"Σοφή αρχιχρονιά" : Τι μας προτείνει στο άρθρο του ο Νίκος Δήμου για την καινούρια χρονιά που μας υποδέχθηκε

Γνώρισα τον Δαλάι Λάμα το καλοκαίρι του 1976. 

Πέρασε μία ολόκληρη μέρα στο σπίτι μου – και την θυμάμαι σαν ένα διάλειμμα πραότητας, γαλήνης και σοφίας.

Από τότε παρακολουθώ τις κινήσεις και τις σκέψεις του. Διαβάζω τώρα ένα τελευταίο βιβλίο του με τον τίτλο «Beyond Religion» (Πέρα από τη θρησκεία). Ο υπότιτλος διευκρινίζει: «Ηθική για όλη την Υφήλιο».

Ένας θρησκευτικός ηγέτης μας καλεί να αφήσουμε πίσω μας τις θρησκείες! Προτείνει να οικοδομήσουμε μία νέα ηθική που να είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από πίστη, φυλή και προέλευση.

Ο άνθρωπος αυτός είναι τόσο τολμηρός και τόσο προχωρημένος, που συνεχώς ξαφνιάζει. Πριν από χρόνια είχε δηλώσει πως αν ένα θρησκευτικό δόγμα συγκρούεται με μία επιβεβαιωμένη επιστημονική θεωρία, πρέπει να αλλάζει και να εκσυγχρονίζεται το θρησκευτικό δόγμα.

Μπορείτε να σκεφθείτε τον Πάπα ή τον δικό μας Πατριάρχη να λένε κάτι παρόμοιο;

Ο 14ος Δαλάι Λάμα (αυτός είναι τίτλος, το όνομά του είναι Tenzin Gyatso) είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη γνώση. Παρακολουθεί όλες τις επιστημονικές εξελίξεις – και το βιβλίο του δεν αποτελείται από νουθεσίες και συμβουλές, αλλά από στοιχεία και δεδομένα της βιολογίας και της νευροεπιστήμης.

Οι ηθικές προτάσεις των διαφόρων θρησκειών, γράφει, είναι διαφορετικές και αφορούν μόνο τους πιστούς της κάθε θρησκείας. Χρειαζόμαστε όμως μία ηθική που να ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και τους άθεους. Οι άξονες της ηθικής που προτείνει είναι δύο: ο ορθός λόγος και η συμπόνια.

Όταν μιλάμε για συμπόνια, ο Δαλάι Λάμα δεν αρκείται σε μελό εκκλήσεις και παραινέσεις. Βασίζει τη θέση του στις νεότερες ανακαλύψεις της εξελικτικής βιολογίας που δείχνουν ότι στα ανώτερα θηλαστικά λειτουργεί μία αίσθηση κοινότητας που συχνά ξεπερνάει το «εγωιστικό γονίδιο» και τον αγώνα της επιβίωσης.

Δεν έχω σκοπό να κάνω βιβλιοκριτική ή παρουσίαση. Το βιβλίο είναι σύντομο (188 σελ.) και φθηνό, υπάρχει στο Amazon και ελπίζω σύντομα να μεταφραστεί στα ελληνικά. Ήθελα να εγκαινιάσω αυτό το έτος της αντιπαράθεσης με μία υπόκλιση στην πραγματική σοφία – και μία αμυδρή ελπίδα για όλους.

Καλή Χρονιά!

Νίκος Δήμου, protagon.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr