Tι είπαν στο Eirinika ο Γιώργος Βότσης, η Λένα Παγώνη, ο Μάκης Μάτσας και Ελένη Σαμαράκη για τον Σεραφείμ Φυντανίδη! ‏

Μίλησα πριν από λίγο με τον συντετριμμένο Γ.Βότση, τον βετεράνο της δημοσιογραφίας και εκ των ιδρυτών της Ελευθεροτυπίας για τον Σεραφείμ Φυντανίδη, που έφυγε χτες το βράδυ από ανακοπή καρδιάς. 

Τους πέτυχα στους αγαπημένους τους Δελφούς μαζί με τη συζυγό του, επίσης δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας, πολιτική συντάκτρια Λένα Παγώνη. 

Γ. Βότσης: ''Τι να πρωτοπώ για τον Σεραφείμ, το παλαίμαχο σαν κι εμένα δημοσιογράφο, είμαστε 6 δεκαετίες στη δημοσιογραφία κι εκείνος κι εγώ.

Με απόσταση ο καλύτερος διευθυντής που πέρασε ποτέ από εφημερίδα. 'Ολοι ήθελαν να δουλέψουν στην Ελευθεροτυπία, γιατί δημιουργούσε άριστο κλίμα εργασιακών σχέσεων. 'Ηταν έξυπνος, στιβαρός και τρυφερός μαζί. Δε πέρασε ποτέ από το φίλτρο της κομματικής ένταξης κι έτσι, κατάφερε να κρατάει πάντα ίση απόσταση από όλες τις κομματικές εξαρτήσεις.

Για αυτό και η Ελευθεροτυπία διακρινόταν σαν την εφημερίδα που πρόβαλε όλες τις απόψεις. Που είχε μεν πολιτική θέση, με την ευρύτερη έννοια δημοκρατική και ελεύθερη με την απόλυτη έννοια. Ο Σεραφείμ, δεν ήταν από την αρχή της ίδρυσης της Ελευθεροτυπίας, δεν έζησε το ξεκίνημα της αλλά όταν ανέλαβε ως διευθυντής ενστερνίστηκε αυτό το μοναδικό στο παγκόσμιο τύπο πείραμα της αυτοδιαχείρησης. Το μοντέλο λειτουργίας της Ελευεροτυπίας είχε μια τέτοια δυναμική, μοναδική όπου ο συντάκτης συμμετείχε στην δημιουργία της εφημερίδας. 

Ειρήνη Νικολοπούλου: Συγκρουστήκατε ποτέ με τον Σεραφείμ;

Γιώργος Βότσης: Δεν υπήρχε περίπτωση να συγκρουστώ με τον Σεραφείμ. Μία φορά ανεβάσαμε τους τόνους και μετά το θυμόμαστε για πάντα γελώντας με αφορμή ποιόν άλλο την αγαπημένη μου σύζυγο Λένα Παγώνη, η οποία ήθελε να περάσει ένα πολύ προκλητικό σχόλιο για τον Μάρλον Μπράντον. Μόνο υπέρ του έχω να μιλήσω, μόνο. Θυμήθηκα και κάτι άλλο! Οι δημοσιογράφοι, είχαμε φτιάξει ένα συνεταιρισμό 5.000 στρεμμάτων στη Πεντέλη, επί Σημίτη.

Τα πάντα ήταν έτοιμα. Το πολεοδομικό, έτοιμο. Γράφω λοιπόν εγώ ένα άρθρο εναντίον αυτής της παραχώρησης της έκτασης γιατί ήταν δασική. Θα φας ξύλο από τους συναδέρφους μας, μου λέει ο Σεραφείμ.

Δε μου άρεσε να δείχνω ότι είμαστε κολλητάρια με την εξουσία. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι απέναντι στην εξουσία. Καλά, μου λέει ο Σεραφείμ. Θα το δημοσιεύσω αλλά εξαφανίσου για 2-3 μέρες μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Γιώργος Μπόμπολας, Γιώργος Βότσης, Κίτσος Τεγόπουλος δεξιά

Ε.Ν: Είσαστε και φίλοι με τον Σεραφείμ, ζήσατε πολύ ωραίες στιγμές.

Γ.Β: Ζήσαμε ατέλειωτες στιγμές τραγουδιού, κεφιού, διάχυτης αγάπης. Θα μου λείψει ο Σεραφείμ.

Και ο δυνατός Γιώργος Βότσης, ξέσπασε σε κλάμματα.

Λένα Παγώνη: Η Ελευθεροτυπία ήταν η δεύτερη μου οικογένεια. Εκει γνώρισα τον Γιώργο Βότση, τον άντρα μου. Εκεί γνώρισα ίσως τον πιο έξυπνο Έλληνα, τον Κίτσο Τεργόπουλο. Εκεί γνώρισα το πιο καλό διευθυντή που μπορεί να έχει ένας δημοσιογράφος στην καριέρα του.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης δημιουργούσε άριστες συνθήκες εργασίας, ήταν χαρά να δουλεύεις μαζί του, ήταν το κάτι άλλο. Θέλω να σας μοιραστώ μαζί σας το κλίμα που δημιουργούσε στην βραδινή σύσκεψη της εφημερίδας: ανθρώπινο, φιλικό, με χιούμορ, μια μοναδική ατμόσφαιρα που μας ενέπνεε όλους χάρις την προσωπικότητα αυτού του Sir της δημοσιογραφίας όπως σωστά επονομαζόταν.

Εγώ καθόμουν μόνιμα σταυροπόδι στην σύσκεψη, πάνω σε ένα τραπέζ, με έβλεπε ο Σεραφείμ και έλεγε:''Αφήστε την Λένα ήσυχη, η Λένα είναι πέραν του καλού και του κακού, η Λένα θα γράφει όποτε θέλει, όπως θέλει'', πως λοιπόν ακόμα και σ' εμένα που ακολουθούσα my way στην δημοσιογραφία να μην μου δώσει κίνητρο να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την Ελευθεροτυπία;

Όταν επέστρεφα από τα ταξίδια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τους Πρωθυπουργούς καθόταν και με άκουγε και μοιραζόμαστε παραλειπόμενα, λεπτομέρειες του πολιτικού παρασκηνίου, τα περίφημα ''Παραπολιτικά''. Τον αγαπούσαμε τον Σεραφείμ ο Γιώργος κι εγώ, γιατί μετά το κλείσιμο της εφημερίδας βγαίναμε έξω, ακούγαμε πιάνο, τραγουδούσαμε, χαιρόμαστε την ζωή...

Η Ελένη Σαμαράκη στο Eirinika για τον φίλο της Σεραφείμ Φυντανίδη: ''Ελεύθερος άνθρωπος, σπουδαίος φίλος''

 

Ζήτησα από την Ελένη Σαμαράκη να μου κάνει μια δήλωση για τον Σεραφείμ Φυντανίδη, γνωρίζοντας ότι χρόνια ο αείμνηστος άνδρας της ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, ο γελοιογράφος ΚΥΡ, ο Μάκης Μάτσας και ο Σερ. Φυντανίδης ήταν μια αχώριστη παρέα.

Σήμερα όλοι είναι συγκλονισμένοι από τον αιφνίδιο θάνατο του πολυαγαπημένου τους φίλου...

''Ο Σεραφείμ υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος, ελεύθερος άνθρωπος, σπουδαίος φίλος, μοναδικός - Θα λείψει από την ζωή μας. Είμαι συγκλονισμένη''

Ο στενός φίλος και συμφοιτητής του Σεραφείμ Φυντανίδη, Μάκης Μάτσας στο Eirinika: ''Είμαι συντετριμμένος, είμαστε οικογένεια με τον Σερ''

Ζήτησα από τον Μάκη Μάτσα, τον Πρόεδρο της ΜΙΝΟS ΕΜΙ, στενό φίλο του αείμνηστου Σεραφείμ Φυντανίδη να κάνει μία δήλωση: ''Ειρήνη μου, μόλις τώρα έμαθα για τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μου φίλου, είμαι συγκλονισμένος. 

''Με τον Σεραφείμ είμαστε φίλοι εδώ και 55 χρόνια. Είμαστε η φουρνιά της δεκαετίας του 30'. Έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια σαν μια οικογένεια. Είχαμε μια μεγάλη παρέα με τους αξέχαστους Φρέντυ Γερμανό, Αντώνη Σαμαράκη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα.

Ακόμα στην παρέα μας οι αδερφοί Βλασόπουλοι που έχουν το εστιατόριο Ideal και φυσικά ο φίλος μου ο ΚΥΡ, Γιάννης Κυριακόπουλος. Περνάγαμε μαζί τα Σαββατοκύριακα, κάναμε τις εκδρομές μας, τα ταξίδια μας, στα νησιά μαζί πηγαίναμε διασκεδάζαμε τα βράδια και τραγουδούσαμε μαζί. Είμαστε μια οικογένεια αυτό έχω να σας πω. Είναι σαν να χάνω έναν αδερφό μου''.

''O Σεραφείμ εκτός από καλός δημοσιογράφος ήταν πολυτάλαντος και πολυσχιδής προσωπικότητα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία και το τραγούδι. Να καταλάβεις ότι υπήρξε ακόμα και μουσικός μου σύμβουλος.

Όταν χρειάστηκε να ετοιμάσουμε τα ''Ερωτικά του 50'' με τον Γιάννη Πάριο, ο Σεραφείμ ήταν εκείνος που θυμόταν τους στίχους απ' έξω και ανακατωτά από τα υπέροχα αυτά τραγούδια. Μάλιστα, στο εξώφυλλο του δίσκου ευχαριστούμε τον Σεραφείμ για την συμβολή του. Είμαι πολύ συγκινημένος''...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr