Τα συγκλονιστικά στοιχεία της UNICEF για τα ελληνόπουλα της κρίσης - Ερχόμαστε 25οι με σύνολο 29 χωρών - Τα παιδιά της κρίσης - Η φτώχεια δεν σβήνει το χαμόγελο!

Δραματικά στοιχεία για την παιδική ευημερία στην Ελλάδα φέρνει στο φως ειδική έκθεση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Unicef.

Δραματικά στοιχεία για την παιδική ευημερία στην Ελλάδα φέρνει στο φως ειδική έκθεση που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Unicef.


Της Κατερίνας Ροββά, Έθνος

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση σε σύνολο 29 ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως, ενώ το 15% του παιδικού πληθυσμού της διαβιώνει σε νοικοκυριά το εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο από το 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος.

Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό των σκανδιναβικών χωρών και της Ολλανδίας και ένα από τα μεγαλύτερα στη Δυτική Ευρώπη.

Οι αριθμοί αφορούν τη χρονική περίοδο 2009-2010, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της δεκαετίας η χώρα μας βρισκόταν δύο θέσεις ψηλότερα στην κατάταξη.

Ανατροπή στα στατιστικά στοιχεία συντελέστηκε, όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένα είναι από τη ζωή τους: Η Ελλάδα εκτοξεύτηκε στην 5η θέση της κατάταξης, η Ισπανία ανέβηκε από τη 19η στην 3η θέση, ενώ η Ιταλία σκαρφάλωσε 7 θέσεις.

Αντιθέτως, σημαντική πτώση μετά τις απαντήσεις των παιδιών είχαν η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, με την πρώτη να καταποντίζεται από την 6η στην 22η θέση και το δεύτερο από την 7η στη 17η θέση.

Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη πέντε δεικτών: της Υλικής ευημερίας (20ή θέση για την Ελλάδα), της Υγείας και Ασφάλειας (19η θέση), της Εκπαίδευσης (28η θέση), των Συμπεριφορών και Κινδύνων (28η θέση) και τη Στέγασης και Περιβάλλοντος (25η θέση).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χώρα μας βρέθηκε στην τελευταία θέση ως προς την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά, καθώς είχε τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ουραγός αποδείχθηκε στη συμμετοχή παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ είχε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Παράλληλα, είναι μία από τις μόνο τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσίασαν ποσοστό μεγαλύτερο από 8% στις γεννήσεις λιποβαρών παιδιών.


Οι συμπεριφορές
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έκθεσης είναι αυτή που ασχολείται με τις συμπεριφορές και τις σχέσεις των παιδιών: Το 49% των ελληνόπουλων ηλικίας 11 ως 15 ετών λέει ότι έχει συμμετάσχει σε σωματικές συμπλοκές ενώ χειρότερη επίδοση εμφανίζει μόνο η Ισπανία (55%).

Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία ενώ μόνο το 44% των μαθητών δηλώνει ότι βρίσκει τους συμμαθητές του «καλούς και εξυπηρετικούς».

Ταυτόχρονα, το 83% των παιδιών στην Ελλάδα αισθάνονται ευκολότερο να μιλήσουν στη μητέρα τους έναντι του 64% που προτιμούν τον πατέρα.

Θετικά στοιχεία
Μακριά από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Στον αντίποδα των αρνητικών στοιχείων για τη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ανεπτυγμένων χωρών ως προς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είναι, επίσης, μία από τις οκτώ χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ από νέους είναι χαμηλότερη του 10% και μία από τις τέσσερις στις οποίες τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά ηλικίας 11 έως 15ετών παραμένει κάτω του 7%.

Η σχέση με το ΑΕΠ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν σχετίζεται πάντοτε, όπως διαπιστώθηκε, με την ευημερία των παιδιών.

Η σημασία των πολιτικών που αναλαμβάνει κάθε χώρα για την προστασία των παιδιών θεωρείται από τη Unicef κομβικής σημασίας.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Σλοβενίας η οποία κατατάσσεται ψηλότερα από τον Καναδά, της Τσεχίας που υπερτερεί της Αυστρίας, και της Πορτογαλίας που ξεπερνά τις ΗΠΑ. Πρώτες στην παιδική ευημερία κατατάσσονται η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr