Τώρα που ζεσταίνει σιγά σιγά ο καιρός, διαβάστε πως να συντηρείτε τα τρόφιμα σας

Διαβάστε για ορισμένους χρήσιμους κανόνες για την προετοιμασία και διατήρηση των τροφίμων σας.

Από τον Κωνσταντίνο Αποστολάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ΒSc, και το logodiatrofis.gr.


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ
-Τα τρόφιμα μετά το κρύωμα, (< 21 οC), πρέπει αμέσως να τοποθετούνται, ανάλογα με το σκοπό που προορίζονται, στην κατάλληλη θερμοκρασία:

• Περιβάλλοντος: 10 οC - 21 οC
• Ψύξης:μικρότερη ή ίση με - 5 οC
• Κατάψυξης: μικρότερη ή ίση με -18 οC (πχ. Παγωτά, κατεψυγμένα τρόφιμα)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των τροφίμων, στο στάδιο της μετακίνησής τους, από ζεστό σε κρύο περιβάλλον, είναι η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

–ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΣΕ ΨΥΞΗ ή ΚΑΤΑΨΥΞΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

-Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί σωστά και να ελέγχεται τακτικά για την θερμοκρασία του. Δεν πρέπει να υπερφορτώνεται ή να καλύπτονται οι αεραγωγοί του.
-Σε περίπτωση που η λειτουργία του ψυγείου σταματήσει, τότε τα τρόφιμα θα πρέπει να ελεγχθούν για την καταλληλότητα τους.
-Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρό και κατάλληλο περιέκτη και να είναι πάντα καλυμμένα
-Να εφαρμόζεται σύστημα ανακύκλωσης (FIFO- First in, First out)


–ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

–Το στάδιο αυτό εφαρμόζεται σε κρύα τρόφιμα, με σκοπό τη ζεστή διάθεση ή/και διατήρησή τους (>60 οC)
–H αναθέρμανση μπορεί να γίνει σε:
–εστία
–φούρνο
–μικροκύματα
–Κατά την αναθέρμανση, να ανακατεύετε τακτικά το τρόφιμο, για να θερμαίνεται πιο γρήγορα/ομοιόμορφα, και να ελέγχετε τη θερμοκρασία


ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜA ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ

–ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

-Συνθήκες Διατήρησης:

•Στο περιβάλλον (10-21 οC)
•Σε ψύξη (μικρότερη ή ίση με 5 οC)
•Σε κατάψυξη (μικρότερη ή ίση με-18 οC)
•Με θέρμανση (σε θάλαμο >60 οC)

-Για την αποφυγή επιμολύνσεων στα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται:

•άχρηστοι χειρισμοί

•η μίξη φρεσκομαγειρεμένων με ήδη διατηρημένα ή ωμά τρόφιμα


–ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

-Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψύξη/θέρμανση για συντήρηση
-Τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη για τη συντήρησή τους:
•Πάνω από 4 ώρες: απόρριψη
-Τρόφιμα που χρειάζονται κατάψυξη για τη συντήρησή τους
•Έως 20 λεπτά: Επανατοποθέτηση στην κατάψυξη
•Έως 1 ώρα: άμεση κατανάλωση
•Πάνω από 1 ώρα: απόρριψη


–ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ


-Να διατηρείται τα τρόφιμα σκεπασμένα για την αποφυγή επιμολύνσεων.
-Τα περισσεύματα τροφών μετά την απομάκρυνση τους από την εστία θα πρέπει να πετιούνται.

Προσοχή στις επιμολύνσεις από το περιβάλλον ή ακόμα και από εμάς τους ίδιους

–ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΨΥΞΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

–ΠΡΟΣΟΧΗ εάν το μέσο που χρησιμοποιείται για ψύξη, είναι ο πάγος.
–Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος, ή να χρησιμοποιείται ενδιάμεση μεμβράνη και ποτέ να μην έρχονται κατευθείαν σε επαφή με τον πάγο (εξαίρεση αποτελούν τα ολόκληρα φρούτα ή ακατέργαστα λαχανικά, που θα ξεφλουδιστούν ή θα πλυθούν).

–ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

•Κίνδυνοι κατά το σερβίρισμα:

-Ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων βακτηρίων
-Η επιμόλυνση από εμάς, εξοπλισμό-σκεύη και ωμά τρόφιμα

•Για να αποφύγετε τους κινδύνους πρέπει:
-Να φυλάσσετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη για το είδος θερμοκρασία. Αν ο χρόνος παραμονής τους ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο τότε πρέπει να απορριφθεί το προϊόν.
- Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής
-Να τηρείτε τις οδηγίες σωστού σερβιρίσματος


–ΣΩΣΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Οδηγίες για σωστό σερβίρισμα:

-Σκέπασμα των τροφίμων με κατάλληλα υλικά
-Αποφυγή επαφής των τροφίμων με ακάθαρτα χέρια
-Να ελέγχετε τους χρόνους προσωρινής παραμονής των τροφίμων
-Μην χρησιμοποιείτε ξανά, ήδη χρησιμοποιημένα σκεύη
-Τα σκεύη/εργαλεία να είναι κατάλληλα, καθαρά και στεγνά
-Τα εργαλεία σερβιρίσματος & τα μαχαιροπήρουνα να πιάνονται από τις λαβές τους και τα ποτήρια από τη βάση τους
-Τα ωμά φαγητά να τοποθετούνται και να σερβίρονται ξεχωριστά από τα έτοιμα
-Να διατηρείτε τους χώρους σερβιρίσματος καθαρούς
-Ποτέ να μην μεταφέρετε για σερβίρισμα ένα πιάτο ή ποτήρι μέσα ή πάνω από κάποιο άλλο
-Ο πάγος, η ζάχαρη και άλλα παρόμοια προϊόντα να σερβίρονται μόνο με πλαστικό ή μεταλλικό κουτάλι



Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, BSc,
Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ,
Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Βιομηχανίας Κρέατος ‘ΑΡΙΣΤΟΝ’

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr