Ελατοχώρι Πιερίας: Το πανέμορφο χωριό με τους 700 κατοίκους σας περιμένει για να το εξερευνήσετε!
Φύση, μονοπάτια, παιχνίδι με το χιόνι, όμορφοι οικισμοί, φιλικοί άνθρωποι… Είχατε κάτι άλλο στο νου σας για χειμερινές διακοπές;
Όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο μας ελκύουν οι βόρειες περιοχές της χώρας μας και στο νομό Πιερίας μας περιμένει ένα τουριστικό θέρετρο που τα έχει όλα: χιονοδρομικό κέντρο, πανέμορφο φυσικό τοπίο, παραδόσεις, δραστηριότητες και ανθρώπους που θα σας δείξουν μια άλλη καθημερινότητα, διαφορετική από τη δική σας.
Το Ελατοχώρι Πιερίας στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων και σε υψόμετρο 780 μέτρων, απέχει από την πόλη της Κατερίνης 28 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα το κοντέρ σας θα γράψει περίπου 470 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη, γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Φτάνοντας εκεί δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε τις ομορφιές και τη φύση του, αλλά και την τουριστική υποδομή του με πολλές τουριστικές μονάδες να το καθιστούν ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά θέρετρα της Πιερίας.
Οι 700 κάτοικοί του ασχολούνται, εκτός από τον τουρισμό, με αγροτικές δουλειές συστήνοντας στους επισκέπτες του ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής από το καθιερωμένο, το οποίο στο Ελατοχώρι θα απαρνηθείτε για τις λίγες μέρες που θα βρεθείτε εκεί, αφού η κάθε γωνιά του σας περιμένει να την εξερευνήσετε.
Από το (βαρύ) παρελθόν στο παρόν
Ο γραφικός αυτός οικισμός στα βόρεια της χώρας κουβαλάει μεγάλη ιστορία, αφού κατά την περίοδο της Κατοχής, στις 27 Ιανουαρίου του 1944, το χωριό πυρπολήθηκε και 32 κάτοικοί του εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς για τη δράση αντιστασιακών ομάδων. Μέσα στα αξιοθέατά του θα βρείτε και το μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
Ο παλιός οικισμός ονομαζόταν κάποτε Σκουτέρνα, παίρνοντας το όνομα αυτό την περίοδο της Τουρκοκρατίας επειδή λειτουργούσε στον οικισμό εργαστήριο επεξεργασίας υφασμάτων (σκουτιά=υφάσματα). Το 1928 το χωριό άλλαξε και πάλι ονομασία σε Ελατούσα, εμπνευσμένη από τα πολλά έλατα αυτή τη φορά, μέχρι να καταλήξει την επόμενη χρονιά στο σημερινό Ελατοχώρι.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, οι κατολισθήσεις στην περιοχή και η αύξηση του πληθυσμού του παλιού οικισμού, οδήγησαν σε επέκταση του χωριού σε άλλη τοποθεσία, χαμηλότερη. Κι έτσι σήμερα το Ελατοχώρι απαρτίζεται από τον παλιό και το νέο οικισμό, με τον παλιότερο να αναπτύσσεται περισσότερο οικονομικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.
Χαμένοι στα… έλατα και τα αξιοθέατα
Η εκπληκτική φύση και η μαγευτική θέα του Ελατοχωρίου σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους, γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Περπατήστε στα μονοπάτια του και αν διαθέτετε 4x4, οι δασικοί του δρόμοι θα σας κρατήσουν… απασχολημένους για αρκετή ώρα. Η περιοχή προσφέρεται και για ποδηλασία σε πανέμορφα μονοπάτια και δρόμους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τις γουρούνες για δασικές εξερευνήσεις. Οι ορειβάτες-πεζοπόροι, μην ανησυχείτε. Τα ορειβατικά καταφύγια στην περιοχή δεν είναι λίγα και αν ο καιρός το επιτρέπει, οι ορειβατικές σας απόπειρες στον ορεινό όγκο των Πιερίων δεν θα εκλείψουν, με το ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας να αποτελεί σταθμό για τις σημαντικές διαδρομές της περιοχής.
Αν, όμως, η οργανωμένη πεζοπορία και οι αθλητικές δραστηριότητες δεν χωράνε στο πλάνο των διακοπών σας στο Ελατοχώρι, μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές… βολτάροντας. Στο Παλαιό Ελατοχώρι θα βρείτε το υπέροχο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ιστορικό κτίσμα της περιοχής με σπουδαία αρχιτεκτονικά στοιχεία, ιδιαίτερες τοιχογραφίες και αγιογραφίες, ενώ στη Ρητίνη σας περιμένει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο τον 14ο αιώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου, οι λάτρεις της ιστορίας και του αρχαίου πολιτισμού θα βρουν πλούτο ευρημάτων με την αρχαία και βυζαντινή Πύδνα και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Το Αρχαίο Λουτρό, όπου εικάζεται ότι υπάρχει μια αρχαία πολιτεία, θα το βρείτε στην περιοχή Παλιοκλήσσι, ενώ ξεκινώντας από τη Βρία και διασχίζοντας ένα βουνό γεμάτο πράγματα να δείτε, θα βρεθείτε στο αρχαίο λατομείο στην περιοχή Σεντούκια.
Για να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη Λαογραφική
Συλλογή της περιοχής, με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων και μην φύγετε από το Ελατοχώρι, αν δεν επισκεφτείτε τον καταρράκτη Κρεμαστό στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα. Ο καταρράκτης αυτός φτάνει τα 60 μέτρα και βρίσκεται μέσα σε ένα εντυπωσιακό, καταπράσινο φαράγγι που πρέπει να αποτυπωθεί στις αναμνηστικές σας φωτογραφίες.
Και μετά τη γεμάτη μέρα που σας προσφέρει ο οικισμός και τα περίχωρα, λίγη ξεκούραση στους παραδοσιακούς ξενώνες του, που θα βρείτε εδώ, είναι ό,τι πρέπει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr