Καθηγήτρια στη Σιγκαπούρη η Άννα Διαμαντοπούλου - Θα παραδίδει μαθήματα σε μελλοντικούς ηγέτες
Μέσω… Σιγκαπούρης αναμένεται να επιστρέψει στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή η Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι επαφές της με σημαίνοντα στελέχη της Κεντροαριστεράς -κάτι το οποίο έχει πυροδοτήσει εκ νέου τα σενάρια που την εμφανίζουν πρόθυμη να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά-, η πρώην υπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη μακρινή Ασία.
Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η κ. Διαμαντοπούλου, με την ιδιότητα της πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ενταχθεί από τις αρχές του νέου έτους στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (National University of Singapore), παραδίδοντας για δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, σεμινάρια σε φοιτητές του Lee Kuan Yew School of Public Policy, με θέμα «Δημόσια εκπαιδευτική πολιτική, έρευνα και ηγεσία».
ΣΧΟΛΗ ΗΓΕΤΩΝ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής, το οποίο μάλιστα πρόσφατα κατετάγη πρώτο στη σειρά κατάταξης μεταξύ των πανεπιστημίων της Ασίας, ενώ μαθήματα έχουν παραδώσει εκεί ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Τόμας Φρίντμαν. Σημειώνεται ότι στη σχολή δόθηκε το όνομα του πρώτου και μακροβιότερου πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης, ενώ αποστολή της είναι να εκπαιδεύει και να εμπνέει τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές των ηγετών και να διαμορφώνει τα πρότυπα διακυβέρνησης της Ασίας.
Οσον αφορά την πρώην υπουργό, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς έχει αποκτήσει εκπαιδευτική εμπειρία από τη συμμετοχή της ως επισκέπτριας καθηγήτριας σε σεμινάρια στο Harvard, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Παλαιότερα, επίσης, είχε δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και στο LSE της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Φρανκφούρτης, του Ααχεν και του Βερολίνου.
Στη μακρινή Ασία, πάντως, η πρώην υπουργός δεν θα βρεθεί μόνο για τη συνεργασία της με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Από τον περασμένο Απρίλιο συμμετέχει στο εκπαιδευτικό μέρος ενός μεγάλου κινεζικού προγράμματος, με την ονομασία «Τhe Silk Road Economic Belt». «Πρόκειται για τον “δρόμο του μεταξιού” στη σύγχρονη μορφή του, δηλαδή έναν χερσαίο εμπορικό σιδηρόδρομο, που περνάει από 18 χώρες για να ενώσει Κίνα και Ευρώπη και η κατασκευή του οποίου συνδυάζεται με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συνεργασίες. Σε αυτές θα συμμετάσχει η κ. Διαμαντοπούλου», αναφέρουν άνθρωποι που συνομιλούν μαζί της.
ΠΕΚΙΝΟ. Η ίδια επισκέφθηκε πριν από λίγους μήνες και το Πεκίνο, καλεσμένη από την οργάνωση «Peace Tour Cultural Exchange» και το Madariaga - College of Europe, σε μια ευρασιατική συνάντηση γι’ αυτό τον λόγο. «Στο πρόγραμμα εμπλέκονται κυβερνήσεις και ινστιτούτα με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση και είχα τη χαρά να είμαι μία από τους 7 Ευρωπαίους που συμμετέχουν», αναφέρει η ίδια σε συζητήσεις της, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έδωσε τον Απρίλιο διάλεξη στο CASS (Chinese Academy of Social Sciences).
Εκτός των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα η πρώην υπουργός έχει αφοσιωθεί στο «Δίκτυο», μία πρωτότυπη μορφή think tank, που συνδυάζει δράσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες πολιτικού ακτιβισμού με κείμενα εργασίας και συμμετοχικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσω αυτού βρίσκεται σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού στερεώματος, όπως με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, και τους κ. Μόντι, Πρόντι και Μπλερ, όπως και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας Εντ Μίλιμπαντ. Το «Δίκτυο», μάλιστα, ετοίμασε το προηγούμενο διάστημα μια μελετημένη πρόταση για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που εστάλη τόσο στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σκέψεις επιστροφής και… βολές σε Βενιζέλο
Από το 2012, οπότε εγκατέλειψε την κεντρική πολιτική σκηνή, η κ. Διαμαντοπούλου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την «απομόνωσή» της, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διαδρομής της, μελετώντας παράλληλα τα επόμενα βήματά της. «Εχει καταλήξει πως θα επιστρέψει στο πολιτικό σκηνικό συνεργαζόμενη μόνο με τους ανθρώπους εκείνους που είναι αποφασισμένοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις για τη χώρα», αναφέρουν όσοι συζητούν τακτικά μαζί της. «Πιστεύω σε μια νέα προσπάθεια. Τότε θα σκεφθώ να πολιτευθώ ξανά. Σε περίπτωση που ο Σπύρος Λυκούδης κάνει κάτι σοβαρό, θα με ενδιέφερε και θα με απασχολούσε σοβαρά», επισημαίνει η πρώην υπουργός σε συνομιλητές της, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το «φλερτ» της με τους «Μεταρρυθμιστές» του πρώην βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., που ξεκίνησε από την υιοθέτηση από την πλευρά τους των προτάσεων του «Δικτύου» για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οσο για τη Δημοκρατική Παράταξη και τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να ανασυνθέσει τον χώρο, αναφέρει πως αυτή πρέπει να χτιστεί σε στέρεες βάσεις και να απαντήσει σε θεσμικά ζητήματα. «Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πατάξει τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν το έκανε ο Βενιζέλος, ο οποίος δείχνει ότι συνεργάζεται καλύτερα με τον Σαμαρά παρά με τον Γιώργο Παπανδρέου», λέει η ίδια. Η κυρία Διαμαντοπούλου στις επαφές της με παλιούς συνεργάτες δεν αποφεύγει να τοποθετείται και σε άλλα ζητήματα. «Δεν βλέπω εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ημέρα βέβαια είναι χρόνος στην πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απορρίπτει τα σενάρια που τοποθετούν τον Δ. Αβραμόπουλο στην πρωθυπουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης. «Ο Αβραμόπουλος θα κάνει λάθος αν εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέψει στην εγχώρια πολιτική πριν από τη λήξη της θητείας του. Θα κάνει κακό στην αξιοπιστία και την εικόνα της χώρας», τονίζει, ενώ χαρακτηρίζει προσωποκεντρικό το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr