Ραγδαίες εξελίξεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό: Ποιοι λένε ''Ναι'' στον Δήμα, ποιοι ''Όχι'' - αμφίβολο το 180!
Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε τις επόμενες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την επίσημη τοποθέτηση του Σταύρου Δήμα από την Κυβερνήση για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρχηγοί, εκπρόσωποι αλλά και βουλευτές κομμάτων, καθώς και στελέχη της Κυβέρνησης στο άκουσμα του ονόματος του κ. Δήμα σχολίασαν θετικά και αρνητικά.
Πώς θα ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές
Από την «δεξαμενή» των 24 ανεξαρτήτων βουλευτών φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αλιεύσει ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, η οποία απαιτεί 180 ψήφους. Στην πλειοψηφία τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές τάσσονται υπέρ του «ναι.
Από τους 24 ανεξαρτήτους βουλευτές ψηφίζουν:
1. Με το «ναι» φλερτάρουν οι:
Σπύρος Λυκούδης
Κατερίνα Μάρκου
Γρηγόρης Ψαριανός
Βασίλης Οικονόμου
Παναγιώτης Μελάς
Γιώργος Κασαπίδης
Κώστας Γιοβανόπουλος
Γιάννης Κουράκος
Γιώργος Νταβρής
Βασίλης Καπερνάρος
Αντίθετα, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν οι:
Οδυσσέας Βουδούρης
Θοδωρής Παραστρατίδης
Θεοδώρα Τζάκρη
Ραχήλ Μακρή
Πέτρος Τατσόπουλος
Μίμης Ανδρουλάκης
Μάρκος Μπόλαρης
Χρυσούλα Γιαταγάνα
Πάρις Μουτσινάς
Αγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν βρεθούν 179 θα είνει ο 180ος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διατίθεται να ψηφίσει θετικά.
Ταλαντευόμενοι εμφανίζονται τρείς ακόμη ανεξάρτητοι βουλευτές και συγκεκριμένα η Μίκα Ιατρίδη καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι που έχουν αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Αλεξόπουλος που εμφανίζονται να κινούνται πιο κοντά στην θετική ψήφο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΚΚΕ για Δήμα: Επίσπευση εκλογής ΠτΔ μαζί με νέα βάρβαρα μέτρα
«Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στον σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση, χωρίς καμία καθυστέρηση στο όνομα της αναμονής για τη διαπραγμάτευση, τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές».
«Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά την επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε βουλή και κυβέρνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
«Μέσα απ' αυτή την εξέλιξη, η μεν συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποσπάσει την ευρύτερη συναίνεση στην υλοποίηση νέων αντιλαϊκών επιλογών, ο δε ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτός να αναλάβει τη διαχείριση και διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία σε κάθε περίπτωση εξελίσσεται σε βάρος του λαού» αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, για να βρει τους 180, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για να βρει τους 121, συμμαχώντας ακόμη και με "μνημονιακούς" βουλευτές, στόχο έχουν να μετατρέψουν το λαό σε παθητικό θεατή των εξελίξεων, να αναζητά δήθεν τον "καλύτερο" διαπραγματευτή εντός των αντιλαϊκών τειχών».
Το ΚΚΕ τονίζει την άμεση ανάγκη που έχει ο λαός από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, καθώς «οι αντιλαϊκές εξελίξεις δε μπορούν να αποτραπούν από κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τα δεσμά διαρκείας της ΕΕ και "πίνουν νερό" στο όνομα της ανάκαμψης του κεφαλαίου, που πατάει πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων και απαιτεί την κατεδάφιση και όσων έχουν ακόμη απομείνει όρθια, σε όφελος των ίδιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται η αναγκαιότητα ισχυροποίησής του παντού, καθώς το ΚΚΕ «αποτελεί τον πραγματικό μοναδικό αντίπαλο στα μονοπώλια και την ΕΕ των μνημονίων διαρκείας», διότι «θα σταθεί απέναντι σε κυβερνήσεις, της μιας ή της άλλης διαχειριστικής εκδοχής, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών για το λαό, αλλά υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες».
Επιπλέον, το ΚΚΕ αναφέρει πως αποτελεί τη δύναμη που ανυποχώρητα θα τεθεί επικεφαλής του λαϊκού αγώνα προκειμένου να μπει εμπόδιο στα νέα μέτρα και να διεκδικηθεί η κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών.
«Να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο, που είναι να απαλλαγεί οριστικά ο λαός και η χώρα από τα δεσμά της ΕΕ και του χρέους, από τις αλυσίδες των μονοπωλίων, να έρθει ο ίδιος ο λαός στην εξουσία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
ΑΝΕΛ: Δεν ψηφίζουμε τον Δήμα - Να πάμε σε εκλογές
Με τον πλέον επίσημο τρόπο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την απόφαση του κόμματος ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Τέρενς Κουίκ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα και εντιμότητα είπαμε ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αλλά απαιτείται να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να πάμε σε εκλογές τώρα», ανέφερε ο κ. Κουίκ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ξεκινάμε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για την πατρίδα μας και την αξιοπρέπειά μας, υπερασπίζοντας τα σπίτια μας και τα παιδιά μας».
Πάγκαλος: Αν δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βγαίνει
«Εάν η ΔΗΜΑΡ δεν προσχωρήσει στην επιλογή ενός Προέδρου, δεν υπάρχει δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η μόνη λύση είναι οι εναπομείναντες της ΔΗΜΑΡ. Με αυτούς, είναι 170. Ε, από 170 έως 180, κάνεις παιχνίδι».
Αλλά από 155 μέχρι τους 180 είναι πολύ δύσκολο και οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν. Το έχουν πει και στον κ. Καμμένο και είναι ανεπανόρθωτα ψεκασμένοι, εάν εξαιρέσεις έναν ή δύο» δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο Βήμα fm.
Και συνέχισε ο κ. Πάγκαλος λέγοντας ότι μόνο αν είχε προταθεί ο Φώτης Κουβέλης θα υπήρχε πιθανότητα να βρεθούν οι 180 βουλευτές:
«Γιατί είναι άλμα να προτείνει η κυβέρνηση τον κ. Κουβέλη; Είναι ένα πρόσωπο άχρωμο, άγευστο και άοσμο, όπως ήταν συνήθως επί χρόνια τώρα. Θα έλεγα ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως, δεν απαιτεί μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία. Τι να την κάνει; Ίσως και να τον ενοχλεί τον Πρόεδρο, αν είναι τέτοια φυσιογνωμία. Χρειάζεται μια φιγούρα που να ξέρει να σωπαίνει και να μιλάει όταν πρέπει, με τρόπο που να μη δημιουργεί προβλήματα και ίσως να μην ξέρει τι λέει…
Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνει αυτό (σ.σ.: εκλογή ΠτΔ) εάν δεν υπάρχουν οι 10 της ΔΗΜΑΡ. Και ο κ. Κουβέλης δεν έχει αρνηθεί ποτέ την υποψηφιότητα. Έχει πει ότι δεν του το έχει προτείνει κανείς. Όταν, ας πούμε, βάζει υποψηφιότητα η κυρία Αγγελοπούλου, επειδή η προοδευτική διανόηση δεν γουστάρει ή αποτελείται, ως επί το πλείστον, από μεσόκοπες κυρίες ο κόσμος που σχολιάζει, ξαφνικά μιλάει για τα ακριβά και κομψά γούστα και ρούχα της. Είτε το θέλει ο κόσμος είτε όχι, ήταν εκλεγμένη μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με τεράστια επιτυχία και δύο φορές εξελέγη (βουλευτής). Οι προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν έναν υποψήφιο λαοπρόβλητο, με την έννοια ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως είναι σήμερα οι δημοσκοπήσεις.»
Θετικός ο Παναγιώτης Μελάς στην υποψηφιότητα Δήμα
Θετικός απέναντι στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Μελάς.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είναι θετικός απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει τίποτα. Ο ίδιος δήλωσε πάντως πως δεν εκβιάζεται από τίποτα και κανέναν.
Παππάς: «Τον εκτιμώ τον Σταύρο Δήμα, αλλά δεν είναι θέμα προσώπου»
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.
«Τον εκτιμώ και εγώ. Όπως έχουμε πει, όμως, δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε εμείς. Ο κ. Δήμας είχε και τις πόρτες του ανοιχτές όταν ήταν υπουργός, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση ας πούμε μια καλή κουβέντα, αλλά τα διλήμματα είναι ιστορικών διαστάσεων».
Μπακογιάννη: Εχω την καλύτερη γνώμη για τον Σταύρο Δήμα
«Έχω την καλύτερη γνώμη για τον Σταύρο Δήμα, εννοείται» είπε η κ. Μπακογιάννη. «Είναι ένας άνθρωπος που έχει ευρωπαϊκό προφίλ, που μπορεί να σταθεί και να ταξιδέψει. Έχω την καλύτερη άποψη για τον Σταύρο Δήμα. (...) Το πρόσωπο δεν είναι θέμα σήμερα. Θα μπορούσαν και οι 280 να ψηφίσουν ένα πρόσωπο. Αυτό είναι το θλιβερό της όλης ιστορίας και γι’ αυτό όταν θα κάνουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία ελπίζω ότι θα κάνουμε σε αυτή τη Βουλή, πρώτα ο Θεός, θα πρέπει το θέμα να λυθεί: ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας στον Bήμα FM.
Η βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε, επίσης, ότι σωστά ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εκλογής Προέδρου και επανέλαβε ότι καθένας πρέπει «να πάρει και τις ευθύνες του». «Πολύ σωστά ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία. Πολύ ορθώς. Να τελειώνουμε με τις αμφιβολίες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να σας πω και κάτι; Καθένας να πάρει και τις ευθύνες του», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε, σχολιάζοντας την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, πως ήταν εθνικά επιβεβλημένο: «Τονίζω το "εθνικά" και όχι το "κομματικά". Ήταν (σ.σ.: η επίσπευση) επιβεβλημένη εθνικά, για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα, με άλλη αυτοπεποίθηση, και προς τα μέσα και προς τα έξω, να μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση για να εισέλθουμε στη φάση της προληπτικής χρηματοδότησης και να κλείσουμε το κεφάλαιο του Μνημονίου».
«Ήταν πολιτικά στενάχωρο να βλέπεις τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζει στον δικό του κόσμο. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης των βουλευτών παρά την απίστευτη αυτή ατμόσφαιρα σαπίλας που μας περιτριγυρίζει, όπου όποιος ψηφίζει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πουλημένος και όποιος ψηφίζει κατά είναι πατριώτης. Έχουμε τρελαθεί σε αυτή τη χώρα τελείως, δηλαδή», κατέληξε η κυρία Μπακογιάννη.
Δεν θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς επιμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ετσι η κυβέρνηση χάνει μία από τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που αναζητάει για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό «180» και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Γιαταγάνα: «Είμαι πρώην ΚΚΕ, δεν ψηφίζω Πρόεδρο!»
«Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία. Εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή με τους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Τόνισε ότι «συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα σε πολύ θετικό κλίμα για να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνος δεν της έχει ακόμη απαντήσει».
«Ουδέποτε υπήρξα δεξιά, με το ΚΚΕ ξεκίνησα, αλλά εν πάση περιπτώσει τα δεξιά και αριστερά τα θεωρώ αστεία», πρόσθεσε η κα Γιαταγάνα, υποστηρίζοντας ότι ο λαός εκβιάζεται από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ξένους.
Φούντα: Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο
Την πρόθεσή της να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωστοποιεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκη Φούντα.
Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για «εκβιαστικούς όρους» με τους οποίους ανακοινώθηκε η προεδρική εκλογή, ενώ όπως η ίδια δηλώνει αύριο το απόγευμα θα τοποθετηθεί στα όργανα της ΔΗΜΑΡ και θα ανακοινώσει επισήμως την απόφασή της.
Σημειωτέον δε, ότι Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζουν αύριο από κοινού στις 5μμ στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr