέλη  όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία που εμφανίζονται ανυποχώρητα.

Περιμένουν μέτρα για να έρθουν

Αν υπάρχει «καλή» έκβαση στο Παρίσι και μετά στο EWG της Πέμπτης τότε εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και στις 8 Δεκεμβρίου. Η όποια συμφωνία όμως  θα απαιτήσει την ολιγοήμερη επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα στο μεσοδιάστημα αλλά και μέτρα που θα αποδείξουν την «πρόοδο» της κυβέρνησης….

Διαφορετικά, όπως ανέφερε χθές και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τον μαραθώνιο των προετοιμασιών στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία όλης της διαπραγματευτικής ομάδας, υπάρχει χρόνος και λίγο αργότερα, ή έστω για πολιτική συμφωνία εντός του έτους και «τεχνική» αμέσως μετά….

Όλα αυτά στο «καλό» σενάριο, που οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου χωρίς «επαχθή» για την Αθήνα μέτρα και της συμφωνίας για τις πιστοληπτικές γραμμές (ECCL) από πλευράς Κομισιόν και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ.  Όλα αυτά απαιτούν επίσημο αίτημα της  Κυβέρνησης προς τις δύο πλευρές με «μπαλαντέρ» τον ρόλο της ΕΚΤ.

Ο Eυ. Βενιζέλος έδωσε ως χρονικό όριο χθες την πεποίθησή του ότι «θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν», ανέφερε.

Για τις κόκκινες γραμμές, είπε ότι  μιλάνε για «διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε». Και ανέφερε ότι «δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας».
 
Η διαπραγματευτική ομάδα

Η αποστολή θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με την προηγούμενη φορά (6-8 άτομα από κάθε πλευρά). Η ελληνική πλευρά θα επιστρέψει το βράδυ της Τετάρτης με την εξαίρεση του Τάσου  Αναστασάτου, του  Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών που θα οδεύσει για το κρίσιμο EWG στις Βρυξέλλες της Πέμπτης.

Στη σύνθεση της ελληνικής αποστολής μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης που προετοιμαζόταν με τους συνεργάτες του έως αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης και ο Χρ. Πρωτόπαπας από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ασαφές ήταν έως το... παρά πέντε αν πέραν του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη θα μετέχει και ο  Στ. Παπασταύρου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπος με προσωπικό κώλυμμα.

Προηγήθηκε την Κυριακή η αποστολή νέου «πακέτου» στοιχείων από την Αθήνα η οποία σύμφωνα με πηγές των δανειστών συλλέγει «ανώδυνα» μέτρα μικρών παρεμβάσεων που θα γίνουν, όπως αναφέρουν, με «χειρουργικό» τρόπο, αλλά δεν επαρκούν για να κλείσουν ένα «κενό» για το 2015 που προσδιορίζεται μεταξύ των 2- 3 δισ. ευρώ.

"Εμείς πάμε για να κλείσουμε τη συμφωνία», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη αναφορικά με την αυριανή συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι «στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως την 8η Δεκεμβρίου ή, σε κάθε περίπτωση, έως το τέλος του έτους».   

«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», ανέφερε χθες και  η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξηγώντας ότι  «οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα»…

Μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία  για την επίσκεψη στην Αθήνα, του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Υπενθυμίζεται ότι είχε ο ίδιος προαναγγείλει ως πρώτο του προορισμό από την νέα θέση την Αθήνα πριν το Eurogoroup του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr