Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το «ναι» ή το «όχι» στον Σ. Δήμα - Εκλογή Προέδρου ή προεκλογικός πυρετός;
Εν μέσω ζυμώσεων που διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σκηνικό, οι 300 της Βουλής καλούνται σήμερα, στις 19.00, να ψηφίσουν στην πρώτη εκ των τριών ψηφοφοριών που θα κρίνουν την εκλογή Προέδρου ή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Αντ. Σαμαράς, που έχει αναλάβει σημαντικό μερίδιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, ποντάρει σε ένα πρώτο αποτέλεσμα που θα σηματοδοτήσει τη δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν έως αργά χθες βράδυ, καθώς οι ζυμώσεις ήταν συνεχείς, τόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όσο και μπροστά στα μάτια όσων βρέθηκαν στη Βουλή, αφετηρία για την προεδρική πλειοψηφία αποτελούν 161, κατ’ ελάχιστον, βουλευτές. Συγκεκριμένα, οι 155 της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συν τους κ.κ. Κατερίνα Μάρκου, Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Χρ. Αηδόνη, Γ. Νταβρή και Παν. Μελά. Μπορεί να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα εφόσον ψηφίσει, όπως όλα δείχνουν, τον κ. Δήμα από την πρώτη ψηφοφορία ο ανεξάρτητος Κ. Γιοβανόπουλος και επιβεβαιωθεί η διάθεση για θετική ψήφο των αποσχισθέντων από τη Χρ. Αυγή Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.
Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, αποκλείοντας εκ παράλληλου οποιαδήποτε σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που διακινούνται, ενόψει τρίτης ψηφοφορίας από διάφορα κέντρα. Κάθε σενάριο ανασύνθεσης της κυβέρνησης απορρίπτεται από το πρωθυπουργικό γραφείο, ωστόσο πολιτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ευρύτερης συμφωνίας πάνω στον άξονα της συνέχισης του κυβερνητικού έργου, υπό τον Αντ. Σαμαρά, με ορίζοντα που θα φτάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2015. Το Μαξίμου χαρακτηρίζει αναγνωριστική τη σημερινή πρώτη εκλογή. «Η κρίσιμη εβδομάδα θα είναι αυτή πριν από την 29η Δεκεμβρίου», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «ούτε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα στη σημερινή ψηφοφορία θεωρείται πρόκριμα εκλογής, ούτε βέβαια ένα αρνητικό θα αποτελούσε καταστροφή».
Η αποψινή ψηφοφορία διεξάγεται υπό το βάρος της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες μιας πρόωρης εκλογικής περιπέτειας. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έβαλαν χθες κατά της Κουμουνδούρου, την ώρα που η τελευταία στρεφόταν κατά του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα εμπίπτουν πλήρως στον θεσμικό χαρακτήρα της θέσης του και είναι μάλλον τεχνοκρατικές και όχι πολιτικές. Το Μαξίμου, με εντολή Σαμαρά, προχώρησε και σε αλλαγή στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις νέες καταγγελίες της Κουμουνδούρου εις βάρος του κ. Σαμαρά, με στόχο αφενός να απευθυνθεί στη μερίδα των πολιτών που επιθυμούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αφετέρου δε να αποστεί των όποιων ευθυνών από ενδεχόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του κλίματος όξυνσης. «Η κυβέρνηση, από δω και πέρα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ή να απαντήσει στο απίστευτο υβρεολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ· η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά από τον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες απαιτούν από όλους εμάς να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια και να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση. Ας ξανασκεφτούν όλοι πού μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr