Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο viral τσουρέκι Dubai chocolate! Με πλούσια γέμιση κανταΐφι & πραλίνα φιστίκι
Και φυσικά επικάλυψη σοκολάτας!
Συστατικά
Για το τσουρέκι
13 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2-3 δάκρυα μαστίχας
3 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
1 βανιλίνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
¼ κ.γ. αλάτι
1 αυγό, μεσαίο
50 γρ. βούτυρο
ελαιόλαδο, για το μπολ
Για το κανταΐφι
150 γρ. φύλλο κανταΐφι
50 γρ. βούτυρο
220 γρ. πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
Για το σιρόπι
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
80 γρ. νερό
Για τη σύνθεση
350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
40 γρ. ηλιέλαιο
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το τσουρέκι
-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά και το μισό γάλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
-Προσθέτουμε 50 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
-Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
-Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο και προσθέτουμε τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το αυγό, το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι.
-Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα.
-Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.
-Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη πλάθοντάς τη σε στρογγυλό σχήμα.
-Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
-Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
-Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα.
-Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας σε ένα φυτίλι μήκους 60 εκ.
-Τοποθετούμε το ένα φυτίλι κάθετα στον πάγκο εργασίας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κέντρο του για να δημιουργηθεί μια εσοχή.
-Παίρνουμε το δεύτερο φυτίλι και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πρώτο με τη μέση του να ακουμπάει στο σημείο της εσοχής, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταυρό.
-Ξεκινάμε να «πλέκουμε» τα 2 φυτίλια, πρώτα το πάνω κάτω, το κάτω πάνω και μετά το δεξιά αριστερά και το αριστερά δεξιά.
-Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε το τσουρέκι.
-Ενώνουμε με το χέρι μας την άκρη από τα 2 φυτίλια, την περνάμε από κάτω και μεταφέρουμε το τσουρέκι στο ταψί.
-Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
-Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
-Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσει καλά.
Για το κανταΐφι
-Ψιλοκόβουμε το κανταΐφι με ένα μαχαίρι, το ξάνουμε καλά με τα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη.
-Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
-Προσθέτουμε το κανταΐφι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 15 λεπτά.
-Προσθέτουμε την πραλίνα φιστικιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σιρόπι
-Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
-Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
-Κόβουμε εγκάρσια στη μέση το τσουρέκι με ένα πριονωτό μαχαίρι και αλείφουμε με ένα πινέλο το εσωτερικό τους με το σιρόπι.
-Απλώνουμε στο κάτω κομμάτι το κανταΐφι με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο στην άκρη για τη διακόσμηση, και κλείνουμε ξανά το τσουρέκι.
-Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα και μεταφέρουμε το τσουρέκι πάνω στη σχάρα.
-Χοντροκόβουμε τα 250 γρ. από την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
-Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 ½-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
-Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα, την προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
-Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
-Περιχύνουμε το τσουρέκι με την κουβερτούρα γάλακτος έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του αλλά όχι το κάτω μέρος.
-Διακοσμούμε με το κανταΐφι που αφήσαμε στην άκρη, δημιουργώντας μια γραμμή στο κέντρο κατά μήκος.
-Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα ρίχνουμε από πάνω.
-Αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr