Επιφυλακή και στην Ελλάδα για τη γρίπη των πτηνών

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας μετά την πιστοποίηση του νέου στελέχους, κινεζικής προέλευσης, της γρίπης  των πτηνών Α(Η7Ν9).


Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας μετά την πιστοποίηση του νέου στελέχους, κινεζικής προέλευσης, της γρίπης  των πτηνών Α(Η7Ν9). Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλεί όσους πολίτες έχουν επισκεφθεί την Κίνα και εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης να προχωρήσουν σε σχολαστικούς ελέγχους της κατάστασης της υγείας τους.
 


Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λοιμώξεων (CDC) σύμφωνα με τον οποίο η ανακάλυψη του νέου ιού στην Κίνα είναι ένα σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανά χαμηλός αλλά δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού φορέα.
 
«Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Τα τρία περιστατικά –εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα- που έχουν καταγραφεί εμφανίστηκαν σαν λοίμωξη του αναπνευστικού, εξελίχθηκαν σε πνευμονία και τελικά σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Το θετικό εξ όσων γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για στέλεχος που δεν είναι μεταδοτικό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που μας ανησυχεί όπως σε όλους τους τύπους γρίπης είναι το ενδεχόμενο μιας μετάλλαξης του στελέχους» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
 
Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ
 
Σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν τις εξής συστάσεις:
 Οι κλινικοί και οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει να περιλαμβάνουν στη διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς που έχουν παραμείνει τις τελευταίες 10 μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στην Κίνα ή / και σε άλλες χώρες.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.
Οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.
Τονίζεται ούτως ή άλλως η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω εποχής συνεχιζόμενης δραστηριότητας της ανθρώπινης γρίπης από τα συνηθισμένα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β.
Τέλος, ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να γίνεται έγκαιρα η έναρξη θεραπείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr